Jaunieši pamatīgi sašutuši par Rīgas dzīvokļu īres cenām. Ko par to saka eksperti?

Par dzīvesvietas īres iespējām Latvijā ir runāts arī iepriekš, taču pēdējā laikā sociālajos tīklos ar vien biežāk sastopami stāsti par neveiksmīgiem vai pat kurioziem mēģinājumiem atrast dzīvokli galvaspilsētā. Sūdzības ir dažādas, taču visvairāk jauniešus neizpratnē dzen algu līmenim nesamērīgās cenas.

Pieprasītākie ir vienas, divu un platības ziņā nelieli trīs istabu dzīvokļi sērijveida namos vidējos stāvos ar kvalitatīvu remontu

FOTO: Shutterstock.com

Pieprasītākie ir vienas, divu un platības ziņā nelieli trīs istabu dzīvokļi sērijveida namos vidējos stāvos ar kvalitatīvu remontu

 

„Sveiki. Es esmu te vienīgā šokā pa dzīvokļu īres cenām? Tāda sajūta ka Latvijā un jo īpaši Rīgā dzīvojošiem cilvēkiem vidējā alga ir 600 eiro! Es saprotu ka ērtības, dizains un platība ir kritēriji, kas paaugstina cenu, bet nu lūdzu paverieties apkārt! Algas ir mazas, bet dzīvokļa īre pārsniedz vai knapi sasniedz divas minimālās algas!” Facebook raksta Sintija. Viņas ieraksts dzīvokļu īres sadaļā rezonējis visai plaši, aizsākot diskusiju par to kā Rīgā atrast vietiņu, kur piemesties uz dzīvi. Liela daļa cilvēku piekrīt, kamēr daži pamāca, ka jāprot dzīvot taupīgi un atklāj, ka sākotnēji, uzsākot patstāvīgu dzīvi, nav varējuši atļauties neko labāku par šauru kopmītņu istabu.

 

Cilvēki neizprot augsto īres cenu iemeslus

„Man jau liekas ka tad jau labāk paņemt kredītā dzīvokli nekā saimniekam maksāt. Bet arī kredītu nav tik viegli paņemt, ņemot vērā bankas prasības,” spriež kāda no diskusijas dalībniecēm. „Mēs gribējām paņemt Pļavniekos dzīvokli 60 000 eiro uz 25 gadiem. Pārmaksa sanāktu 30 000 eiro. Sanāk, ka bankai būs jāatdod 95 000 eiro. Tas ir normāli?” piebalso kāda cita.

„Es tieši arī nesen domāju, kur loģika? Dzīvokļa īres cena jau ir liela un tad plus vēl komunālie! Tā vien liekas, ka lai atļautos mūsdienu dzīvokļus īrēt, jāmetas 3 vai 4 cilvēkiem kopā! Tie cilvēki, kuri var atļauties īrēt dzīvokli pa 400 eiro un vairāk, tādiem jau sen katram ir pa mājai vai dzīvoklim, tādi neīrē. Jocīgi kā viņi izvēlas un nosaka tādu cenu?” neizpratnē ir Evita.

Nekustamo īpašumu jomā notiekošais liecinot, ka kopumā īres tirgus pamazām kļūst caurspīdīgāks, jo arvien vairāk izīrētāju izvēlas reģistrēt īres līgumu Valsts ieņēmumu dienestā.

Cenas lielā mērā nosaka ierobežots pieprasītu dzīvokļu skaits
Atbildes par dzīvokļu tirgus realitāti un pēdējo gadu tendencēm sapīkušajiem jauniešiem piekritis sniegt nekustamo īpašumu kompānijas „Latio” klientu apkalpošanas vadītājs Aldis Riekstiņš. Sarunā ar portālu Kasjauns.lv dzīvesvietu tirgus eksperts skaidro, ka, izvērtējot situāciju dzīvokļu īres tirgū, jāņem vērā vairāki nosacījumi: „Pirmkārt, īres maksas lielumu nosaka piedāvājuma un pieprasījuma attiecība tirgū – ir dzīvokļi, pēc sērijas, platības, atrašanās vietas, stāva, tehniskā stāvokļa un citiem parametriem, kas ir ļoti pieprasīti un to piedāvājums ir ierobežots, attiecīgi īres maksas šādiem dzīvokļiem ir augstākas.”
Speciālists arī norāda, ka ir jāņem vērā atšķirība starp kāda izīrētāja prasīto cenu, kas tiek uzrādīta sludinājumu portālos, un reālo īres maksu, par kādu notiek reāli darījumi tirgū – nereti šī starpība var būt pat 50% un vairāk.

 

Pieprasītākie ir vienas un divu istabu dzīvokļi
„Pieprasītākie ir vienas, divu un platības ziņā nelieli trīs istabu dzīvokļi sērijveida namos vidējos stāvos ar kvalitatīvu remontu. Svarīga ir atrašanās vieta, sabiedriskais transports, infrastruktūra, apkaime, attālums no centra,” apgaismo eksperts.

Saskaņā ar ekspertu pausto, īres maksas pēdējo 3-4 gadu laikā nedaudz pieaugušas tipveida dzīvokļiem – caurmērā par 10-20%, jaunajos projektos vai renovētajās pirmskara mājās tās ir saglabājušās praktiski nemainīgas vai pat kritušās. „Tipiskās īres maksas pieprasītākajiem sērijveida dzīvokļiem ir 200-300 eiro mēnesī, savukārt jaunajos projektos mikrorajonos, atkarībā no atrašanās vietas un platības 350-600 eiro mēnesī,” pauž eksperts.

Reklāma
Reklāma

 


LASI ARĪ: Kur lai dzīvo? Kā meklē īres dzīvokli un kādi jautājumi jāuzdod, lai netiktu pie "kaķa maisā"

Deviņi elles loki jeb - ar ko jārēķinās, meklējot mūsdienīgi aprīkotu īres dzīvokli Rīgā


 

Nekustamo īpašumu joma kļūst caurskatāmāka
Nekustamo īpašumu jomā notiekošais liecinot, ka kopumā īres tirgus pamazām kļūst caurspīdīgāks, jo arvien vairāk izīrētāju izvēlas reģistrēt īres līgumu Valsts ieņēmumu dienestā. „Tomēr tirgū ir arī virkne problēmu, piemēram, īrnieka un izīrētāja savstarpējās attiecības. Izīrētājs līdz galam nav pasargāts no īrnieka nespējas pildīt finansiālās un īpašuma uzturēšanas saistības, savukārt īrniekam nav garantijas ilgtermiņa sadarbības veidošanai ar izīrētāju,” skaidro speciālists, „Latvijā pagaidām ir arī maz attīstīts īres namu tirgus, ko nosaka attīstītāju nepieciešamība relatīvi īsā laikā atgūt būvniecībā vai rekonstrukcijā ieguldītos naudas līdzekļus.”

Nekustamo īpašumu jomas pārstāvis gan iesaka uzmanīties no šaubīgiem darījumiem, meklējot savu nākamo dzīvesvietu: „Jāpievērš uzmanība, ka īres darījumos ar nekustamo īpašumu aģenta starpniecību, komisiju aģentam maksā izīrētājs un arī tikai tad, kad ir noticis darījums. Topošajiem īrniekiem iesakām izvairīties no pseido-speciālistiem, kuri par īres dzīvokļa atrašanu prasa naudu no paša īrnieka.”

 

Avots: www.kasjauns.lv