Jā vai nē ērtajam "staigulītim". Komentē fizioterapeite

"Labdien! Gribēju uzzināt jūsu viedokli par staigulīti. Esmu dzirdējusi, ka staigulītis ir slikts, bet gribētu zināt – kāpēc. Ja bērns 6 mēnešos pats ir sācis celties kājas un sāk gar dīvāna malu spert solīšus, vai arī tad viņu nedrīkst uz īsu brīdi ielikt staigulītī, lai paspētu apdarīt mājas darbus? Uz cik ilgu laiku 7 mēnešus vecu bērnu drīkst ielikt staigulītī?" 

It kā ērta ierīce, kas patiesībā ir ļoti traumatiska un bērniem nevajadzīga lieta.

FOTO: Shutterstock.com

It kā ērta ierīce, kas patiesībā ir ļoti traumatiska un bērniem nevajadzīga lieta.

Fizioterapeite Baiba Auziņa, skaidro, ka svarīgākais iemesls teikt "Nē!"  staigulītim ir tas, ka mazulis iemācās nepareizu līdzsvara un ķermeņa izjūtu, rodas maldīgs iespaids, ka vienmēr būs, kur atbalstīties. Turklāt bērns nepareizi iemācās balstīties uz kājiņām. Bieži, esot staigulītī, mazulis atsperas ar pirkstgaliņiem vai arī iesēžas un staigā ar saliektām kājām, tādējādi viņš iemācās nepareizu iešanas veidu, ko vēlāk ir grūti izmainīt!

 

Kad mazulis staigulītī apsēžas, svars atkal ir uz starpeni, bet reāli ikdienā mēs taču tā nestaigājam. 

 

Tā kā bērni paši vēl nav gatavi stāvus pozai un staigāšanai, viņi ļoti bieži staigulītī staigā uz pirkstgaliem, jo nav izgājuši visas attīstības stadijas, taču ir uzstutēti ar varu uz kājām, kas rada stresu. Mazulis iemācās, ka viņš var darīt pilnīgi visu un tik un tā viņš būs uz kājām. Ar staigulīšiem mēs mazuli it kā izraujam no dabīgā attīstības procesa – no „zemes stāvokļa” mēs viņu „uzraujam augšā” un it kā paziņojam, ka vidusposms bērnam nav vajadzīgs. Mazulis neiemācās saprast savu ķermeni, kā tas kustas, kā viņš var to kontrolēt. Lai cik tas neliktos dīvaini, staigulītim ir liels traumatisma procents – mazuļi ar staigulīšiem kaut kur ieskrien, nobrauc pa trepēm. Bērnu staigulīši Amerikā sen jau ir aizliegti – tie atzīti par traumatiskiem, ļoti bīstamiem bērna veselībai un dzīvībai.

Reklāma
Reklāma


Pieredze rāda, ka arī daudzās Eiropas valstīs bērnu staigulīši ir iemesls bērnu traumatismam, salīdzinot ar jebkurām citām bērnu aprūpes precēm. Eiropas Bērnu drošības alianse (The European Child Safety Alliance) un Eiropas Patērētāja balss standartizācijā (The European Consumer Voice in Standardization) norāda, ka bērnu staigulīši ir bīstami bērniem saistībā ar traumatisma risku gan apgāžoties, gan arī uzraujot virsū smagus vai karstus priekšmetus un šķidrumus, kā arī nelabvēlīgi ietekmē bērna skeleta attīstību.

 

Eiropas dati rāda, ka 90 % bērnu staigulīšu izraisītās traumas ir galvai, no kurām vairāk kā 30 % gadījumos tiek traumētas smadzenes.

 

Kā uzraugu labāk izvēlēties sētiņu – ierobežojot kādu istabas daļu, kurā mazulis var droši dzīvoties.

Saistītie raksti