Pensiju sistēmas pārskatīšana, atbalsts vecākiem līdz bērna 1,5 gada vecumam - deputātu 2017. gada prioritātes

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija 17. janvārī pārrunāja Demogrāfisko lietu centra paveikto, kā arī šogad iecerētos darbus. Kā prioritātes tika izvirzītas sistēmas vecākiem līdz bērna 1,5 gada vecumam pārskatīšana, atbalsts ģimenes un darba dzīves saskaņošanai, kā arī pievērst uzmanību tam, lai katrs bērns augtu ģimenē, arī pensiju sistēmas pārskatīšana.

2017. gadā eksperti iecerējuši strādāt, lai pilnveidotu atbalsta sistēmu vecākiem līdz bērna 1,5 gada vecumam.

FOTO: Shutterstock.com

2017. gadā eksperti iecerējuši strādāt, lai pilnveidotu atbalsta sistēmu vecākiem līdz bērna 1,5 gada vecumam.

 

Vērtējot pašreizējo situāciju, Demogrāfisko lietu centra koordinatore Ieva Kārkliņa secināja, ka Latvijā samazinās laulātu pāru ar bērniem īpatsvars, savukārt pieaug viena vecāka ģimeņu īpatsvars. Vienlaikus Latvijā pieaug nereģistrētā laulībā dzīvojošu pāru ar bērniem un laulātu pāru bez bērniem skaits. Puse ģimeņu valstī audzina tikai vienu bērnu.

 

Runājot par šogad iecerētajiem darbiem, Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas un Demogrāfisko lietu centra vadītājs deputāts Imants Parādnieks (NA) minēja īpašu programmu ģimeņu ar bērniem atbalstam "Māras solis".  Tās misija rūpēties, lai Latvijā dzimtu vairāk bērnu, būtu vairāk laimīgu ģimeņu, atbildīu un par nākotni drošu bērnu vecāki. 

 

Reklāma
Reklāma

2017. gadā eksperti iecerējuši strādāt, lai pilnveidotu atbalsta sistēmu vecākiem līdz bērna 1,5 gada vecumam, atbalstu ģimenes un darba dzīves saskaņošanai, kā arī pievērst uzmanību tam, lai katrs bērns augtu ģimenē. Kā būtiska tēma tika izvirzīta pensiju sistēmas pārskatīšana. Tai jābūt tādai, lai cilvēki, kuriem ir bērni, nesaņemtu mazāku pensiju par tiem, kuriem bērnu ir mazāk vai nav vispār. Diskutējot par pensiju sistēmas izmaiņām, deputāti minēja ideju par agrāku pensionēšanos atkarībā no bērnu skaita.

Kā būtiska tēma tika izvirzīta pensiju sistēmas pārskatīšana. Tai jābūt tādai, lai cilvēki, kuriem ir bērni, nesaņemtu mazāku pensiju par tiem, kuriem bērnu ir mazāk vai nav vispār.

Sēdes laikā DLC pārstāve Kārkliņa dalījās ar atziņām no pieredzes apmaiņas vīzītēm Zviedrijā un Somijā. Viņa atzinīgi novērtēja Zviedrijas modeli, kur ģimenes atbalsta politikai ir nozīmīga loma politikas dienaskārtībā. Zviedru sabiedrība uzskatot, ka ieguldījumi bērnudārzos ir daudz svarīgāki par tiešajiem naudas pārskaitījumiem pabalstu veidā. Zīmīgi, ka šajā valstī Ģimenes velsts pabalsts tiek abiem vecākiem pārskaitīts uz pusēm, kopš 1973. gada ir tēva kvota bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanai.  Kā labs piemērs tika minēta Somija, kur ļoti rūpējas par pirmsskolas izglītības pieejamību, aptuveni 80% visas darbības, kas saistītas ar pakalpojumu un pabalstu pieprasīšanu un piešķiršanu tiek veiktas tiešsaistes režīmā.