Iesaki ārstu:

  •   Vērtējums: 5/5
    Liiga Priede

    Loti sirsniga, mila, profesionals sava darba... Drosi var vinai uzticeties

Skatīt visus ārstus

Bērnu anekdotes. Labākajiem - balvas!

Smieklīgie aprīļa JOKU konkursa jociņi

  Aprīļa uzvarētājam balvā LEGO komplekts - LEGO® DUPLO Betmena alas izaicinājums, no 2 līdz 5 gadiem NEW 2017 Mammām un Tētiem kolektīvs ir izvēlējies aprīļa uzvarētāju un šo balvu iegūst Ilvija Tūtere - Zīberga! Apsveicam!   Sazinies ar mums (signe@mammam.lv) par balvas saņemšanu!     SMIEKLĪGĀ

Skatīt visus jokus

» Zaļais dzīvesveids

Pat maizē un košļenēs! Izvairies no populārās pārtikas piedevas E171, brīdina zinātnieki

Raksts / Zaļais dzīvesveids | Skatījumi 2114

Jaunākais zinātniskais pētījums apstiprina, ka košļājamajai gumijai un maizei var būt negatīva ietekme uz cilvēka organismu. Zinātnieki apgalvo, ka populārās pārtikas piedevas E171 ilgstoša lietošana samazina organisma pretošanās spēju infekcijām.

Pārtikas piedevu E171 satur arī košļājamā gumija, atsevišķu šķirņu šokolāde, virtuļi un maztauku piens.
Foto: Shutterstock.com

 

Titāna dioksīds, kas pazīstams ar nosaukumu E171, negatīvi ietekmē zarnu trakta šūnu struktūru. Šī viela ne vien atvieglo kaitīgo baktēriju iekļūšanu gremošanas sistēmā, bet arī apgrūtina atsevišķu barības vielu uzsūkšanos, raksta “The Daily Mail”.

Lai pamatotu savu teoriju, pētnieki izmantoja nelielu zarnu trakta šūnu modeli, uz kuru vairāk nekā četras stundas iedarbojās ar vienā pārtikas porcijā atrodamu titāna dioksīda nanodaļiņu daudzumu. Vēl zinātnieki to pašu modeli izmēģināja, piecas dienas iedarbojoties uz to ar trijās pārtikas porcijās atrodamu nanodaļiņu daudzumu, šādā veidā imitēdami lēnu iedarbību.

Regulāra šī pārtikas piedevas lietošana novājina gremošanas sistēmu, apgrūtinot cinka, dzelzs un taukskābju uzsūkšanos.

Balstoties uz šā pētījuma rezultātiem, negatīvā ietekme fiksēta, šo pārtikas piedevu lietojot tikai atkārtoti. Secināts, ka lēna ietekme negatīvi ietekmē zarnu trakta šūnu spēju uzsūkt barības vielas. Regulāra šī pārtikas piedevas lietošana novājina gremošanas sistēmu, apgrūtinot cinka, dzelzs un taukskābju uzsūkšanos. Tāpat secināts arī, ka šī pārtikas piedeva negatīvi ietekmē vielmaiņas procesu. Viena no šā pētījuma autorēm Grēthena Mālere (Gretchen Mahler) atzīst, ka E171 ir ļoti bieži izmantota pārtikas piedeva, tāpēc cilvēki to lieto patiešām daudz, turklāt dara to jau ilgu laiku.

“Mūs ieinteresēja noteikta šīs vielas iedarbība, un uzskatām, ka cilvēkiem tas ir jāzina,” saka Mālere. Tomēr, neraugoties uz zinātnieku secinājumiem, veselības aprūpes speciālisti turpina apgalvot, ka titāna dioksīda lietošana ir droša, bet tā iekļūšana zarnu traktā ir teju neizbēgama. Šis savienojums bieži tiek lietots kā baltais pigments, ražojot krāsu, papīru un plastmasu.

Gremošanas sistēmā šīs vielas nokļūst arī no zobu pastas, jo titāna dioksīds tiek izmantots, ražojot abrazīvās daļiņas, kas vajadzīgas, lai kārtīgi notīrītu zobu virsmu.

Vēl arī šī pārtikas piedeva tiek lietota noteiktu šokolādes veidu ražošanā, lai iegūtu līdzenu, maigu struktūru. E171 izmanto arī virtuļu gatavošanā vēlamās krāsas iegūšanai, kā arī maztauku piena ražošanā, lai iegūtu pievilcīgu šā produkta izskatu. “Ja gribat maksimāli izvairīties no titāna dioksīda nanodaļiņu iekļūšanas zarnu traktā, nelietojiet pārstrādātus pārtikas produktus, īpaši saldumus, kuros nanodaļiņu ir ļoti daudz,” iesaka Mālere.

 

LASI ARĪ: Vai zināji, ar ko tu indē savu bērnu? E vielas bērnu kārumos

Noderīgi! Špikeris E-vielu pasaulē

Avots: www.kasjauns.lv 


Raksts publicēts 7. Mar 09:00



 

LAPAS KARTE