Bijušais skaitās pliks un nabags, uzņēmumi reģistrēti ārzemēs. Kā piedzīt uzturlīdzekļus?

Vai ir iespējams piedzīt uzturlīdzekļus, ja bērna tēvam pieder uzņēmumi, kas ir reģistrēti ārzemēs, bet pats tēvs Latvijā skaitās bezdarbnieks. 
 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes juriste Baiba Litvina

Tiesu izpildītājs, lai atgūtu nesamaksātos uzturlīdzekļus, var vērst piedziņu uz parādnieka mantu, kas atrodas Latvijā (kustamo mantu, nekustamo īpašumu, darba samaksu, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs).

Tāpēc, ja bērna tēvam Latvijā pieder, piemēram, transportlīdzeklis vai bezdarbnieka pabalsts pārsniedz 190 eiro mēnesī (50% no minimālās mēneša darba algas), tiesu izpildītājs varēs atgūt uzturlīdzekļu parādu, vēršot piedziņu uz šo transportlīdzekli un bezdarbnieka pabalstu.

Tomēr arī gadījumā, ja parādnieks visu savu mantu ir pārreģistrējis uz citu personu vārda, bērna vecāks bez uzturlīdzekļiem nepaliks, jo piedziņas neiespējamības gadījumā no parādnieka valsts garantē tiesības saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

 

Līdz 6. martam (ieskaitot) jautājumus, kas ir saistīti ar uzturlīdzekļu piedziņu, portāla Mammamuntetiem.lv lasītāji var sūtīt uz e-pastu redakcija@mammam.lv 

Reklāma
Reklāma