Dokumenti, kas nepieciešami, izbraucot no valsts īslaicīgā ekskursijā ar bērnu, ja šķirta laulība

Kāda ir kārtība, lai izbrauktu no Latvijas uz, piemēram, Lietuvu dažu dienu ekskursijā, ja bērns dzīvo pie mātes, interesējas vīrietis. Kādi dokumenti, atļaujas ir vajadzīgas no bērna mātes, lai nerastos problēmas ar valsts iestādēm. 

Drošībai advokāts iesaka uzrakstīti rakstisku apliecinājumu, ka otrs vecāks neiebilst bērna izčeļošanai

FOTO: Shutterstock.com

Drošībai advokāts iesaka uzrakstīti rakstisku apliecinājumu, ka otrs vecāks neiebilst bērna izčeļošanai

Zvērināts advokāts Jānis Kucenko skaidro, ka situācijā, kad nav kādu īpašu apstākļu, kas ierobežotu tēva tiesības (tiesas spriedums par saskarsmes kārtību vai aizgādības tiesību atņemšanu, rakstiska vienošanās par saskarsmes kārtību un tml.), tad principā pietiek ar mutisku izbraukšanas saskaņošanu ar māti.

Ja tēvs ir Latvijas valstspiederīgais, tad Eiropas Savienības teritorijā tēva ceļošanai ar bērnu kontrolējošajām institūcijām pietiks uzrādīt bērna pasi, tēva pasi un, ja tajā nav ieraksta par radniecību ar bērnu – tad arī bērna dzimšanas apliecību vai tās notariāli apliecinātu kopiju.


Lasi arī: Bērns dodas ceļojumā uz ārzemēm. Kādi dokumenti nepieciešami, šķērsojot robežu


Tomēr, ja šāda izceļošana notiks pretēji mātes gribai, to varētu uzskatīt par bērna nolaupīšanu Hāgas konvencijas par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem izpratnē. Tādēļ, ja ar māti ir konfliktējošas attiecības un paredzams, ka māte varētu izmantot situāciju, lai izceļošanas sakarā vērstos pret tēvu, drošības labad iespējams paņemt no mātes brīvas formas rakstisku apliecinājumu par to, ka viņa neiebilst izceļošanai – konflikta situācijā ar to būs pietiekami.

 

Reklāma
Reklāma

Par ģimenes tiesībām var uzdot jautājumus mūsu ekspertiem - Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas advokātiem.