Kā nepilngadīgam bērnam uzdāvināt nekustamo īpašumu?

Ja vecmāmiņa vēlas nepilngadīgam mazbērnam uzdāvināt nekustamo īpašumu, vai tas ir iespējams? Kas par procesu jāzina vecākiem, stāsta notāra biroja darbiniece Alise Ādmine. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja vecmāmiņa vēlas, viņa var savā īpašumā esošo nekustamo īpašumu uzdāvināt mazbērnam. Ja runājam par dāvinājumu nepilngadīgam mazbērnam, bērna vecākiem vai aizbildnim būs jādodas uz bāriņtiesu, kas lems, vai darījums ir bērna interesēs. 

Uzdāvinot dzīvokli, vecmāmiņai tas vairs nepiederēs, taču dāvinājuma līgumā ir iespējams pielīgt vecmāmiņas tiesības dzīvot šajā īpašumā. Tomēr dzīvokļa īpašnieks būs mazbērns, kur vārdā rīkosies bērna vecāki vai aizbildnis. Atsaukt dāvinājumu var, vienīgi abiem līdzējiem par to vienojoties vai arī tiesas ceļā.

Ja vecmāmiņa savas dzīves laikā nevēlas atteikties no īpašuma tiesībām, viņa var atstāt testamentu. Testamentu var atsaukt gadījumā, ja vectēvs savas domas maina. Iespējama arī mantojuma līguma noslēgšana – šajā gadījumā pie notāra jādodas gan vecmāmiņai, gan personai, kas rūpējas par bērna interešu aizstāvību. Šajā gadījumā vecmāmiņa vienpusēji nevarēs atsaukt savu novēlējumu.

Uzdāvinot dzīvokli, vecmāmiņai tas vairs nepiederēs, taču dāvinājuma līgumā ir iespējams pielīgt vecmāmiņas tiesības dzīvot šajā īpašumā.

Līguma tekstu varat sagatavot paši, bet drošības labad to var uzticēt notāram. Lai varētu nostiprināt nekustamā īpašuma tiesības zemesgrāmatā, abām pusēm pie notāra jāparaksta vēl viens dokuments – nostiprinājuma lūgums.

Reklāma
Reklāma

Runājot par izdevumiem, atlīdzību par notāra pakalpojumiem regulē "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību". 

 

Jārēķinās, ka būs vēl viena izdevumu pozīcija. Ja dāvinājumu saņem bijušā īpašnieka mazbērns, tad saskaņā ar "Noteikumiem par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" jāsamaksā valsts nodeva 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma kadastra vērtības.