Psiholoģe: kas bērniem jāzina par Ziemassvētku vecīti

Tuvojoties Ziemassvētkiem, stabilu vietu bērnu dzīvē ieņem Ziemassvētku vecītis – tas tiek uzrunāts vēstulēs, redzams filmās un reklāmās, sastopams bērnudārzos un veikalos. Savukārt vecāki jau gadiem ieraduši savām atvasēm stāstīt par vīriņu, kurš atbildīgs par svētku dāvanām. Rimi Bērniem eksperte, psiholoģe Iveta Aunīte iesaka, kā ar saviem mazuļiem labāk runāt par šo skaisto pasaku tēlu.

Apmēram sešu - septiņu gadu vecumā bērni sāk nojaust, ka kaut kas ar stāstu par Ziemassvētku vecīti īsti nav tā, kā stāsta vecāki un rāda filmas.

FOTO: Shutterstock.com

Apmēram sešu - septiņu gadu vecumā bērni sāk nojaust, ka kaut kas ar stāstu par Ziemassvētku vecīti īsti nav tā, kā stāsta vecāki un rāda filmas.

 

Stāstā par brīnumainu vīriņu sarkanajā tērpā psihologi atzīmē divas lietas. “Ziemassvētku vecītis mūsdienās ir neatņemama svētku sastāvdaļa un kļuvis par to simbolu, tāpēc arī vecākiem, rūpējoties par savu bērnu labsajūtu, vērts atcerēties, kā bērni uztver šādus svētku tēlus. Pirmkārt, brīdī, kad bērni uzzina, ka Ziemassvētku vecītis neeksistē, viņi jūtas piemānīti un vīlušies. Otrkārt, Ziemassvētku vecītis kopā ar savu “visu redzošo” rūķu komandu kļuvis par svētku laika lielāko soģi un tiesnesi, kura varā ir lemt, vai bērns ir pelnījis dāvanu vai sodu. Tās ir lietas, kuras vecākiem vajadzētu paturēt prātā, stāstot un iepazīstinot bērnus ar svētku svinēšanas tradīcijām,” stāsta I. Aunīte.

 

Lai mazinātu iespējamo bērnu vilšanos, Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte iesaka attiekties pret stāstu par Ziemassvētku vecīti kā skaistu pasaku, kurā brīnišķīgs un jauks cilvēks mīl visus bērnus un vēlas, lai svētkos vecāki un vecvecāki viņa vārdā sveic savus dārgos mazuļus ar brīnišķīgām dāvanām. Tas ir veids, kādā mēs esam bērniem pasnieguši realitāti un atstājam vietu viņu pašu fantāzijām.

Ziemassvētku vecītis kopā ar savu “visu redzošo” rūķu komandu kļuvis par svētku laika lielāko soģi un tiesnesi, kura varā ir lemt, vai bērns ir pelnījis dāvanu vai sodu.

Apmēram sešu - septiņu gadu vecumā bērni sāk nojaust, ka kaut kas ar stāstu par Ziemassvētku vecīti īsti nav tā, kā stāsta vecāki un rāda filmas. Daļai bērnu tas problēmas nesagādā, jo pamazām paši visu saprot un pieņem, taču ir bērni, kuri to uztver daudz jūtīgāk. Uzzinot patiesību, ka Ziemassvētku vecītis nav reāls, bērni var justies vīlušies un stipri apjukuši. Tādēļ vecākiem īpaši būtu jāpievērš uzmanība trīs jautājumiem, kuri bērniem var nedot mieru: 
1. Vai Ziemassvētki vēl kādreiz būs tādi, kā agrāk? 
2. Kāpēc vecāki man stāstījuši šādu stāstu?
3. Par ko vēl es nezinu?

 

Reklāma
Reklāma

Lai bērni nejustos apmuļķoti un nezaudētu uzticību vecākiem, vecākiem ir iejūtīgi jāizskaidro Ziemassvētku stāsta būtība, kā arī jāsniedz atbildes uz bērnu jautājumiem pat tad, ja viņi tos skaļi neuzdod. Rimi Bērniem eksperte iesaka izmantoto šādas frāzes: 
“Tu patiešām izklausies sarūgtināts un aizvainots, vai tā ir?”
“Tu, droši vien, gribi zināt, kas vēl no visa tā, kam tu agrāk ticēji, tagad var izrādīties nepareizs.”
“Mīļumiņ, nākamie Ziemassvētki būs tieši tādi paši kā iepriekšējie. Tu saņemsi dāvanas, mēs greznosim eglīti un piedzīvosim daudz dažādu pārsteigumu!”

 

Šādus un līdzīgus padomus par bērnu audzināšanā svarīgām tēmām var iegūt jaunās programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv, kurā septiņi eksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina, pediatre Sanita Mitenberga un skolnieks Klāvs Smildziņš – dalās pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, kā arī runā par bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi. Bērniem un jauniešiem šeit ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.