Topošā māmiņa lidmašīnā: kompāniju noteikumi, grūtniecības riski un kā sagatavoties lidojumam

Ginekoloģe Ilona Kampara stāsta, kas jāzina grūtniecei pirms sēšanās lidmašīnā, lai lidojums būtu ērts un drošs.

Pirms pērc biļeti, noskaidro konkrētās aviokompānijas politiku. Lielākā daļa aviokompāniju nelaiž uz lidmašīnas borta grūtnieces pēc 36. grūtniecības nedēļas.

FOTO: Shutterstock.com

Pirms pērc biļeti, noskaidro konkrētās aviokompānijas politiku. Lielākā daļa aviokompāniju nelaiž uz lidmašīnas borta grūtnieces pēc 36. grūtniecības nedēļas.

Pirmos trīs grūtniecības mēnešus topošajai māmiņai lidot nevajadzētu, jo, paceļoties vai nolaižoties lidmašīnai, tajā mainās gaisa spiediens. Tas var izraisīt asinsvadu sašaurināšanos un nolaižoties paplašināšanos, kas var radīt spontānā aborta draudus. Turklāt šādas svārstības var izsaukt asiņošanu, ja starp placentu un dzemdes sieniņu ir izveidojusies hematoma. Noteikti neiesaka lidot, ja jau pašā grūtniecības sākumā ir asiņošana.


Drošākais laiks ceļojumiem ir grūtniecības otrais trimestris. Šajā periodā praktiski nav ierobežojumu, ja vien nav priekšlaicīgu dzemdību draudu, nav saīsināts dzemdes kakls vai spēcīgs dzemdes tonuss. Arī tad, ja bērns guļ ļoti zemu, iesaka nelidot. „No 20. grūtniecības nedēļas lidojot visām grūtniecēm vajadzētu lietot grūtnieču jostu. Tā paceļ vēderu un palīdz nenospiest iegurņa vēnas, notur mazuli augstāk un ļauj justies ērtāk, nenosprosto asins cirkulāciju.”

Pēc 30. grūtniecības nedēļas, aizejot dekrētā, lidojumam ar lidmašīnu ārsts izsniedz izziņa par grūtniecības laiku. Ja lidmašīnā atrodas topošā māmiņa, stjuartei jābūt par to informētai, jo, sākoties dzemdībām, svarīgi ir zināt, kāds ir grūtnieces veselības stāvoklis un riski.

 

Ir bijuši gadījumi, kad sieviete 29. grūtniecības nedēļā dodas atpūsties uz Ēģipti, bet atpakaļ netiek, jo ir jau 32. nedēļa, liels vēders, bet ārsta izziņas par to, ka lidot ir droši, nav. 


Pēc 32. nedēļas jābūt izsniegtai ārsta izziņai, kāds ir grūtniecības laiks, un apstiprinājumam, ka sieviete drīkst lidot. „Ir bijuši gadījumi, kad sieviete 29. grūtniecības nedēļā dodas atpūsties uz Ēģipti, bet atpakaļ netiek, jo ir jau 32. nedēļa, liels vēders, bet ārsta izziņas par to, ka lidot ir droši, nav. Tad šādu izziņu nosūtām topošajai mammai uz e-pastu vai pa faksu, lai grūtniece varētu atlidot uz mājām,” stāsta Kampara.

Pēc 36. grūtniecības nedēļas lielākā daļa aviokompāniju grūtnieces uz borta vairs nelaiž, jo šis ir laiks, kad var sākties fizioloģiskas dzemdības. Stjuartes ir teorētiski apmācītas pieņemt dzemdības, tomēr pret šādām situācijām kompānijas cenšas nodrošināties.


Mīti un fakti par lidošanu
Radiācija
 
Lidojumi ar lidmašīnu notiek augstumā, kurā ir lielāks radiācijas starojums nekā atrodoties uz zemes. Mediķi vienmēr ir norādījuši, ka grūtniecei būtu jāizvairās no jebkāda papildu starojuma. Tomēr – vai lidojuma laikā kaitējošais starojums tiek saņemts palielinātās devās? Kādā pētījumā [1] par lidošanas ietekmi uz stjuaršu grūtniecību aprēķināts, ka deva, kas reāli var kaitēt grūtniecei, tiek uzkrāta tikai tad, ja gaidību laikā tiek nolidots vairāk par 160 stundām 12 000 metru augstumā. Skenēšanas ierīces, ko izmanto drošības pārbaužu laikā lidostās, izstaro ārkārtīgi zemu radiācijas līmeni. Proti, papildu starojuma deva atbilst divām lidojuma minūtēm vai stundai uz zemes.

Skābekļa bads 
Lidmašīnas salonā lidojuma laikā pazeminās spiediens, kā rezultātā arī pasažieru asinīs samazinās skābekļa piesātinājums vidēji par 10%. Tomēr, ja grūtniece ir vesela, šīs izmaiņas neatstāj nekādas sekas ne uz viņas pašsajūtu, ne arī uz gaidāmā mazuļa veselību un attīstību. Ja grūtniecei ir sirds–asinsvadu slimības vai nopietna anēmija jeb mazasinība, tad gan skābekļa samazināšanās asinīs nav vēlama. Tādā gadījumā jākonsultējas ar ginekologu.

 

Ja darba vai ģimenes apstākļi liek doties lidojumā, tad pirms lidošanas ārste iesaka papildus palietot askurotīnu, kas stiprina asinsvadu sieniņas, un magniju muskuļu atslābināšanai.


Asinsvadu tromboze 
Sievietei grūtniecības laikā ir 5–10 reizes lielāks risks piedzīvot dziļo vēnu trombozi nekā sievietēm, kas nav stāvoklī. Tāpēc garākos pārlidojumus, kas ilgst četras un vairāk stundas, speciālās kompresijas zeķes ir jāvelk obligāti. Asinsriti uzlabos arī regulāra izkustēšanās, kāju pēdu izvingrināšana, šķidruma lietošana pietiekamā daudzumā, mazāk dzerta kafija lidojuma laikā.

Spontānais aborts 
Viens no jauno māmiņu biediem lidojuma laikā ir iespēja piedzīvot spontāno abortu. Tomēr, ja vien grūtniecība jau iepriekš nav bijusi apdraudēta, šādām bažām nav pamata. To apstiprina arī pētījums [2], kas atklāj, ka stjuartes, kuras lidoja agrīnos grūtniecības periodos, spontānu grūtniecības pārtraukšanos nepiedzīvoja biežāk kā sievietes, kas strādāja uz zemes. Tomēr lieka piesardzība nekad nenāks par ļaunu. Ja ir iespēja – nelido. Bet, ja darba vai ģimenes apstākļi liek doties lidojumā, tad pirms lidošanas ārste iesaka papildus palietot askurotīnu, kas stiprina asinsvadu sieniņas, un magniju muskuļu atslābināšanai.



ATCERIES!
Uzmanīties no lidojumiem iesaka sievietēm, kurām grūtniecības laikā ir asiņošana jeb grūtniecības pārtraukšanās draudi, priekšlaicīgu dzemdību risks, kā arī dažas specifiskas slimības, piemēram, sirds–asinsvadu slimības.

 

Reklāma
Reklāma


Daži padomi, kā lidot ērtāk:

  • dzer daudz negāzēta ūdens;
  • pirms lidojuma neēd produktus, kas pūš vēderu, piemēram, zirņus un citus pākšaugus;
  • izvēlies īpaši ērtu apģērbu un apavus un uzliec grūtnieču jostu vēdera pacelšanai;
  • izvēlies sēdvietu krēslu rindas malā, lai vieglāk piecelties un izkustēties;
  • piesprādzējoties drošības jostai jāatrodas zem vēdera.



Aviokompāniju politika, pārvadājot topošās māmiņas

Aviokompānijas „airBaltic” lidojumos spēkā ir šādi noteikumi:
Ja grūtniecība noris bez sarežģījumiem, līdz 27. grūtniecības nedēļai (ieskaitot) ceļošanas ierobežojumu nav. Tomēr, lai novērstu iespējamu aizkavēšanos lidostā, iesaka paņemt līdzi mātes pasi, kurā norādīts vārds, uzvārds un grūtniecības posms.
Topošajām māmiņām no 28. grūtniecības nedēļas līdz 35. nedēļas beigām ceļošanai ar lidmašīnu ir nepieciešama medicīniskā izziņa par veselības stāvokli un grūtniecības posmu. Medicīniskajai izziņai jābūt izdotai ne agrāk kā 2 nedēļas pirms izlidošanas.
Ja gaidāms vairāk nekā viens mazulis, lidot nav atļauts, sākot ar 35. grūtniecības nedēļu.
Grūtnieces, sākot ar 36. gaidību nedēļu, „airBaltic” lidojumos netiek uzņemtas.
Topošajām māmiņām, kas nevar uzrādīt mātes pasi vai medicīnisko izziņu, kurā norādīts pašreizējais grūtniecības posms, var tikt liegta iekāpšana drošības iemeslu dēļ, ja aviosabiedrības pārstāvis nav pilnīgi drošs, ka pasažierei lidojuma laikā nebūs nepieciešama īpaša aprūpe. 
Grūtniecēm ir atļauts ceļot ar zīdaini, turot to klēpī.


Aviokompānija „Ryanair” norāda, ka, iegādājoties biļeti, ir jāaizpilda īpaša „grūtnieču” veidlapa.
Bez ārsta izziņas drīkst lidot grūtnieces līdz 28. grūtniecības nedēļai. 
Pēc 36. grūtniecības nedēļas lidojumi nav atļauti. Gaidot dvīņus, pēdējā pieļaujamā nedēļa, kad drīkst lidot, ir 32. 48 stundas pēc dzemdībām sieviete drīkst lidot, ķeizargrieziena gadījumā – 10 dienas pēc operācijas. 
Jaundzimušajam jābūt vismaz 8 dienas vecam, lai viņš tiktu pieņemts uz lidmašīnas borta. 
 

Pirms pērc biļeti, noskaidro, kāda ir valsts, uz kuru dodies, politika, ielaižot savā teritorijā sievieti, kurai tuvojas dzemdību datums. Piemēram, ASV var atteikt ielaist valstī sievieti, kurai tuvojas dzemdību datums. Pamatojums – ASV pilsonību iegūst visi bērni, kas dzimuši valsts teritorijā. Robežkontrole noteikti prasīs uzrādīt arī medicīnisko apdrošināšanu, kas paredzēta dzemdību izdevumu segšanai.

 

Tā kā katrai aviokompānijai grūtnieču pārlidojumu politika var nedaudz atšķirties, tad šajā mājaslapā ir apkopota visa informācija par lielākajām Eiropas aviokompānijām: http://pregnantplan.com/pregnant-flying-rules-european-airlines/.



Izmantotā literatūra:
1. Air Travel and Pregnancy. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. May 2013. 
2. Are Flight Attendants at Higher Risk for Miscarriage? The National Institute for Occupational Safety and Health. January, 2015


 

 


Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi.

Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".