Ko darīt skolēnu brīvlaikā? Aizraujošas idejas laika pavadīšanai

Strauji tuvojas skolēnu ilgi gaidītās brīvdienu nedēļas, kad bērni pelnīti varēs atpūsties no mācībām un baudīt ziemas priekus. Lai brīvdienas izdotos iespējami interesantas un kvalitatīvas, Rimi Bērniem ekspertu komanda iesaka aktivitātes, kuras vērts izmēģināt šajā svētku laikā. Klinšu kāpšana, loģikas spēle, eksperimenti, muzeja apmeklējums, skeitparks, slidotava un citas aizraujošas nodarbes - savām interesēm un iespējām piemērotāko spēs atrast katrs!

Ja daba nelutina ar sniegu, var izmēģināt dažādas interesantas aktivitātes telpās

FOTO: Shutterstock.com

Ja daba nelutina ar sniegu, var izmēģināt dažādas interesantas aktivitātes telpās

Klinšu kāpšana
Fiziski aktīva nodarbe, kas liek koncentrēties, ļauj piedzīvot ekstrēmas sajūtas un ir lielisks laika pavadīšanas veids. Process ir drošs, jo kāpēju uzrauga instruktors, uz zemes atrodas mīksti matrači, kā arī kāpējs ir iestiprināts drošības jostās. Klinšu kāpšanas sienas pieejamas vairākās vietās Rīgā, arī Ventspilī, Bauskā, Madonā, Saldū un citās pilsētās. Iespējams, šis ekstrēmais sporta veids var kļūt arī par bērna hobiju!


Loģikas spēle - izlaušanās istaba
Šobrīd Latvijā popularitāti gūst izlaušanās istabas jeb escape room. Tā ir spēle, kas norit slēgtā telpā – dota stunda laika, lai no tās izkļūtu. Telpā pieejamas dažādas norādes, kuras, izmantojot loģisko domāšanu, ļaus atrast kādu nozīmīgu atslēgu, durvju kodu vai citu svarīgu lietu, kas nepieciešama, lai no telpas izietu. Izlaušanās istabas paredzēts apmeklēt nelielā draugu kompānijā – līdz 6 cilvēkiem. Spēlei gan var būt vecuma ierobežojums, vairumā gadījumu to patstāvīgi bez pieaugušo klātbūtnes var apmeklēt, sākot no 14 gadu vecuma. 


Eksperimentu pēcpusdiena ar draugiem
Jautra diena kopā ar klasesbiedriem, īstenojot dažādus eksperimentus. Šādā aktivitātē bērns attīstīs gan radošo domāšanu, gan arī uzzinās ko jaunu un interesantu. Lai iedvesmotos savai laboratorijai, var noskatīties Rimi Bērniem eksperta, skolēna Klāva Smildziņa eksperimentus, izmantojot ūdeni. Skaties video!

https://www.youtube.com/embed/d53E4TitpLY


Muzeju apmeklējums
Visā Latvijā ir pieejami muzeji par visdažādākajām tēmām, tādēļ katrs spēs atrast sev ko interesantu. Muzeju apmeklējumi nebūt nav garlaicīgi, jo teju katrs muzejs padomājis, kā interesantā veidā iesaistīt bērnus ekspozīciju iepazīšanā. Piemēram, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā var piedzīvot īstu azartu, kļūstot par mākslas detektīvu un mākslas izzināšanas procesu pārvēršot īstā piedzīvojumā. 
 

Sniega prieki un sportiskās aktivitātes
Kad zemi klāj sniega sega, sarīkojiet pikošanās cīņas, slēpjoties aiz sniega cietokšņa, organizējiet sniegavīru parādi, kur kronējiet skaistāko, dodieties šļūkt pa kalniņu – šīs ir lietas, kas prieku ziemā nes ne vien bērniem, bet arī pieaugušajiem. Ne tikai prieku, bet arī gandarījumu sagādās kāda ziemas sporta veida apgūšana, piemēram, slēpošana un snovošana. 

Reklāma
Reklāma


Skeitparks un slidotava
Kad ātri satumst un laikapstākļi nepavisam nav piemēroti ekstrēmajiem sporta veidiem ārā, tad lieliska alternatīva vairākās Latvijas pilsētās (Rīga, Liepāja, Ventspils, Saldus, Madona u.c.) ir izveidotie skeitparki iekštelpās. Bet, ja vēlaties kaut ko ziemai vairāk raksturīgu, tad dodieties uz publiskajām slidotavām, kas, tāpat kā skeitparki, atrodas daudzviet Latvijā.


Spēles ar draugiem un ģimeni
Starp aktivitātēm iekštelpās noteikti iederas arī galda un citas spēles. Daudzām no tām ir nepieciešama vien laba kompānija, bet citām daži rekvizīti, kas atradīsies katrā mājā, piemēram, papīrs un rakstāmais. Rimi Bērniem eksperts Klāvs Smildziņš iesaka spēlēt gan sen zināmas, bet varbūt jau piemirstas spēles, gan arī aizraujošas mūsdienās populāras galda spēles.


Šādus un līdzīgus padomus par bērnu audzināšanā svarīgām tēmām var iegūt jaunās programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv, kurā septiņi eksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina, pediatre Sanita Mitenberga un skolnieks Klāvs Smildziņš – dalās pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, kā arī runā par bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi. Bērniem un jauniešiem šeit ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.