Vai drīkst lietot traukus ar bojātu emaljas slāni

Ja emaljētam traukam dažviet bojāts pārklājums, vai to bez bažām var izmantot ēdienu un dzērienu, piemēram, piena, uzglabāšanai un ēdiena gatavošanai?

FOTO: Shutterstock.com

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ķīmijas katedras docente Dr. chem. Ilze Čakste stāsta, ka emaljēti trauki ir vieni no labākajiem pārtikas gatavošanai un tajos produktus var arī glabāt. – Šie trauki sastāv no vairākām kārtām. Metāla forma ir pārklāta ar vismaz vienu grunts slāni un stiklveida emalju. Nekaitīguma prasības tiek izvirzītas pret materiālu, kas nonāk tiešā saskarē ar pārtiku, tātad pret trauka iekšpuses emalju. Savukārt vidējo kārtu materiāliem nav stingru ierobežojumu, jo šie slāņi ir izolēti no pārtikas. Tādēļ jāraugās, kāda ir emaljas kvalitāte un stāvoklis – tai jābūt spožai, bez robiem un plaisām.

 

Ja traukam bojāts emaljas slānis, tad, lai cik parocīgs šķistu šis priekšmets, tas savu mūžu virtuvē ir nokalpojis.


Kas notiek, ja emaljā radies robs? Pirmkārt, no tā malām var atdalīties asas emaljas lauskas – līdzīgi kā no stikla. Kopā ar pārtiku šīs šķembas nonāk kuņģa un zarnu traktā un var ievainot iekšējos orgānus. Otrkārt, metāla kārta un grunts var saturēt smagos metālus, arī spēcīgo alergēnu niķeli. Ēdienu gatavošanas un glabāšanas laikā notiek ķīmiskas reakcijas starp metāliem un pārtikas produktu sastāvdaļām, piemēram, skābēm. Ēdienā veidojas ķīmisks kokteilis, kas pakāpeniski indē organismu. Treškārt, plaisas un pārtika veido piemērotu vidi kaitīgām baktērijām.


Lai emaljēti trauki kalpotu ilgi, tie saudzīgi jālieto un rūpīgi jākopj. Nedrīkst mazgāt ar metāla skrāpjiem un abrazīvām pastām. Piedegušu katlu vai bļodu papriekš izmērcē, bet, lai ēdiens nepiedegtu, emaljētos traukos nav ieteicams karsēt pienu, vārīt putras un citus biezas konsistences ēdienus. Emalja ir trausla, tādēļ jāizvairās no mehāniskiem triecieniem. Līdzīgi kā stikls, emalja nav izturīga pret krasām temperatūras svārstībām – pret termisko šoku.

Reklāma
Reklāma


Ja traukam bojāts emaljas slānis, tad, lai cik parocīgs šķistu šis priekšmets, tas savu mūžu virtuvē ir nokalpojis.

 

 

Avots: