Jaunie personas kodi neatklās cilvēka vecumu. Kā pārdevēja zinās, vai drīkst pārdot alkoholu?

Sākot ar šī gada jūliju, jaundzimušajiem piešķirs personas kodus, pēc kuriem nevarēs noteikt personas vecumu. Iespēja nomainīt personas kodu būs ikvienam, kurš to vēlēsies. Taču rodas jautājums - kā tirdzniecības vietās pārdevēji varēs pārliecināties, ka konkrētai personai patiešām drīkst pārdot cigaretes, alkoholu un enerģijas dzērienus?

FOTO: Shutterstock.com

 

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē pastāstīja, ka personu apliecinošajos dokumentos - pasē un eID kartē - ir atsevišķi norādīts dzimšanas datums. Šobrīd tas atrodas 5. rindiņā pasē no augšas un arī turpmāk dzimšanas datums tiks norādīts. Mainīsies tikai personas kods, kas nesaturēs dzimšanas datus. Līdz ar to tirdzniecības vietās joprojām varēs pārliecināties par personas vecumu. Arī auto vadītāja apliecībā, kas nav personu apliecinošs dokuments, ir atsevišķa sadaļa ar dzimšanas datiem.

 

Reklāma
Reklāma

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē informēja, ka arī pārējie iedzīvotāji vienu reizi drīkstēs mainīt jau piešķirto personas kodu, taču tad ir jārēķinās ar izdevumiem, kas radīsies, mainot dokumentus, tostarp, izglītības dokumentus, pilnvaras, līgumus. Vecāki drīkstēs mainīt arī savu nepilngadīgo bērnu personas kodu.