Septiņus gadus vecā meita draud ar pašnāvību. Ko darīt?

"Meitai ir septiņu gadi, septembrī jāiet pirmā klasē. Jautajums ir ļoti nopietns - ko darīt, ja septiņgadīgā meita sak runāt par pašnāvību, ja nedabū saldumus vai neatļauju viņai skatīties multfilmas?" ģimenes portālam Mammamuntetiem.lv vaicā kāda mamma. 

Jums jāliek viņai noprast, ka visas šīs situācijas ir nopietnas un ka tās netiks atstātas bez ievērības.

FOTO: Shutterstock.com

Jums jāliek viņai noprast, ka visas šīs situācijas ir nopietnas un ka tās netiks atstātas bez ievērības.

 

Atbild klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte: 
"No Jūsu uzdotā jautājuma šķiet, ka meita ir atradusi labu frāzi, ar kuras palīdzību cenšas ar Jums manipulēt, tomēr to nevajadzētu atstāt bez ievērības. Jums vajadzētu ar viņu nopietni parunāt un noskaidrot, ko viņa saprot ar vārdu pašnāvība? Kā viņa izprot nāvi, vai viņa saprot, ka tas ir neatgriezeniski? Un kādā veidā viņa plāno pašnāvību veikt? Ja uz pēdējo jautājumu nav skaidras atbildes, tad nedaudz Jūs varat uzelpot un mēģināt izprast no kurienes viņai šāda doma radusies - TV, draugi, ģimenē par to ir runāts?

Nereti bērniem, ja viņiem nav bijusi saskara ar nāvi, nav īsta izpratne par to, ka nomiršana ir neatgriezenisks process un nav tā, kā multfilmās vai datorspēlēs, ka cilvēks/dzīvnieks atdzīvojas vai pēc traumas viņam nekas nenotiek. Tāpt arī viņai jāsaprot, ka sodot vecākus ar ''nomiršanu'', viņa nepiedzīvos, ka tiek žēlota vai ka viņa iegūst visu kāroto. Noteikti vajadzētu viņai atspoguļot to, kā Jūs jūtaties, kad viņa to saka un izskaidrot ko nozīmē šādas manipulācijas vai draudi un ka tas nav veids kā var kaut ko panākt.

Noteikti vajadzētu viņai atspoguļot to, kā Jūs jūtaties, kad viņa to saka un izskaidrot ko nozīmē šādas manipulācijas vai draudi un ka tas nav veids kā var kaut ko panākt.

Jums jāliek viņai noprast, ka visas šīs situācijas ir nopietnas un ka tās netiks atstātas bez ievērības. Protams, ka bērni, lai vecākus ietekmetu, izmanto tās frāzes, kuras uz vecākiem atstāj lielu iespaidu, līdz ar to Jums jāpārdomā savas reakcijas, tām vajadzētu būt pēc iespējas neitrālākām. Vienlaikus der padomāt vai pēdējā laikā nav bijis tā, ka meita saņem mazāk uzmanības vai kads cits satraucoš atgadījums un šī frāze ir veids kā viņa rāda, ka jūtas slikti.

Reklāma
Reklāma

Ja jums ir sajūta, ka šie iztiekumi ir kas vairāk kā manipiulēšana ar Jums, tad ir jāmeklē speciālista palīdzību, ja tā tiek teikta lai tikai panāktu saldumus un multfilmas, tad Jums tie nav jāņem vērā un jāliek saprast, ka ar draudiem pie kārotā viņa netiks."

 

LASI ARĪ: Mobings skolā var sekmēt bērna domas par pašnāvību

Pašnāvības. Fakti un mīti

Bērnu klasē nepieņem. Ko darīt?