Gādājam dāvanas! Dabai draudzīgās un pašu gatavotās

Decembris ir laiks, kad tērējam vairāk, pērkot dāvanas tuvajiem un mīļajiem, sadarbības partneriem, un klientiem, skolotājiem.

Decembris ir laiks, kad tērējam vairāk, pērkot dāvanas tuvajiem un mīļajiem, sadarbības partneriem, un klientiem, skolotājiem.

FOTO: Shutterstock.com

Decembris ir laiks, kad tērējam vairāk, pērkot dāvanas tuvajiem un mīļajiem, sadarbības partneriem, un klientiem, skolotājiem.

Decembris ir laiks, kad tērējam vairāk, pērkot dāvanas tuvajiem un mīļajiem, sadarbības partneriem, un klientiem, skolotājiem. Arī sevi palutinām ar kādu ilgāk kārotu lietu. Līdz ar to decembris ir īstais brīdis, lai atgādinātu dažus svarīgus noteikumus, kā izvēlēties dāvanas, lai tās būtu dabai pēc iespējas draudzīgākas. Tāpat dalīsimies idejās, kā dāvanas izgatavot pašu spēkiem. 


Dabai saudzīga dāvanu iegāde 
Pētām preces sastāvu. Veikalos arvien vairāk un vairāk parādās preces ar dažādiem marķējumiem, kas sniedz patērētājam informāciju par produktu ietekmi uz vidi. Viens no vides marķējuma mērķiem ir vērsties pie patērētājiem, kuriem ir būtiska vides kvalitāte, apmierinot patērētāju vajadzības lietot produktus ar samazinātu vides risku. Ne mazāk svarīgi ir izpētīt plastmasas kodu, jo arī plastmasas izstrādājumus var iedalīt dabai draudzīgākos un kaitīgākos. Savukārt uz bērnu rotaļlietām ieteicams meklēt norādi „nesatur PVC”. 

Izmantojam pārstrādāto papīru, vai arī paši izmatojam papīru otrreiz. Nav nepieciešams katru reizi iegādāties jaunu dāvanu maisiņu, ja skapja atvilktnē jau sakrājusies kaudzīte no iepriekšējiem gadiem. Patiesībā, arī ietinamo papīru vai izmantot otrreiz, veidojot kolāžas no dažādiem papīriem, tādējādi dodot ietinamajiem papīriem otro un pat trešo dzīvi. Ideju papīra liešanai var lasīt  ŠEIT

Varbūt nepērkam vispār. Lai arī pirkt videi draudzīgas preces noteikti ir atbildīga izvēle, tomēr dažreiz ir labāk nepirkt vispār. Ja arī prece ir dabai draudzīga, tas tomēr nenozīmē, ka tai  vispār nav negatīvas ietekmes uz vidi. Vienkārši tā ir mazāk bīstama un nodara mazāku ļaunumu, salīdzinājumā ar citām precēm. Tāpēc labāk izvēlēties kvalitatīvas preces, nevis lietas, kuras pēc īsa brīža būs jāizmet. “Kādreiz var pamēģināt uz preču kaudzēm paskatīties arī citādāk - tie visi būs atkritumi. Cik ilgi nopirktā lieta kalpos? Vai tiešām mums tā vajadzīga?” iesaka Biedrības “homo ​ecos” pārstāve Elīna Pēkšēna.

Dāvanas vietā piedzīvojumu. Kampaņas “Padomā, pirms pērc” organizētāji iesaka kārtējās lelles vietā labāk uzdāvināt bērnam (un arī pieaugušajam!) piedzīvojumu, piemēram, jēriņu barošanu zoodārzā, saldu šokolādes muzeja apmeklējumu vai kopīgu atgriešanos vasarā tauriņu mājā LU botāniskajā dārzā. 


Gatavojam dāvanas paši
Šajos svētkos varat pārsteigt tuvos un mīļos ar pašu radītām dāvanām. Ja šķiet, ka nepietiek prasmju un iemaņu, ir iespēja apmeklēt dažādus kursus, seminārus un radošās darbnīcas, kur zinoši speciālisti palīdzēs ar idejām un praktiskiem padomiem. “Mēs zinām, ka mācīšanās process var būt aizrautīgs, kas rada prieku un gandarījumu, jābūt tikai piemērotai videi un atbalstošam, radošam skolotājam. Strādājot biedrībā homo ecos:, esmu pārliecinājusies, ka arī pieaugušie jauno mācās tikpat aizrautīgi kā bērni, un ka ir prasmes, kuras var apgūt vienā vakarā, radot unikālu dāvanu,” stāsta Elīna Pekšēna. 

Lietas, kas pagatavotas no savu laiku nokalpojušajām, var būt skaistas. Laimigamgimenem.lv piedāvā dažādas idejas, ko pašu spēkiem var realizēt mājas apstākļos. Idejas vari meklēt sadaļā Tradīcijas (links). 

Piemēram, no mājās atrodamajām lietām var izgatavot bērnam attīstošu rotaļu sienu

Lūk, ideja krāsainu sveču izgatavošanai

Tāpat varat mīļos iepriecināt ar pašu veidotu mākslas darbu. 

Pusaudži būs sajūsmā par pašu meistarotām stilīgām rokassprādzēm.  

Reklāma
Reklāma

 

Interesantas idejas un to risinājumi meklējami arī internetā. 

Te lieliska ideja, kā izgatavot zīmuļu trauciņu Minjonu tematikā.
 

https://www.youtube.com/embed/7NHAng-Y-3M

 

Skaista kastīte kosmētikas glabāšanai
 

https://www.youtube.com/embed/-RghB6BBWvc

 

Radoša ideja foto rāmja izgatavošanai
 

 


Lai izdodas ikdienas virpulī atrast laiku pārdomātai dāvanu izvēlei un, kas zina, varbūt arī to gatavošanai pašu spēkiem. Lai skaisti svētki!