Mazulīša vēdera izeja, ko var spriest pēc mazuļa vēdera izejas

Uzzini galveno par mazuļa vēdera izeju un ko pēc tās var spriest par tava mazā veselību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Pampers padoms:

Uzzini galveno par mazuļa vēdera izeju un ko pēc tās var spriest par tava mazā veselību.

 

Vēlies zināt, vai tava jaundzimušā bērniņa vēdera izeja ir pietiekami bieža? Tev jāzina, ka katram mazulītim tas atšķiras. Mēnesi pēc dzimšanas ar krūti barotiem mazuļiem vēders var neiziet dažas dienas vai pat nedēļu. Bet, ja tavam bērniņam pirmā mēneša laikā vēdera izeja ir retāk nekā reizi dienā, tas varētu liecināt par to, ka mazulis nesaņem pietiekami daudz barības.

Turpretī ar piena maisījumu barotiem mazuļiem vēdera izeja ir diezgan bieži. Neatkarīgi no tā, vai tavs mazulītis saņem krūts pienu vai piena maisījumu, kamēr viņa autiņbiksītēs nonāk tas, ko esi pieradusi tur redzēt, tikmēr satraukumam nav pamata.

 

Kas ir normāli?

Nesabīsties, mainot sava jaundzimušā bērniņa pirmās autiņbiksītes – pirmā vēdera izeja būs zaļi melnā krāsā ar darvai līdzīgu konsistenci, ko sauc par mekoniju.

Reklāma
Reklāma

Vēlāk vēdera izeja jau būs normālā krāsā – lai kas arī skaitīsies „normāli”, ņemot vērā mazuļa organisma īpatnības!

Vēdera izejas izskats ir pilnībā atkarīgs no tā, ar ko jaundzimušais bērniņš tiek barots. Ja viņš saņem krūts pienu, tad sākumā vēdera izeja būs zaļi brūnā vai dzeltenīgi brūnā krāsā. Apmēram pēc piecām dienām krāsa mainīsies uz brūnu vai dzeltenīgu un konsistence būs graudaina.

Tas ir pilnīgi normāli un liecina, ka bērniņš ir vesels.

Savukārt ar piena maisījumu barotiem mazuļiem vēdera izejas konsistence var būt mīklveidīga, dzeltenā vai brūnā krāsā.

 

Ko var spriest pēc mazuļa vēdera izejas?

Nesatraucies, ja jaundzimušā bērniņa vēdera izejas krāsa dažreiz ir nedaudz savādāka, kā parasti. Tomēr ir divas vēdera izejas krāsas, kuras tu negribēsi redzēt mazuļa autiņbiksītēs – balta (tā var būt pazīme aknu slimībai) un sarkana (tas var norādīt uz asiņošanu). Ja vēdera izejā pamani kādu no šīm krāsām, konsultējies ar ārstu. Attiecībā uz vēdera izejas konsistenci, uzmanība jāpievērš izteikti ūdeņainai vēdera izejai ( tas var norādīt uz caureju) vai oļiem līdzīgai konsistencei (tas var norādīt uz aizcietējumu).

 

Avots: Pampers.com