Tēti, nebaidies! Mīlēšanās laikā gaidāmais bērns ir pilnībā pasargāts

Topošās māmiņas bieži vien savām ārstēm vizītes laikā kautrīgi atzīstas, ka mīļotais vīrietis un gaidāmā bērna tēvs izvairās no mīlēšanās, par iemeslu minot bailes savainot mazuli. Kliedēt bažas lūdzām „Quartus” ārstu prakses ginekoloģi Daigu Baranovsku. 

Savstarpējs maigums, mīlestības izrādīšana tikai stiprinās pāra attiecības un kopumā radīs pozitīvas emocijas, ko caur mammu sajutīs arī mazulis.

FOTO: Shutterstock.com

Savstarpējs maigums, mīlestības izrādīšana tikai stiprinās pāra attiecības un kopumā radīs pozitīvas emocijas, ko caur mammu sajutīs arī mazulis.

Nereti sievietei grūtniecības laikā, mainoties hormonu līmenim organismā, mainās arī vēlme mīlēties: vienai seksuālās attiecības kārojas mazāk, citai tieši otrādi – vairāk. Un gadās, ka šīs vēlmes pārim nesakrīt. Patiešām mēdz būt arī situācijas, kad vīrietis kļūst atturīgs, baidoties nodarīt pāri gaidāmajam bērnam. Taču bažām nav pamata – mazulis ir drošā vidē, viņam apkārt ir augļūdeņu apvalks, dzemdes sieniņa, priekšā ir dzemdes kakls. Zīmējumā var redzēt, ka  tehniski vīrieša dzimumloceklis nevar aizskart mazuli. „Ja bērns būtu tik viegli aizsniedzams, tā iznēsāšana pilnu grūtniecības laiku kļūtu neiespējama,” rezumē speciāliste. 


Varbūt tomēr nē?
Atsevišķi un ļoti individuāli ir gadījumi, kad gaidību laikā iesaka izvairīties no seksuālām attiecībām, taču tas ir kādu citu fizioloģisku iemeslu un medicīnisku sarežģījumu dēļ. Un tādās reizēs, neievērojot ārsta rekomendāciju atturēties no intīmām attiecībām, var izprovocēt nopietnus grūtniecības sarežģījumus vai pat tās pārtraukšanos pēc neilga laika. Tā zināmā mērā būs trauma mazulim, jo bērns var piedzimt priekšlaikus ar iespējamiem veselības traucējumiem. Taču, ja pieņemam, ka grūtniecība norisinās kopumā fizioloģiski normāli, un grūtniecību uzraugošais speciālists nav noteicis kādus ierobežojumus, mīlēšanās ir atļauta un pat ieteicama, jo tā ir pilnīgi normāla divu mīlošu cilvēku attiecību sastāvdaļa. 


Citu pozu meklēšana
Var būt fiziskas neērtības mīlēties grūtniecības otrajā trimestrī un vēlāk, kad sievietes ķermeņa aprises ir mainījušās. Taču arī šajā situācijā pie normāli noritošas grūtniecības nav jāatsakās no seksuālām attiecībām, tikai jāpiemeklē ērtākas pozas. Ja joprojām pastāv psiholoģiskas bažas, ka vīrietis varētu traumēt mazuli, var meklēt pozas, kurās vīrietis nevar pārāk dziļi iekļūt sievietes makstī.

 

Grūtniecības laikā piemērotākās ir mīlēšanās pozas no aizmugures, guļot uz sāniem, sēdus – galvenais, lai sekss nerada diskomfortu, bet sagādā baudu abiem.



Viens gan jāņem vērā – gaidību laikā mīlēšanās ieteicama, izvairoties no ekstrēmām aktivitātēm. Šis nebūs piemērotākais brīdis, kad aizrauties ar intīmām rotaļlietām vai anālo seksu. 


Anālais sekss?
Grūtniecības dēļ taisnās zarnas fizioloģija ir izmainīta – mainoties asinsrites sistēmai, topošās māmiņas taisnajā zarnā palielinās asinsvadi, un klasiski grūtniecības laikā ir sarežģījumi ar tās veselības stāvokli (vairāk lasi šajā rakstā). Zinot, ka taisnās zarnas asinsvadi kļūst pilnasinīgāki, trauslāki, bieži vien aktualizējas hemoroīdu problēma, īpaši grūtniecības beigu periodā. Tāpat šie asinsvadi mēdz plīst un asiņot, līdz ar to anālais sekss gaidībās esošai sievietei būs daudz riskantāks un traumatiskāks process, lai cik maigi un rūpīgi šim seksa veidam gatavotos. 

 

Lubrikantu lietošana grūtniecības laikā
Ja pāris mīlējoties ir pieradis lietot lubrikantus, tos var izmantot arī bērna gaidīšanas laikā, tikai ieteicams izvērtēt, lai tie būtu maksimāli neitrāli, bez īpašām smaržām un citiem alergēniem. Dažkārt gadās, ka nepieciešamība pēc lubrikantiem grūtniecības laikā mazinās, jo lielākajai daļai sieviešu imunitātes un hormonālo pārmaiņu dēļ makstī pastiprināti izdalās sekrēcija un palielinās mitruma sajūta. Tajā pašā laikā mitrums, kas saistīts ar uzbudinājumu, var būt izmainīts, līdzīgi kā sievietes vēlme mīlēties – vienai grūtniecības laikā tā palielināsies, citai samazināsies.

Reklāma
Reklāma

 


Sekss izraisa dzemdības?
Sekss pēc būtības dzemdības neizraisa. „Ja tas būtu tik vienkārši, nebūtu pārstaigātu grūtniecību,” stāsta ginekoloģe. Nav pamata domāt, ka mīlēšanās, piemēram, 30. grūtniecības nedēļā, izprovocēs priekšlaicīgas dzemdības. Ja sāksies kādi grūtniecības sarežģījumi, pamatā būs kādi citi iemesli. Sperma satur dažādas bioloģiski aktīvas vielas, kas pēc savas būtības ir līdzīgas tiem prostaglandīniem, ko medicīniski lieto dzemdību ierosināšanai. Līdz ar to mīlēšanās var iedarboties kā veicinošs faktors, kad dzemdības faktiski tik un tā ir sākušās. Tāpēc mīlēšanās ir viena no klasiskajām rekomendācijām dzemdību darbības veicināšanai tām sievietēm, kurām grūtniecība jau ir iznesta. Tātad sekss ar savu pozitīvo efektu nostrādās tikai tad, ja dzemdību brīdis arī no citu apstākļu vērtējuma būs pienācis. 




Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi.

Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".