Vai jaunās māmiņas zina, kā ēst veselīgi?

Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa un portāla Brunch.lv galvenā redaktore Jevgenija Šafraneka gluži tāpat kā daudzas citas mūsdienīgas mammas bija pārliecinātas, ka ēd gana veselīgi, jo ģimenēs taču aug mazi bērni. Kā izrādījās sarunās ar Rimi gardēdi un uztura speciālisti Ingu Pūci, izpratne par veselīgu ēšanu tomēr var būt diezgan maldīga, tāpēc jaunās māmiņas kopā ar savām ģimenēm pieņēma Rimi izaicinājumu un nedēļas garumā līdz pat 23. oktobrim ēdīs veselīgāk, turklāt par pārtiku tērējot ne vairāk kā 100 eiro nedēļā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Ingas Akmentiņas – Smildziņas lielākais pārbaudījums būs padarīt vakariņas vieglākas, atsakoties no pārmērīgas gaļas lietošanas, kā arī ievērojami samazināt kūku, kruasānu un citu našķu patēriņu. “Iepriekš manas ģimenes ēšanas paradumus vērtēju ar stabilu septītnieku, jo uzskatīju, ka kopumā ēdam gana veselīgi, taču pēc konsultācijas ar Rimi gardēdi un uztura speciālisti Ingu Pūci savas domas nācās mainīt, un pašvērtējums ir noslīdējis līdz pieciniekam. Domāju, ka 100 eiro budžetā ir iespējams iekļauties, jo, ja gatavo ēdienu pats, nevis izmanto pusfabrikātus, maltīte sanāk lētāka, veselīgāka un labāk garšo,” stāsta Inga.

 

Jevgenijas Šafranekas ģimenē pirms 2 mēnešiem ienākusi otrā meita, tāpēc ikdienas ritms šobrīd pakārtots viņai. Stāstot par savu uzturu, Jevgenija norāda: “Man nereti neatliek laiks pusdienām, tāpēc to mēdzu kompensēt ar saldumiem un sātīgām vakariņām, kuru pamatā ir gaļas ēdieni. Mēs jau cenšamies ēst veselīgi, jo ģimenē ir mazs bērns, tomēr, pieņemot Rimi izaicinājumu, noteikti pārskatīsim ledusskapja saturu, jo tajā var atrast gan pankūciņas, gan pelmenīšus.”

 

Ingas Akmentiņas – Smildziņas lielākais pārbaudījums būs padarīt vakariņas vieglākas, atsakoties no pārmērīgas gaļas lietošanas, kā arī ievērojami samazināt kūku, kruasānu un citu našķu patēriņu. 

 

Aktīvā ikdienas ritma ietekmē radītās izmaiņas ēšanas paradumos kā vienu no būtiskākajiem ģimeņu „klupšanas akmeņiem” identificējusi arī Rimi gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce. "Par veselīgu uzturu jādomā līdzīgi kā par ceļu satiksmes noteikumiem. Tie ir kā nerakstīti likumi maltīšu veidošanā, kuriem jāpievērš uzmanība, ne tikai domājot par to, ko ēst, bet ievērot principus, kā ēst. Izvairīties no sātīgām vakariņām, pusdienas padarīt par dienas nozīmīgāko ēdienreizi, brokastīs ēst graudaugus vai dārzeņus, ēdienkartē ievērot sezonalitāti un ziemā priekšroku dot siltiem ēdieniem,” padomos, kā veidot veselīgas maltītes, dalās uztura speciāliste.

Reklāma
Reklāma

 

 

Līdz ar Šafraneku un Akmentiņu-Smildziņu ģimenēm Rimi izaicinājumu pieņēmusi un veselīgāk nedēļas garumā ēdīs arī populārā TV raidījuma vadītāja un hokeja kluba Rīgas Dinamo tehniskā direktora Armanda Simsona ģimene. Ģimeņu iespaidiem un būtiskākajiem secinājumiem ikviens var sekot līdzi dalībnieku sociālo tīklu profilos, izmantojot tēmturi #KaedLatvija. Tāpat par eksperimenta gaitu un rezultātiem var uzzināt Mans Rimi facebook, twitter un draugiem.lv profilos.

 

Jevgenijas Šafranekas ģimenē pirms 2 mēnešiem ienākusi otrā meita, tāpēc ikdienas ritms šobrīd pakārtots viņai. Stāstot par savu uzturu, Jevgenija norāda: “Man nereti neatliek laiks pusdienām, tāpēc to mēdzu kompensēt ar saldumiem un sātīgām vakariņām, kuru pamatā ir gaļas ēdieni. 

Jau otro gadu pēc kārtas Rimi kopā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS ir veicis iedzīvotāju ēšanas un veselīga uztura paradumu pētījumu Kā ēd Latvijā?. Nepietiekamas zināšanas par veselīgu uzturu, vēlas maltītes un našķēšanās starp ēdienreizēm – šie ir tikai daži no Latvijas iedzīvotāju ne būt ne tik veselīgajiem ēšanas paradumiem. Tāpēc, lai veicinātu izpratni par sabalansētām maltītēm un parādītu, ka ēst veselīgi nebūt nav sarežģīti, Rimi izaicinājis trīs sabiedrībā zināmas ģimenes nedēļas laikā manīt savus ēšanas paradumus. Turklāt, veicinot ģimeņu izpratni par sabalansētu maltīšu veidošanas pamatprincipiem, izaicinājuma laikā ģimenes konsultēs un savus padomus sniegs Rimi gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce, kā arī fitnesa treneris Kārlis Birmanis. Eksperti mudinās ģimenes, kā arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju pārskatīt savu ēdienkarti un domāt ne tikai par to, ko ēst un kādus produktus izvēlēties, bet arī kā ēst.