Pāri arvien biežāk atsauc šķiršanos un nolemj laulību tomēr saglabāt

Pērn, salīdzinājumā ar 2011. gadu, kopš laulību var šķirt arī pie notāriem, atsaukto šķiršanās pieteikumu skaits pieaudzis teju par 40% – liecina Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) dati. Likumā noteiktajā pārdomu termiņā 30 dienu laikā vienam vai abiem laulātajiem ir tiesības rakstveidā iesniegumu par laulības šķiršanu atsaukt. 2016. gadā izbeigto šķiršanās lietu skaits pie notāriem ir līdz šim lielākais aizvadīto piecu gadu laikā. Par laulības šķiršanu pārdomājuši 174 pāri. 

Visbiežāk kā iemeslu domu maiņai cilvēki min vēlmi tomēr saglabāt ģimeni, īpaši tas aktuāli pāriem, kam ir arī bērni.

FOTO: Shutterstock.com

Visbiežāk kā iemeslu domu maiņai cilvēki min vēlmi tomēr saglabāt ģimeni, īpaši tas aktuāli pāriem, kam ir arī bērni.

 

“Jāņem vērā, ka lēmums šķirt laulību ir ļoti nopietns un emocionāli nepatīkams. Kopš 2011. gada, kad Latvijā laulību sāka šķirt ne tikai tiesā, bet arī notāri, Latvijas notāri padziļināti ir apguvuši mediācijas jeb konfliktu risināšanas procesa pamatprasmes. Kā liecina statistika, notāriem tiešām izdodas pārus samierināt, un tas patiesi ir gandarījums šajā mūsu darba procesā. Aizvadīto sešu gadu laikā iespēju atsaukt iesniegto šķiršanos izmantojuši 808 laulātie pāri,” stāsta Sandra Stīpniece, LZNP priekšsēdētāja. 

 

Kad iesniegums notāram par laulības šķiršanu uzrakstīts un dokumenti iesniegti, notārs uzsāk laulības šķiršanas procesu. Laulātajiem tiek dots laiks pārdomām, pirms galīgā lēmuma pieņemšanas, jo likums nosaka, ka laulība netiek šķirta ātrāk nekā pēc 30 dienām. Šajā laikā vienam vai abiem laulātajiem ir tiesības rakstveidā iesniegumu par laulības šķiršanu atsaukt. 

Laulātajiem tiek dots laiks pārdomām, pirms galīgā lēmuma pieņemšanas, jo likums nosaka, ka laulība netiek šķirta ātrāk nekā pēc 30 dienām. Šajā laikā vienam vai abiem laulātajiem ir tiesības rakstveidā iesniegumu par laulības šķiršanu atsaukt. 

Reklāma
Reklāma

Šķiršanās lietas bieži uzsāk pēc strīdiem svētku laikā

Iemesli, kāpēc pāri tomēr atsauc iesākto šķiršanās procesu, ir dažādi. ”Bieži vien atsauktās šķiršanās lietas uzsāktas saspīlētu emociju kulminācijā, dažkārt pēc strīdiem svētku laikā, citkārt laulātā sānsoļa dēļ. Bet norimstot emocijām, iesniegtā šķiršanās mēdz kļūt par pamatu un tādu kā grūdienu pārdomāt, izvērtēt un izrunāt iepriekš sasāpējušus jautājumus. Visbiežāk kā iemeslu domu maiņai cilvēki min vēlmi tomēr saglabāt ģimeni, īpaši tas aktuāli pāriem, kam ir arī bērni. Citi pārdomā tāpēc, ka kopdzīvē pārāk daudz ieguldījuši – ir uzcelts ģimenes nams, iekopti īpašumi. Arī tas ir motivējošs iemesls censties tomēr saglābt attiecības,” stāsta Sandra Stīpniece.