Kā reāli izšķirties, ja vīrietis atsakās pamest mājokli?

Kāda sieviete ģimenes portālam Mammamuntetiem.lv vaicā padomu, kā rīkoties situācijā, kad vēlas šķirties, bet vītietis atsakās pamest mājokli, kuru viņa īrē. 

Lai risinātu situāciju, jāvēršas tiesā.

FOTO: Shutterstock.com

Lai risinātu situāciju, jāvēršas tiesā.

 

Situācija: Dzīvoju civillaulībā. Tā nu gadījās, ka nolēmu izšķītries ar "vīru". Iemesls ir viņa pārmērīga alkohola lietošana un roku palaišana. Dzīvoklī, kurā dzīvoju, es irēju. Bet viņš nekādi neiet prom. Pēdējo reizi, kad vinš palaida roku, kaimiņi izsauca policiju. Es uzrakstīju iesniegumu policijā. Diemžēl policija neko nevar izdarīt un, kā viņi saka, viņi nevar viņu likt atbrīvot dzīvokli, kuru īrēju es. Mums ir kopīgi bērni, kuri ir spiesti uz šo visu skatīties. Viņš nekur nestrādā, sež mājās un dzerstās, kamēr es esmu darbā. Sakiet lūdzu, vai šājā situācijā var kaut ko izdarīt?"



Atbild zvērināts advokāts Jānis Muižnieks:

“Policija patiešām nevar (nav tiesīga) Jūsu dzīves biedru izlikt no dzīvokļa vai aizliegt viņam ierasties dzīvoklī. Taču policijai, saskaņā ar likumu “Par policiju” “...pienākums ir aizsargāt personu dzīvību, veselību, tiesības un brīvības, īpašumu, sabiedrības un valsts intereses no noziedzīgiem un citiem prettiesiskiem apdraudējumiem”, t.i., tātad policijai ir pienākums aizsargāt Jūs pret jebkādiem apdraudējumiem. Šajā situācijā risinājums ir iespējams civiltiesiskajā kārtā, iesniedzot pieteikumu tiesā pēc Jūsu dzīves vietas Civilprocesa likuma 305. nodaļas “Pagaidu aizsardzība pret vardarbību” kārtībā, kas paredz, ka “pagaidu aizsardzība pret vardarbību pieļaujama prasībās par laulības neesamību vai šķiršanu, prasījumos personisku aizskārumu dēļ, prasībās par uzturēšanas līdzekļu piedziņu, prasībās par pušu kopīgā mājokļa dalīšanu, kurā tās dzīvo vienā mājsaimniecībā, vai tā mājokļa lietošanas kārtības noteikšanu, kurā puses dzīvo vienā mājsaimniecībā, un lietās, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām”.

Pagaidu aizsardzības jautājumus regulē arī Ministru kabineta 2014. gada 25. marta noteikumi Nr. 161 “Kārtība, kādā novērš vardarbības draudus un nodrošina pagaidu aizsardzību pret vardarbību”. Šis normatīvai akts uzliek arī policijai par pienākumu veikt attiecīgās darbības, lai aizsargātu personu, pret kuru ir vērsti draudi. Līdz ar to policijas rīcība, atsakot Jums aizsardzību, nav bijusi likumīga. Iesniedzamo pieteikumu veidlapas – policijai vai tiesai – ir pieejamas: http://likumi.lv/doc.php?id=265314

Reklāma
Reklāma

 

LASI ARĪ: Pēc vīra vardarbības - tuvošanās aizliegums. Ko tas īsti nozīmē?

Informācija, kur meklēt palīdzību, ja esi cietis no vardarbības