Vēža paciente: "Izmeklējumā bija redzami tādi kā divi mazi jāņtārpiņi…"

“Izmeklējuma laikā iegūtajos attēlos bija redzami tādi kā divi mazi jāņtārpiņi, kas zaigoja uz tumšā fona,” stāsta Sintija. Sieviete, kura pēc pārciestā ķīmijterapijas kursa cerēja saņemt ilgi gaidīto vēsti – ļaundabīgais krūts audzējs ir izskausts. Tomēr realitāte izrādījās cita. “Labi, ka paklausīju savam vīram un veicu šo smalko izmeklējumu. Pateicoties tam, es turpināju ārstēšanos, un tagad patiesi esmu vesela,” piebilst Sintija.

Ļoti precīza un agrīna diagnostika ļauj arī precīzāk ārstēt, gan izvairoties no liekām medikamentu devām, ja izrādās, ka vēzis jau apturēts, gan izvairoties no  konkrētam vēža veidam nepietiekami efektīvām zālēm un ātrāk pārejot pie citām.

FOTO: Shutterstock.com

Ļoti precīza un agrīna diagnostika ļauj arī precīzāk ārstēt, gan izvairoties no liekām medikamentu devām, ja izrādās, ka vēzis jau apturēts, gan izvairoties no konkrētam vēža veidam nepietiekami efektīvām zālēm un ātrāk pārejot pie citām.

 

Izglāba saudzīgi…
Ziņu par pilnīgu izveseļošanos sieviete saņēma pirms nepilniem diviem mēnešiem, kad viņai atkārtoti veica PET / CT jeb pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas kombinēto izmeklējumu. Tas ir pieejams onkoloģisko slimību diagnostikas centrā Pārdaugavā, un šobrīd tā ir visprecīzākā metode, ar kuru ir iespējams noteikt, vai organisms ir brīvs no vēža vai tomēr nav. 

 

Pirmo reizi uz šāda veida pārbaudi Sintija devās neilgi pēc tam, kad pabeidza ķīmijterapijas kursu. “Vīrs un arī vecāki uzstājīgi teica, lai pierakstos uz izmeklējumu. Jā, asins analīzes bija labas, bet kaut kāds iekšējs nemiers bija gan man, gan manam vīram. It kā man vajadzēja būt veselai pēc tādas ķīmijterapijas devas, tomēr iekšējā balss nedeva mieru. Kontrolei varēju veikt pārbaudi arī ar citām metodēm, taču radinieki uzstāja uz šo, jo PET / CT  skata visu ķermeni. Jāteic, labi, ka tā,” priecājas Sintija. Viņa pieņēma ar vīra, savu vecāku un draugu gādību sarūpēto naudu un devās veikt liktenīgo pārbaudi, kurai beidzot vajadzēja ieviest skaidrību un dot mieru. “Skaidrību guvu, bet miers atkal uz kādu laiku izplēnēja,” saka sieviete: “Attēlos bija skaidri redzams, ka ķīmijterapija nav spējusi uzveikt divas mazas metastāzes tuvu pie paduses, kas vēlāk biopsijā arī apstiprinājās. Tās vajadzēja ar steigu operēt.” 


Tā kā PET / CT uzrādīja precīzu vietu, kur sliktās šūnas perinās, Sintijas operējošais ārsts veica saudzīgu operāciju, izņemot tikai neveselos audus. Ārstu konsīlijs lēma, ka Sintijai nav nepieciešams atkārtoti iziet ķīmijterapijas kursu, pietiks tikai ar apstarošanu, kas ir saudzīgāka ārstēšanas metode. Rudens beigās atkārtoti veiktā PET / CT pārbaude apliecināja – ārstu izvēlētā taktika bijusi pareiza, un Sintijas organismā ļaundabīgu šūnu veidojumi vairs netika atrasti. 

 

“Protams, izmeklējums nav lēts, bet tas ir tik neatsverams. Pirmkārt, mans ārsts redzēja precīzu vietu, kur sliktums atrodas, un izoperēja tikai to. Otrkārt, man patiešām tagad ir miers, ka esmu vesela. Un, treškārt, es sajutu tik lielu sirds siltumu no savas ģimenes, draugiem, kuri tikai dažu dienu laikā kopīgi savāca šo vajadzīgo summu, lai es varētu veikt izmeklējumu,” Sintijas balss aizlūst stāstot, taču viņas acīs ir redzams neizmērojams prieks un pateicība. Viņa piebilst: “Es uzskatu, ka šāds izmeklējums ir nepieciešams ikvienam vēža pacientam. Gan precīzas diagnozes, gan sirdsmiera dēļ.”

 

Ar ko atšķiras?
Sintija bija lasījusi, ka arī Latvijā jau kādu laiku ir iespēja veikt PET / CT jeb pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas kombinēto izmeklējumu, kas atšķirībā no citiem vizuālās diagnostikas veidiem, kuros atklāj audzēju pēc redzamām izmaiņām audos, spēj novērtēt audzēja funkcionālo dabu. Citiem vārdiem sakot, PET / CT uzskatāmi parāda, kā audzējs uzvedas – vai tas ir labdabīgs vai ļaundabīgs, cik aktīvs un agresīvs vai, gluži otrādi, neaktīvs tas ir.  

Saprotamas ir arī bailes par vēža atgriešanos, taču ir nenormāli grūti, kad tādas domas pārņem.

Kā tas ir iespējams? Sintija stāsta: “Man vēnā ievadīja ar radiofarmaceitisku vielu iezīmētu glikozi, kas izskatījās pēc parasta šķīduma. Vēža šūnām ļoti garšo cukurs, tāpēc tās patērē glikozi krietni aktīvāk nekā veselie audi. Glikoze izplatās organismā un visintensīvāk uzsūcas tieši vēža perēkļos. Pēc apmēram stundas man veica izmeklējumus – gan datortomogrāfiju, gan uzreiz pēc tam pozitronu emisijas tomogrāfiju. Kopumā pats izmeklējums ilga mazliet vairāk nekā pusstundu.” 

 

Ļoti bieži ārsti PET / CT iesaka īpaši limfomas slimniekiem, jo šie audzēji mēdz izplatīties pa visu organismu. Ja uzreiz zina, kuros limfātiskajos audos ir vēža šūnas, tas ārstiem ļoti atvieglo piemeklēt pareizo ārstēšanas taktiku. Arī pēc ārstēšanās ir būtiski veikt regulāras pārbaudes, lai pārliecinātos, ka slimība nav atgriezusies, vai  nepieciešamības gadījumā uzsāktu savlaicīgu ārstēšanu.

Sintijas draudzene teic, ka nolēmusi pēc apmēram trīs gadiem atkārtoti veikt PET / CT, lai atkal pārliecinātos, ka vēzis nav atgriezies. Šim nolūkam viņa jau tagad veic uzkrājumus, lai gan reizē arī cer, ka tā būs valsts apmaksāta pārbaude

Reklāma
Reklāma

“Pirmajā reizē uztraucos, vai neesmu bīstama savai ģimenei ievadītās radioaktīvās  vielas dēļ, taču ārsts mani nomierināja, sakot, ka PET izmeklējums ir ļoti zema riska procedūra. Radiofarmaceitiskais preparāts, kas tiek ievadīts cilvēkam vēnā, ir ļoti viegli panesams – alerģijas, drudzis, slikta dūša vai vemšana praktiski nav novēroti. Un arī radioaktīvais starojums cilvēka organismā atrodas neilgi. Daļa no ievadīto zāļu radiācijas paliek telpā, kurā gaidīju izmeklējumu, un tualetē. Atlikušais radiācijas līmenis strauji samazinājās izmeklējuma laikā,” ārsta teikto atminas sieviete. 

 

Dodoties uz izmeklējumu otrreiz, bažu par iespējamo kaitīgumu sev un tuviniekiem vairs nav bijis. “Galvenais, par ko domāju – kaut ātrāk es saņemtu izmeklējuma rezultātu un iegūtu mieru, ka esmu vesela!” saka Sintija. 

 


LASI ARĪ:

Desmit pazīmes, kuras nedrīkst ignorēt. Tās var liecināt par vēzi!

Dzemdes kakla vēzis. Ja savlaicīgi atklāts, veiksmīgi ārstējams

Paciente ar diagnozi vēzis: "Pie dzīves nekas tā netur, kā nenomaksāts kredīts!"


 

Uzzinot par draudzenes pieredzi, par labu šādam izmeklējumam izšķīrās arī Inta, kura no krūts audzēja izārstējusies pirms nepilniem trīs gadiem. Viņa stāsta: “Joprojām regulāri dodos pie savas ārstes uz pārbaudēm, nododu asins analīzes, tostarp uz audzēju marķieriem, taču tik un tā visu laiku ir bažas – vai tiešām esmu vesela. Īpaši reizēs, kad operētā krūts kādu iemeslu dēļ mēdz sāpēt. Zinu, ka tā var būt, ka tas viss ir normāls process. Saprotamas ir arī bailes par vēža atgriešanos, taču ir nenormāli grūti, kad tādas domas pārņem. Sintijas stāstītais man bija atklājums, jo nezināju par šādu iespēju. Savus ietaupījumus nolēmu likt lietā. Pēc izmeklējuma rezultātu saņemšanas beidzot guvu ilgi gaidīto mieru – manā organismā vēža nav.” 

 

Sintijas draudzene teic, ka nolēmusi pēc apmēram trīs gadiem atkārtoti veikt PET / CT, lai atkal pārliecinātos, ka vēzis nav atgriezies. Šim nolūkam viņa jau tagad veic uzkrājumus, lai gan reizē arī cer, ka tā būs valsts apmaksāta pārbaude. “Ne katram ir iespēja kaut ko atlicināt no algas, bet uzskatu, ka veselības budžets tikai iegūtu no PET / CT iekļaušanas apmaksājamo izmeklējumu sarakstā. Cilvēkiem nozīmētu atbilstošu ārstēšanu, tātad ietaupītu naudu uz lieki tērētiem medikamentiem, turklāt netiktu indēti organismi ar ķīmiju un cilvēki spētu ātrāk atgriezties darba dzīvē, pelnot un maksājot nodokļus,” uzskata sieviete. 

 

Kādos gadījumos veic izmeklējumu?
90 % gadījumu PET / CT izmanto vēža diagnostikā. Visbiežāk to iesaka šādos gadījumos: 
•   limfoma (asins vēzis),
•    krūts vēzis,
•    melanoma (ādas vēzis),
•    dzemdes un dzemdes kakla vēzis,
•    plaušu vēzis,
•    kolorektālais jeb zarnu vēzis,
•    prostatas vēzis.

Tāpat ar PET / CT ir iespējams agrīni noteikt staru un ķīmijterapijas efektivitāti. Nav nepieciešams gaidīt, kad nenogalinātās vēža šūnas tiktāl ir savairojušās, ka ir saredzamas ar vizuālās diagnostikas metodēm. Ļoti precīza un agrīna diagnostika ļauj arī precīzāk ārstēt, gan izvairoties no liekām medikamentu devām, ja izrādās, ka vēzis jau apturēts, gan izvairoties no  konkrētam vēža veidam nepietiekami efektīvām zālēm un ātrāk pārejot pie citām. Precīzs ārstēšanas plāns samazina nevajadzīgas terapijas blaknes, izmaksas un palielina efektīvas izārstēšanās iespējas.