Ja notiek šķiršanās, sērošana palīdz pārdzīvot un emocionāli atveseļoties

Laikā, kad tiek piedzīvota laulības šķiršana vai attiecību izjukšana, daudzas sievietes apgalvo, ka viņas padara trakas doma, ka viņu bijušajam partnerim viss izskatās kārtībā un ka viņš, acīmredzot, turpina dzīvot tālāk.
Pētījumi liecina, ka sievietes piedzīvo lielākas sāpes un skumjas pēc šķiršanās, nekā vīrieši.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumi liecina, ka sievietes piedzīvo lielākas sāpes un skumjas pēc šķiršanās, nekā vīrieši.


Viņas pārlieku kritizē savu pilnīgi normālo sērošanas procesu, jautājot: "Kas ar mani nav kārtībā? Kādēļ es tā pārdzīvoju?", "Man jau vajadzētu justies daudz labāk!", "Kā tā var būt, ka viņš mani tik ļoti mīlēja, bet tagad uzvedas it kā mani nepazītu?", "Kā viņam var viss būt kārtībā, kamēr es jūtos tik nožēlojami?", vai "Kā mēs varējām būt tik tuvi, bet tagad esam kā pilnīgi svešinieki?".

 

Paturi prātā: laimes lidojums mēdzbūt īslaicīgs
Daudzas sievietes piedzīvo patiesu zaudējuma sajūtu un izmisumu, kad izjūk romantiskas attiecības. Vienalga, vai tās bijušas īslaicīgākas attiecības vai laulība daudzu gadu garumā, sievietēm ir raksturīgi pilnībā pārdzīvot sirdssāpes. Pat ja viņas bija šķiršanās ierosinātājas, viņām vienalga sāp.
Ir traucējoši, ka, ejot cauri šim dabīgajam sāpju procesam, tev ir jāredz, ka  vīrietis, ar ko bijušas intīmas attiecības, viegli turpina dzīvot tālāk, kamēr tu esi ieslīgusi sāpēs un skumjās.

Pētījumi liecina, ka sievietes piedzīvo lielākas sāpes un skumjas pēc šķiršanās, nekā vīrieši. Ir svarīgi zināt, ka sievietēm ir ilgāks atgūšanās process, taču viņas gala rezultātā tomēr tiek pāri šīm attiecībām. Savukārt vīrieši ātri vien uzsāk savu jauno laimes lidojumu, parādot, ka viņiem viss ir labi, ka viņi pat ir laimīgi. Ar laiku šī fasāde izgaist un rodas sapratne par zaudēto. Un ja viņi līdz galam netiek pāri iepriekšējam zaudējumam, viņi turpina šo negatīvo attiecību dinamiku ar jauniem partneriem. 

 

LASI ARĪ: Jauna ģimene pēc šķiršanās - mīnu lauks un kā to veiksmīgāk šķērsot

Vīrietis jautā, kā tikt galā ar šķiršanās sāpēm

Šķiršanās: es vairs nekad nevēlos tevi redzēt!

Septiņi ieteikumi, kā vieglāk pārdzīvot šķiršanos ar mīļoto

Reklāma
Reklāma

 

Skumjas ir dabīgs un veselīgs attiecību palaišanas posms

Kad mēs neļaujam sev izjust sāpes, ko rada mūsu kādreiz mīlētā cilvēka trūkums, mēs noliedzam, izvairāmies un apspiežam. Gala rezultātā sāpes aug un transformējas uzvedības un emocionālā disfunkcijā. Daļa no skumšanas procesa ir sapratne par labo un slikto attiecībās - no mūsu puses un no partnera puses. Mums ir jāpieņem savu zaudējumu, lai varētu sajust pozitīvismu un jaunas nākotnes perspektīvas. Ja mēs to nedarām, mēs būsim nolemti tām pašām kļūdām arī nākamajās attiecībās. Citos gadījumos tas ir grūtāk izdarāms, bet ir konkrēti soļi, ko var veikt, lai paātrinātu dziedēšanas procesu un emocionāli sagatavotos jaunām, romantiskām attiecībām.

Ja pārdzīvo romantiska partnera zaudēšanu vai laulības izjukšanu, atgādini sev, ka skumjas atver durvis izaugsmei un laimei. Ļoti bieži veselīgas skumjas pēc laulību šķiršanas vai romantikas zuduma gala rezultātā noved pie veselīgākas nākotnes un pilnvērtīgākām attiecībām.

Skumsti, taču tajā pašā laikā, esi pret sevi iecietīga. Nedomā: "Kas man vainas? Kādēļ es aizvien tā pārdzīvoju?". Atgādini sev, ka tu pārdzīvo, jo esi zaudējusi kādu, kas ļoti rūpēja. Būtu jocīgi, robotiski un necilvēcīgi mīlēt kādu, palaist viņu vaļā un ne brīdi neilgoties pēc šī cilvēka.
Tava nākotne ir tur ārā: skumjas rādīs ceļu, un tu būsi gatava kaut kam labākam!

 

Teksts: Jill P. Weber Ph.D.

Avots: www.psychologytoday.com