Katram piektajam pusaudzim veidojas ieaudzis nags. Pirmā palīdzība problēmas risināšanā

Katru nedēļu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā vismaz četriem bērniem tiek veikta ieauguša naga operācija. Bērnu ķirurgi vērš uzmanību un skaidro, kas būtu vecākiem jāzina un jāveic, lai līdz šādai operācijai nenonāktu.

Pareiza nagu nogriešana un personīgā higiēna - veselu nagu ķīla.

FOTO: Shutterstock.com

Pareiza nagu nogriešana un personīgā higiēna - veselu nagu ķīla.

Ieaudzis nags visbiežāk veidojas, kad naga plātnītes sānmala iespiežas zem naga valnīša, radot iekaisumu. Visbiežāk nags ieaug kājas īkšķiem. Slimnīcā pēc palīdzības lielākoties vēršas tieši pusaudži.

“Viens no iemesliem, kādēļ veidojas ieaudzis nags tieši pusaudžiem, ir personīgās higiēnas trūkums. Skolēni nepārvelk apavus pēc sporta stundām, staigā sasvīdušās zeķēs, un ja vēl nags nav pareizi nogriezts – rodas neliels izsutums, kas ievaino mīkstos audus un sākas pūžņošana,” skaidro BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs, profesors Aigars Pētersons.
 

Lasi arī: Bērnam ar sastrutojušu īkšķi valsts var palīdzēt... tikai nākamgad. Mammas Intas stāsts par šo absurdu 

 

Līdz brīdim, kad nepieciešama operācija, var paiet pat vairāki mēneši. Tādēļ ķirurgi vēršas pie vecākiem ar lūgumu mācīt bērnam personīgo higiēnu, kā arī regulāri apskatīt un novērtēt bērna pēdu veselību. Būtiski, lai iegādātie apavi būtu pietiekami ērti, plati un nesaspiestu kāju pirkstus.


Otrs populārākais iemesls, kādēļ veidojas ieauguši nagi – nepareiza nagu apgriešana. Būtiski nagus griezt viegli ovāli, netraumējot naga stūrīšus. Ja tiek nogriezti naga stūrīši, veidojas lielāka iespēja traumēt mīkstos audus. Ja jūsu bērnam jau kādreiz ir veidojies ieaudzis nags, tas nozīmē, ka pastāv risks, ka šī problēma varētu atkārtoties. Tas saistīts ar naga formu un iedzimtību. Šādos gadījumos jāpievērš uzmanība nagiem biežāk. Tāpat arī cukura diabēta gadījumos un citu hronisku slimību iespaidā, kad organisms ir novājināts un dzīšanas procesi apgrūtināti, jāpievērš pastiprināta uzmanība nagiem. Ja bērnam ir pēdas sēnīšu infekcija, arī tā var kļūt par ieauguša naga provocētājfaktoru.


“Strutainu ieaugušu nagu uzreiz operēt nedrīkst. Ir jāveic ārstniecības process, kas var ilgt pat 2 nedēļas,” skaidro prof.A.Pētersons.

 

Ja esat pamanījuši, ka bērnam ir ieaudzis nags, savlaicīgi:

Reklāma
Reklāma

1. vērsieties pie ģimenes ārsta, kurš novērtēs situāciju;

2. plānojiet vizīti pie dermatologa, lai izslēgtu sēnītes infekcijas klātbūtni. Būtiski vispirms izārstēt sēnīti! Aptuveni katram 10.pacientam, kuram konstatēts ieaudzis nags, ir pēdas sēnītes infekcija;

3. sāciet iekaisuma reakcijas mazināšanu: vannojot pēdas 2 reizes dienā 5% sāls šķīdumā vai kumelīšu novārījumā. Pēc tam traumēto vietu apstrādājiet ar tai paredzētām ziedēm, piemēram, Betadīna ziedi;

4. ievērojiet personīgo higiēnu, neļaujot brūcei izsust (tīras zeķes, ērti apavi, skolā apavu maiņa);

5. ievērojiet pareizu nagu apgriešanu;

6. neefektīvas taktikas gadījumā vērsieties pie ambulatora bērnu ķirurga, kurš pieņems lēmumu par ķirurģiskas ārstēšanas nepieciešamību.  Ambulatorie bērnu ķirurgu pakalpojumi pieejami daudzās poliklīnikās visā Latvijā;

7. tikai neefektīvas ārstēšanas gadījumā veicama ķirurģiska iejaukšanās. Ja bērns pēc ieauguša naga operācijas turpmāk ievēros personīgo higiēnu, pareizi apgriezīs nagu, pēc sporta nomainīs zeķes un apavus, visdrīzāk šī problēma vairs neatkārtosies.