5 argumenti, kāpēc pievērst uzmanību produktu iepakojumam

Pārtikas produktu izvēlē arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību ne tikai to cenai, bet arī produktu sastāvam un izcelsmei. Mēs iegādājamies pārtikas produktus, kas ir veselīgi, taču bieži aizmirstam, ka produkta labās īpašības aizsargā tieši iepakojums.

Kādu iepakojumu izvēlamies?

FOTO: Shutterstock.com

Kādu iepakojumu izvēlamies?

Tāpēc ir laiks domāt ne tikai par bioloģiskas un veselīgas pārtikas iegādi, bet arī to, kādā iepakojumā pārtiku pērkam. Turklāt labs iepakojums ne tikai aizsargā vērtīgās uzturvielas, bet arī var kļūt par izejmateriālu citu produktu ražošanā. Kāds tad ir labs iepakojums un kam jāpievērš uzmanība?


Labs iepakojums ir dažādām vajadzībām atbilstošs. Vai zināji, ka gandrīz trešdaļa ēdiena, ko atnesam mājās, tiek izmesta ārā? Samazinot šo daudzumu kaut nedaudz, ir iespēja ne tikai ietaupīt naudu, bet arī izsīkstošos dabas resursus un mazināt nelabvēlīgas klimata pārmaiņas. Vienkāršākais veids, kā to paveikt – izvēloties ērtu un dažādām vajadzībām atbilstošu iepakojumu. Mazāks tilpums ir parocīgs līdzņemšanai, savukārt lielāks — piemērots ģimenei vai svētkiem ar draugiem. Ja pārtikas produktus iegādājies tikai sev, iespējams, Tev vispiemērotākais ir mazais iepakojums. 


Labs iepakojums ir ērts pārnēsāšanai un uzglabāšanai. Piemēram, ja paku nevar aizvērt pēc atvēršanas, ir lielāks risks, ka ēdiens vai dzēriens bojāsies un tiks izmests pilnībā neizlietots. Tāpēc pēdējos gados aizvien populārāki kļūst dzērienu kartona iepakojumi ar skrūvējamu vāciņu. Tie garantē ērtu produkta lietošanu un ir videi draudzīgi, jo arī vāciņus var atkārtoti pārstrādāt. Turklāt jaunākie tehnoloģiskie risinājumi ļauj vāciņus ražot no cukurniedrēm, nevis naftas. 

 


LASI ARĪ: Nemitīgi pērkot jaunus tālruņus, veidojam milzīgu veco telefonu miskasti

4 mīti un patiesības par atkritumu šķirošanu

Izlietotās baterijas - videi un cilvēka veselībai bīstami atkritumi


Reklāma
Reklāma


Labs iepakojums ir videi draudzīgs iepakojums. Videi visdraudzīgākais ir kartona iepakojums, jo tas ir iegūts no atjaunojamiem resursiem, ko iegūst no dabas resursa – koksnes. Šis resurss dabā tiek atjaunots, pretēji stiklam vai plastmasai, kas tiek ražoti no izsīkstošiem resursiem. Turklāt stikls un plastmasa atstāj daudz lielāku kopējo ietekmi uz vidi. Savukārt, ja uz dzērienu kartona iepakojuma redzi FSC® (Forest Stewardship Council) sertifikāta zīmi, tad zini — ar savu izvēli atbalsti mežu saglabāšanu nākamajām paaudzēm. 


Labs iepakojums ir pārstrādājams. Pārstrādājot dzērienu kartona iepakojumu, no jauna var saražot, piemēram, salvetes vai kartona kastes. Tāpēc šķiro dzērienu kartona iepakojumus! Noskrūvē vāciņu, ja tāds ir, izskalo no iepakojuma pārtikas produktu atlikumus, atloki iepakojuma stūrus un saplacini to. Sašķirotos dzērienu kartona iepakojumus izmet kartonam paredzētajos konteineros. Iegādājoties produktus, domā arī par rītdienu!

 

Materiāls publicēts projekta "Konkurss pirmsskolas izglītības iestādēm par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem" ietvaros. Projekta reģ.nr. 1-08/54/2019