Svara pieaugums grūtniecības laikā

Kāds ir vēlamais svara pieaugums grūtniecības laikā? Ārsti teic: labāk mazliet vairāk nekā mazāk. Noskaidrojam pareizo lieko kilogramu skaitu!

Svara pieaugums grūtniecības laikā

FOTO: Shutterstock.com

Cik daudz?

Ja pirms grūtniecības iestāšanās ir bijis normāls svars, optimālais svara pieaugums grūtniecības laikā ir 12–15 kg. Ja pirms grūtniecības ir bijis pārāk mazs svars, optimālais svara pieaugums ir 16–18 kg. Savukārt sievietēm, kurām pirms grūtniecības bijusi ievērojami liekā ķermeņa masa, nevajadzētu pieņemties vairāk par astoņiem kilogramiem. Ja tiek gaidīti divi bērniņi, normāli ir svaram pieaugt pat par 16–20 kg un vairāk. Papildu svaru vidēji rada mazulis (ap 3,5 kg), dzemdes muskuļi (ap vienu kg), placenta (ap 0,5 kg), augļa ūdens (ap vienu kg), tauku slānis (ap trim četriem kg), kas vajadzīgs, barojot bērnu ar krūti, kā arī papildu šķidrums organismā, paaugstināts asiņu tilpums un palielinātas krūtis.
 


Pieņemšanās svarā

Pieņemšanās svarā parasti nav vienmērīga. Pirmajos trīs četros mēnešos grūtniece, iespējams, pieņemsies svarā tikai par vienu vai diviem kilogramiem vai pat nedaudz notievēs. Vislielākais svara pieaugums parasti ir no 24. līdz 32. nedēļai — augļa maksimālās augšanas periodā.

 

Vislielākais svara pieaugums parasti ir no 24. līdz 32. nedēļai — augļa maksimālās augšanas periodā.

Reklāma
Reklāma

 

Ja šajā laikā ķermeņa masa ir ievērojami palielinājusies, noteikti jākonsultējas ar ginekologu vai endokrinologu. Pārāk liels svara pieaugums var būt saistīts ar cukura diabētu vai tūsku.
 


Svars pēc dzemdībām

40 grūtniecības nedēļu laikā sievietes caurmērā pieņemas svarā par 12–15 kg. Tomēr pēc dzemdībām daudzas sievietes sver vidēji par 10 kg (nevis par trim četriem kilogramiem, kas ir uzkrātie tauki) vairāk nekā pirms grūtniecības. Rodas jautājums, kāpēc tā. Hormonālo pārmaiņu dēļ pēc dzemdībām liekais ūdens no šūnaudiem atkal pazūd. Ķermeņa tauki nodrošina enerģijas rezervi bērna zīdīšanai, un tauku šūnas tiek noārdītas pamazām. Tomēr aizvien ir sievietes, kuras pat gadu pēc dzemdībām sver daudz vairāk nekā pirms grūtniecības. Zinātnieki atklājuši, ka par svara pieaugumu grūtniecības laikā un tā saglabāšanos pēc dzemdībām ir vainojams specifisks gēns. Šis tauku gēns ir piektajai daļai sieviešu, un tas var ievērojami apgrūtināt nokrišanos svarā pēc dzemdībām vai pat saglabāt šo ķermeņa masas pieaugumu. Sievietēm, kuras vismaz divreiz nedēļā nodarbojas ar sportu, tauku gēns neiedarbojas, savukārt mazkustīgās sievietes pieņemas svarā.


Konsultēja: Vita Začesta, Rīgas Dzemdību nama un veselības klīnikas Premium Medical ginekoloģe, dzemdību speciāliste
Izmantotā literatūra: Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 1996