Policija mierina: nav pierādījumu, ka Latvijā kāds bērnus mudinātu izdarīt pašnāvības

Pēdējās nedēļās sabiedrību satraukusi informācija par sociālo tīklu spēlēm, kur jaunieši tiek izaicināti veikt pašnāvību. Spēles laikā pusaudžus un jauniešus mudinot veikt arī dažādas destruktīvas darbības ar savu ķermeni un dalīties ar fotogrāfijām un video, kuros šī rīcība tiek atspoguļota.

Valsts policija uzskata, ka bažām par spēles Zilais valis izplatību nav pamata.

FOTO: Shutterstock.com

Valsts policija uzskata, ka bažām par spēles "Zilais valis" izplatību nav pamata.

 

"Esam secinājuši, ka liela daļa informācija ir tikai baumu līmenī. Mēs pēdējo nedēļu laikā esam pārbaudījuši informāciju par spēles esamību, bet bažām nav pamata. Valsts policija nav konstatējusi nevienu pieaugušu personu, kas aicinātu bērnus un jauniešus piedalīties spēlē, kuras mērķis būtu panākt, lai bērni nodarītu sev miesas bojājumus," preses brīfingā par jauniešu sociālo tīklu spēlēm sacīja Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

 

A. Rinkevics brīdināja, ka bažas tomēr rada fakts, ar kādu entuziasmu pusaudži metas piedalīties domubiedru grupās, kur viens otru izaicina. Jaunieši savstarpēji izveidojot sarakstes grupas, apmainās ar dažādu informāciju, tostarp izplata bildes ar vardarbības ainām. Bet pagaidām izskatās, ka bildes ir pārpublicētas no interneta. Viņš aicināja vecākus un pedagogus, kuri konstatē izaicinājumu sarakstes bērnu un pusaudžu vidū, nepalikt vienaldzīgiem. 

Viņš aicināja vecākus un pedagogus, kuri konstatē izaicinājumu sarakstes bērnu un pusaudžu vidū, nepalikt vienaldzīgiem. 

Atbildot uz jautājumu, vai gadījumam, kad uz Radiotehnikas jumta ar mērķi veikt pašnāvību uzkāpa divi pusaudži, ir saistība ar spēli "Zilais valis", A. Rinkevics stāstīja, ka šie gadījumi nav sasvstarpēji saistīti. 

 

Reklāma
Reklāma

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Ilona Kronberga norādīja, lai pasargātu bērnus no veselības un dzīvības apdraudējuma, ieteicams veidot ciešas attiecības ar bērniem. Tāpat vecākiem ieteicams veidot ciešu sadarbību ar pedagogiem skolās. "Ja rādīsim labu attiecību veidošanas modeli, arī bērni to pārņems," pārliecināta ir speciāliste. Viņa atgādināja, ka svarīgi ir nevis tas, kādas spēles bērniem ir aktuālas, bet tas, ko mēs kā pieaugušie ar šo informāciju varam izdarīt. Galvenais nebūt vienaldzīgiem.