Sāpes ausīs. Ko darīt un ko NEDARĪT

Sezonālas klimatiskās izmaiņas nes pārmaiņas ne tikai dabā, bet arī cilvēka organismā. Tas ir laiks, kad  jāsāk uzmanīties no dažādiem vīrusiem, kuri izraisa it kā nevainīgas iesnas. To, cik iesnas var būt bīstamas, stāsta LOR Klīnikas otolaringoloģe Elza Rāte.

Jebkurš vidusauss iekaisums var izraisīt daļēju vai pilnīgu dzirdes zudumu, tādēļ svarīgi ir konsultēties ar ārstu, lai izvēlētos pareizu ārstēšanās taktiku.

FOTO: Shutterstock.com

Jebkurš vidusauss iekaisums var izraisīt daļēju vai pilnīgu dzirdes zudumu, tādēļ svarīgi ir konsultēties ar ārstu, lai izvēlētos pareizu ārstēšanās taktiku.

 

Ir vairāki iemesli, kas rada ausu sāpes:

  • ārējās auss ejas iekaisums, kas parasti rodas ārēju faktoru dēļ, proti, ārējās auss ejas ādas bojājums, peldēšanās netīrā ūdenī, sabakstīšana ar ausu tīrāmajiem kociņiem, traumas un citi. Raksturīgie simptomi ir auss sāpes, kas pastiprinās uzspiežot uz auss paugura, var būt dzirdes pasliktināšanās, pilnuma un spiediena sajūta ausī,  auss ejas vai gliemežnīcas tūska, apsārtums, iespējams troksnis ausī, drudzis, auss ejas niezēšana, izdalījumi no auss.
     
  • vidusauss iekaisums, kas rodas pie saaukstēšanās, pārmērīgas un nepareizas deguna šņaukšanas, palielinātas vai iekaisušas aizdegunes mandele u.c.


Taču visbiežākais vidusauss iekaisuma iemesls ir iesnas, jo infekcija no deguna aiziet uz ausi. Pēc literatūras datiem bērniem līdz 3 gadu vecumam 83% gadījumu ir bijis vidusauss iekaisums. Akūtam vidusauss iekaisumam ir raksturīgs straujš sākums. Izteiktas sāpes ausī, sāpes var būt durošas, pulsējošas, spiedošas. Iespējams, ka ir izdalījumi no auss, galvassāpes, paaugstināta ķermeņa temperatūra, drudzis, pilnuma sajūta ausī, dzirdes zudums slimajā ausī. Vispārējs organisma vājums, apetītes zudums, vemšana, caureja, turpina Dr.Rāte.
 

Nav ieteicams ausī likt sīpolus, ģerānijas, vai izmantot kādu citu no „tautas metodēm”, jo tas var paaugstināt komplikāciju risku

 

Ieteicams ir doties pie ģimenes ārsta, kurš, iespējams,  nosūtīs pie speciālista, taču, ja tas nav iespējams, var lietot jebkādus tūsku mazinošus deguna pilienus, kādu no antihistamīna preparātiem, ja pievienojas sāpes ausī un/vai temperatūra (rekomendēju dzert prettemperatūras zāles, bet tikai tad, ja ķermeņa temperatūra pārsniedz 38,5`C, lai dotu iespēju organismam pašam cīnīties ) un lietot  pretsāpju zāles.
 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: Antibiotikas sāpošām ausīm, klepum un kaklam? Vadlīnijas vecākiem, kā izvērtēt lietošanas nepieciešamību  

 


Nav ieteicams ausi sildīt, vai pilināt sāpošajā ausī aptiekā nopērkamos ausu pilienus, līdz neesat konsultējies ar speciālistu. Nav ieteicams ausī likt sīpolus, ģerānijas, vai izmantot kādu citu no „tautas metodēm”, jo tas var paaugstināt komplikāciju risku, uzsvēra otolaringoloģe Elza Rāte.
 

Pēc ārsta veiktās izmeklēšanas  iespējams, tiks nozīmēta antibakteriāla terapija. Ir gadījumi, kad nepieciešams veikt bungplēvītes iegriešanu vai ventilācijas caurulītes ievietošanu bungplēvītē, lai sekmētu strutu evakuāciju no bungdobuma, taču šādas manipulācijas tiek veiktas tikai smagos gadījumos, kad ir paaugstināts komplikāciju risks.

 

Jāatceras, ka auss ir ļoti jūtīgs orgāns un dzirdes funkcijas smalks mehānisms, kas nepieciešams visā dzīves laikā. Jebkurš vidusauss iekaisums var izraisīt daļēju vai pilnīgu dzirdes zudumu, tādēļ svarīgi ir konsultēties ar ārstu, lai izvēlētos pareizu ārstēšanās taktiku.