Kā palīdzēt mazulim izaugt?

Katrs vecāks grib sniegt savam bērnam labāko, redzēt viņu laimīgu un veselu un tādēļ īpaša uzmanība jāvelta pilnvērtīgam uzturam, tai skaitā arī zivju vai zivju eļļas lietošanai.

Īpaša uzmanība jāvelta pilnvērtīgam uzturam, tai skaitā arī zivju vai zivju eļļas lietošanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Īpaša uzmanība jāvelta pilnvērtīgam uzturam, tai skaitā arī zivju vai zivju eļļas lietošanai.

Kad bērniņš piedzimst, viņa smadzenes sver tikai 400 gramu, bet čāpojošam divgadniekam jau tās ir gandrīz kilogramu smagas. Līdz divu gadu vecumam mazulis izzina tik daudz, cik mēs nespētu apgūt 50 gados un līdz piecu gadu vecumam bērniņam ir jāsaņem maksimāli daudz informācijas, taču ne jau no datora, televizora vai monotonām spēlēm. Jārosina bērna zinātkāre un fantāzija, jādod iespēja pašam darboties, interesēties, izzināt.

Un mēs varam palīdzēt:

* Rosiniet bērnu darboties radoši: zīmēt, gleznot, spēlēt teātri vai muzicēt.

* Divreiz nedēļā ēdienkartē iekļaujiet treknās zivis (lašus, siļķes, skumbrijas u.c.). Rūpējoties par pietiekamu DHS un EPS uzņemšanu, dodiet bērnam zivju eļļu.

* Nodrošiniet pietiekami ilgu miegu. Jūtot miega badu, arī smadzenēm ir daudz grūtāk darboties.

* Esiet kustīgi! 30 minūšu ilgas fiziskas nodarbības ne tikai nāk par labu lieliem un maziem, bet arī veicina jaunu smadzeņu šūnu veidošanos. Tāpēc ir labi braukt ar divriteni, peldēt, krustām šķērsām izstaigāt zooloģisko dārzu. Varbūt pat der padomāt par suņa iegādi.

* Reizēm nedariet neko, bet tāpat vien kopā atslābinieties un atpūtieties. Pārāk saspringta, ar dažādiem darbiem pieblīvēta diena rada stresu arī bērniem.

* Izslēdziet televizoru un datoru! Labāk rosiniet bērnus lasīt grāmatas vai kopīgi ejiet rotaļāties laukā.

* Dodiet pilnvērtīgu uzturu

 

Rūpējoties par pilnvērtīgu bērna uzturu, vecākiem jāzina, ka gan mazu, gan lielāku bērnu ēdienkartē pietiekamā daudzumā jābūt jūras izcelsmes omega-3 taukskābēm. Ir maldīgs uzskats, ka nav nekādas starpības, vai tās nāk no olīvu eļļas, linsēklām, avokado, margarīna vai citiem avotiem, jo vienīgi ar zivju produktiem iespējams uzņemt eikozapentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHS), kā arī dabiskā vaidā A un D vitamīnus.

Norvēģu bērnu ārste Ingrida Bergliota Hellande 2005. gadā veica pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā 150 māmiņu. Puse no viņām lietoja linsēklu eļļu, otra puse – zivju eļļu. Pusgada vecumā bērniem veica komplicētu testu, lai pārbaudītu viņu intelektuālās spējas. Atklājās, ka tiem mazuļiem, kuru māmiņas bija saņēmušas zivju eļļu, intelektuālās spējas ir lielākas.1 Izpētīts arī, ka bērnam, kurš saņem pietiekami daudz DHS, ir mazāks uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma (UDHS) risks.2

Reklāma
Reklāma

 

Omega – 3 taukskābes ir katrā organisma šūnā. Tās vajadzīgas ikvienam cilvēkam, jo īpaši – augošam bērnam, arī pusaudžiem, jo Omega-3 taukskābes DHS palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību un normālu redzi1, veicina normālu redzes attīstību zīdaiņiem līdz 12 mēnešiem2 un veicina augļa un zīdaiņa acu un smadzeņu attīstību3,* tādēļ šo taukskābju gaidāmajam bērniņam nedrīkst trūkt jau māmiņas grūtniecības laikā. Ja sieviete, kura baro bērniņu ar krūti, lieto zivju eļļu, tad mazulis saņem omega-3 taukskābes DHS ar mātes pienu. Ja mazulis tiek barots mākslīgi, tad rūpīgi jāizpēta adaptētā maisījuma sastāvs un, ja tajā nav iekļautas omega-3 taukskābes DHS, tad tās var dot papildus ar kvalitatīvu zivju eļļu. Norvēģijas Pediatru asociācija iesaka lietot zivju eļļu šķidrā formā un pirmajā vizītē pie pediatra bērns jau saņem valsts apmaksātu Möller’s zivju eļļas pudelīti. Möller’s Zivju eļļa Norvēģijā ir vienīgais uztura bagātinātājs, kas iekļauts attiecīgās ārstniecības vadlīnijās.

 

Garšīgā zivju eļļa

Sākot bērnam dot zivju eļļu, vecāki reizēm ir nedaudz nobažījušies par to, vai šis produkts mazulim garšos. Eksperti atzīst: to, vai bērns būs ar mieru dzert zivju eļļu, lielā mērā nosaka vecāku attieksme, jo bērns seko viņu paraugam. Ja pieaugušie izrāda savu nepatiku vai bažas, arī bērns sāk izturēties pret produktu ar nepatiku. Ja kopīga zivju eļļas lietošana ģimenē kļūst par paradumu, tad arī mazajiem parasti nav iebildumu. Möller’s zivju eļļa gan savas kvalitātes, gan garšas dēļ daudzkārt apbalvota prestižās starptautiskās izstādēs. Domājot īpaši par bērniem, ražotājs izveidojis jaunu produktu – želejas zivtiņas Möller’s junior ar dažādām agu un augļu garšām. Zivju eļļa ir attīrīta no alergēniem, tādēļ to var lietot arī cilvēki, kuriem zivju olbaltumvielas izraisa alerģisku reakciju, tā nekairina kuņģa gļotādu, tāpēc to var uzņemt neatkarīgi no ēdienreizēm. Möller’s junior zivju eļļas forma ieteicama bērniem no trīs gadu vecuma, bet, ja vecāki ir droši, ka viņu mazulis jau prot sakošļāt želejas zivtiņas un viņam nedraud aizrīšanās, tās var sākt lietot arī no gada vecuma. Ņemot vērā bērnu vajadzības, šis produkts ir īpaši bagāts ar DHS – apēdot divas Möller’s junior želejas zivtiņas, var uzņemt 262 mg šīs vērtīgās taukskābes. Mazajam garšos Möller’s junior želejas zivtiņas ar apelsīnu-citronu garšu vai augļu garšu. Izvēlies un audz stiprs un ņiprs!

 

1 Helland IB, Saugstad OD, Smith L, et al. Similar effects on infants of n-3 and n-6 fatty acids supplementation to pregnant and lactating women. Pediatrics. 2001;108:E82.

2 J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2011 Oct;50(10):991-1000. doi: 10.1016/j.jaac.2011.06.008. Epub 2011 Aug 12.

 

*Labvēlīgo ietekmi panāk, katru dienu uzņemot: 1 250 ml DHS, 2100 ml DHS , 3 200 mg DHS papildus ieteicamajai omega-3 taukskābju diennakts devai pieaugušajiem, t.i.: 250 mg DHS un EPS.