Uztura speciālisti analizē Latvijas kafejnīcu bērnu ēdienkartes. Tajās ir TIK daudz neveselīga!

"Bērnu ēdienkarte" - izklausās labi, vai ne? Tomēr, kad ģimenes portāls www.mammamuntetiem.lv kopā ar uztura speciālistiem analizēja vairāku kafejnīcu ēdienkartes, secināja - piedāvāto ēdienu saturs nebūt neizskatās bērniem piemērots! 

 

Izvērtē! dažviet, iespējams, veselīgāk ir izvēlēties porciju no pieaugušiem domātās ēdienkartes.

FOTO: Shutterstock.com

Izvērtē! dažviet, iespējams, veselīgāk ir izvēlēties porciju no pieaugušiem domātās ēdienkartes.

Bērniem parasti cenšamies dot to labāko un veselīgāko. Tāpēc, ņemot rokās specializēto bērnu ēdienkarti ģimenes krodziņos un bērniem draudzīgās kafejnīcās, varētu sagaidīt, ka tajā būs iekļauti veselīgi ēdieni, iespējams, pat bioloģiski audzēti produkti ar augstu uzturvielu, vietamīnu, minerāvielu sastāvu. Ja kafejnīca nevar piedāvāt ekoloģiskus produktus, tad varētu vēlēties, ka bērnu ēdienkartē būs vismaz veselīgi pagatavoti ēdieni, kas ir garšīgi un ko organisms spēj viegli pārstrādāt. Bet diemžēl daudzās ēstuvēs Latvijā bērniem paredzētās ēdienkartes ir tiešām peļamas.

Izpētījām dažu pazīstamu ēdināšanas tīklu specializētās ēdienkartes un lūdzām to piedāvājumu komentēt uztura speciālistei Olgai Ļubinai un dietoloģei Lailai Meijai. 

Dietoloģe Laila Meija, izpētot ēdienkartes, secina, ka tas, kas tiek piedāvāts, bērniem vēl vairāk veicinās lieko svaru, kas jau ir problēma Latvijā.


Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras docente, dietoloģe Laila Meija, izpētot ēdienkartes, secina, ka tas, kas tiek piedāvāts, bērniem vēl vairāk veicinās lieko svaru, kas jau ir problēma Latvijā. "Daudz kaloriju, tauku, maz vitamīnu. Olbaltumvielas  piedāvātas visneveselīgākā, proti, desu un cīsiņu "ietērpā", tātad kopā ar taukiem, sāli un dažādām piedevām. Ēdienkartēs dominē  rafinēti milti, majonēze, neveselīgie un  kalorijām bagātie "frī" kartupeļi un citi ēdieni, kuru "kraukšķīgums" panākts, panējot produktus.
Ko varētu ieteikt darīt savādāk? Katrā porcijā noteikti  būtu skaisti jāiekļauj vai jāiemāna dārzeņi. Tas nozīmē, ka varētu būt mazāka porcija kvalitatīvu ravioli vai picas, bet klāt vismaz 1/3 šķīvja ar dārzeņiem. Produktiem jāmaina gatavošanas veids, piemēram, kartupeļi vārīti vai gatavoti cepeškrāsnī, vistas gaļa  - nepanēta, bet "ietonēta smukumam" ar garšvielām. Tas, ko kafejnīcas dara pareizi - ēdienu noformē pievilcīgi, un tas bērnus uzrunā." 


Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina aicina vecākus pašiem iemācīties "lasīt" ēdienkartes un izvēlēties no esošā piedāvājuma labāko, kas piedāvājams bērnam. 

 

"Čili Pizza"  bērnu ēdienkarte
ēdienkarte bērnam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Diemžēl jāsaka, ka atrast kaut ko labu šajā ēdienkartē bija grūti. Visos piedāvājumos ir fritēti kartupeļi, tie satur ļoti daudz tauku un kaloriju, kā arī šie tauki ir ļoti neveselīgi, jo tie ir transtauki – tauki, kas veicina iekaisumu mūsu organismā un rezultātā var veicināt vēža attīstību. Šos taukus satur ne tikai kartupeļi frī, bet arī it kā "labā” vistas fileja, kas ietīta biezā panējumā un arī ir fritēta. Piedāvāt kafejnīcā cīsiņus, manuprāt, ir sliktais tonis, jo apcept  vai uzvārīt cīsiņus prot visi - dēļ tā nav jāiet uz kafejnīcu," stāsta speciāliste Olga Ļubina.

Diemžēl jāsaka, ka atrast kaut ko labu šajā ēdienkartē bija grūti. Visos piedāvājumos ir fritēti kartupeļi, tie satur ļoti daudz tauku un kaloriju, kā arī šie tauki ir ļoti neveselīgi, jo tie ir transtauki.

"Šajā gadījumā noteikti nevar runāt par veselīgu uzturu. Cīsiņš tāpat kā desa, sardele un citi gaļas izstrādājumi, ir pieskaitāmi pie produktu grupas, kas ar lielāku varbūtību veicinās kolorektālā vēža attīstību. Piedāvāt to jau no mazotnes noteikti neiesaku," teic uztura speciāliste.

Mammamuntetiem.lv sazinājās ar ēdinātāju, lai vaicātu par principiem, pēc kā tiek sastādīta bērnu ēdienkarte. Diemžēl ēdinātājs no komentāriem atteicās. 

Reklāma
Reklāma

pusdienas bērnam"Mana izvēle no "Čili Pizza"  bērnu ēdienkartes būtu "Pirāta pusdienas", kas satur nevis frī kartupeļus, bet īstus kartupeļus ar mizu, kā arī vistas  fileja nav gatavota panējumā, turklāt porcijā ir iekļauti dārzeņi – tomāti un gurķi," izvēlas Olga Ļubina.

 Kafejnīcas "Meka" (Ozolniekos) ēdienkarte bērniem
ēdienkarte bērnam

 

 

 

 

 

 

Uztura speciālistes Olgas Ļubinas viedoklis: "Analizējot šo ēdienkarti, varu secināt, ka kopumā "Čili Pizza" un "Mekas" bērnu ēdienkartes ir līdzīgas, jo abās gandrīz katrā porcijā bērniem piedāvā kartupeļus frī vai kartupeļu kroketes/burtiņus. Visticamāk tie pat nav īsti kartupeļi, bet gan izstrādājumi, kur mīkla ir gatavota no kartupeļu cietes un citām pārtikas piedevām. Arī šajā ēdienkartē ir piedāvāta vistas fileja panējumā.

Uztura speciāliste: Mani šausmina kokteilis, kas ir pagatavots no saldējuma, plūmju sulas un biezpiena sieriņa! Tā ir īsta cukura un kaloriju bumba! 

Pozitīva ziņa – šeit ir iespēja pasūtīt atsevišķi svaigus dārzeņus ar krējuma mērci.
Uztura speciāliste ir satriekta par saldo dzērienu piedāvājumu. "Mani šausmina kokteilis, kas ir pagatavots no saldējuma, plūmju sulas un biezpiena sieriņa! Tā ir īsta cukura un kaloriju bumba! Ja bērns izdzers šādu kokteili, tad kaloriju ziņā tā būtu viena vesela ēdienreize! Tā ir cukura deva visai dienai."

 bērnu ēdienkarte
Mana izvēle būtu pasta ar jaunlopa kotleti. Saliktie ogļhidrāti nodrošinās bērnu ar enerģiju uz 3-4 stundām, kotlete saturēs neaizvietojamās aminoskābes. Labi ir tas, ka šeit būs salīdzinoši mazāk transtauku nekā porcijās ar frī kartupeļiem. Mīnuss ir tāds, ka svaigi dārzeņi faktiski netiek piedāvāti.

"Double Coffee" ēdienkarte bērniem

ēdienkarte bērnam

"Itāļu virtuves restorāns, protams, piedāvā bērniem pagaršot kādu picu.  Tas arī ir viens no labākajiem variantiem, ko izvēlēties no ēdienkartes. Piemērota izvēle ir klasiskā pica Margarita, kuras sastāvā ir divu veidu sieri un tomāti. Arī pica Hawaina ar vistas fileju, ananāsiem un sieru, ir piemērotas bērna uzturam. Tiesa, ir jāatceras par daudzumu, cik bērns var apēst.

Laba izvēle būtu arī vistas frikadeles ar dārzeņiem; makaroni saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar svaigiem gurķiem. Visi šie ēdieni nesatur gaļas izstrādājumus, frī kartupeļus un panējumus, kā arī gatavošanas veids ir samēra saudzīgs, ēdot šos ēdienus ir jāievēro mērenības likums," atgādina Olga Ļubina.

Savukārt Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa norāda uz smēķējošo zivi "Double Coffee" bērnu ēdienkartē: "Kamēr valstī tiek rīkotas kampaņas par smēķēšanas kaitīgumu un to, cik slikti ir smēķēt bērna klātbūtnē, kādam ir ienācis prātā "atsvaidzināt" bērnu ēdienkartes dizainu ar zivi, kuras mutē aizkūpināts pamatīgs cigārs. Bērnu ēdienkaršu sastādītājiem vajadzētu uzņemties atbildību ne tikai par ēdienu kvalitāti, bet arī par it kā tādiem niekiem kā ēdienkartes dizains."

"Vairāk Saules" ēdienkarte bērniem 
ēdienlarte bērnamBērnu ēdienkarte restorānā "Vairāk Saules" piedāvājumā ir gan "klasiskie" kartupeļi frī un fritētā vistas fileja, gan arī daži ļoti jauki ēdieni, kas piemēroti bērniem.

"Tādi ēdieni kā vistas filejas strēmelītes krējuma mērcē ar kartupeļu biezeni vai Ravioli ar vistas gaļas pildījumu un siera mērci  ir labs un bērnam piemērots ēdiens, vienīgai trūkst dārzeņu. Labi, ka kafejnīcā ir iespēja iegādāties dārzeņus atsevišķi," analizē uztura speciāliste Olga Ļubina.

"Īpaši priecē fakts, ka šajā ēdienkartē ir zivis. Piedāvātie laša gabaliņi gan ir nedaudz fritēti, tomēr vizuāli izskatās, ka panējuma kārta nav tik bieza kā citur. Tieši šim ēdienam klāt ir ne tikai cepti kartupeļi, bet arī citi dārzeņi – burkāni, paprika un brokoļi. Labs veids, kā bērnam parādīt, ka brokolis ir ne tikai veselīgs, bet arī garšīgs dārzenis, ko piedāvā pat kafejnīcās!"

 

Mammamuntetiem.lv vecākus aicina vērtēt savu bērnu ēdienkarti un ēdiena kvalitāti, jo bērna nākotnes veselību nopietni ietekmē tas, kādi ēšanas paradumi ir izveidoti bērnībā. 

Vairāk informācijas par bērniem piemērotu uzturu lasi sadaļā Virtuve -> Ēdienkarte bērnam

IZLASI ARĪ: Vienas dienas ēdienkartes piemērs bērniem līdz 3 gadu vecumam


Kāds ēdinātājs, vēloties palikt anonīms, Mammamuntetiem.lv paskaidroja situāciju, kāpēc daudzviet Latvijā bērnu ēdienkartēs ir tik daudz neveselīgu ēdienu. Tas esot tāpēc, ka nākas piemēroties bērnu un viņu vecāku izvēlēm - vairums pieaugušo saviem bērniem kā vienu no pirmajām izvēlēm piedāvā frī kartupeļus un desiņas. Pagatavojot  un iekļaujot ēdienkartē veselīgākus ēdienus,  tie nav pieprasīti un ātri tiek izņemti no piedāvājuma.