Pirmais posms pārejā uz kompetenču izglītību -100 skolās sāks jaunu pieeju

Mūsdienīgas izglītības mērķis ir prast izmantot zināšanas, nevis tikai skoloties! Lai to sasniegtu, jau pēc divām nedēļām valsts mērogā sāksies pirmais praktiskais posms pārejai uz jauno - kompetenču pieeju mācību saturā, ziņo www.lsm.lv.

Ekrānuzņēmums no video. Zilupes vidusskolas skolēni.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekrānuzņēmums no video. Zilupes vidusskolas skolēni.


Zilupes skola jaunumus gaida ar nepacietību
Viena no tām ir Zilupes vidusskola, kurā mācās 352 skolēni. Tas ir vistālākais punkts Latvijas austrumos, kur tiks izmēģināta jaunā mācību satura programma, un te stāsta, ka to gaidot ar nepacietību. Pieteikties esot bijusi pašas skolas iniciatīva. Lēmums pieņemts kolektīva sapulcē.

Vēl gan esot daudz nezināmā, kas zilupiešus dara mazliet bažīgus.

“Patiesībā mēs pagaidām nezinām daudz par šo projektu, bet ceram, ka tas palīdzēs bērniem praksē saprast to, par ko viņi tik daudz dzirdēja, un tas radīs iespēju bērniem nodarboties ar savām rokām, ar savām acīm redzēt, darīt to, nevis tikai dzirdēt,” saka Zilupes sākumskolas skolotāja Jekaterina Kozlova.

Arī līdz šim ir jau skolas, kas daļēji strādā ar jaunajām metodēm. Vecumnieku pamatskolā, piemēram, veidojot izpratni par to, kas ir Saules sistēma, vienlaikus tiek apgūta gan matemātika, gan fizika, gan dabaszinības. Tas nozīmē daudz lielāku skolēnu līdzdalību un dažādu priekšmetu skolotāju savstarpēju sadarbošanos.

 

Svarīgs arī atbalsts skolotājiem
“Šobrīd tātad top mācību saturs. Mums strādā gandrīz 200 cilvēki,” stāsta mācību satura ieviešanas projekta vadītāja Zane Oliņa.

Tie šobrīd ir vēl pēdējie priekšdarbi Izglītības ministrijas virzītajā plānā.

“Mums ir jāmaina lietas mācību procesā, un būtībā, ja skolēnam nav iespējas iedziļināties, darīt pašam, domāt pašam, tad rezultāts būs tāds – es uz pārbaudes darbu rīt iemācījos un pēc tam aizmirsu. Un to mēs noteikti negribam. Līdz ar to mums skolā ir jādara daudz sarežģītākas lietas bērniem. Un viņi var!” pārliecināta ir Oliņa.  

Reklāma
Reklāma

Jaunā mācību satura izmēģināšanai sākotnēji pieteicās 230 skolas. Taču izraudzītas 100. No tām 24 pirmsskolas, 27 sākumskolas vai pamatskolas, 6 ģimnāzijas, 37 vidusskolas un 6 speciālās mācību iestādes

Mazākā no tām ir Rucavas pamatskola ar 71 skolēnu, lielākā - Rīgas Zolitūdes  ģimnāzija ar 1457 skolēniem.

Jau pēc divām nedēļām sāksies apmācības šo skolu pedagogiem, kuri jau no nākamās dienas prasmes var sākt lietot klasēs.  

Visām Latvijas skolām uz jauno saturu pakāpeniski jāpāriet jau no nākamā gada 1. septembra, kad to pilnībā sāks apgūt visas  pirmsskolas un sākumskolu 1-4.klašu skolēni.  

 

Avots: www.lsm.lv