Diētas un pareiza uztura principi cilvēkiem, kas strādā maiņu darbu

Uztura speciāliste un grāmatas “Diet Secrets Uncovered” Fiona Kirka apgalvo, ka atkarībā no dienas režīma, vecuma, hormonālā un emocionālā stāvokļa un ķermeņa īpatnībām katram ir savs piemērotākais ēšanas plāns. 

Cilvēkiem, kas strādā maiņu darbu, pareiza ēdienreižu plānošana ir galvenais panākumus svara zaudēšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēkiem, kas strādā maiņu darbu, pareiza ēdienreižu plānošana ir galvenais panākumus svara zaudēšanai.

Mūsdienās dzīvojam 24/7 režīmā, aizvien lielāka cilvēku daļa strādā vairāk par ierastajām astoņām darba stundām. Pētījumi rāda, ka neregulāras darba stundas rezultējas liekajā svarā.

Mūsu bioritms iekārtots tā, ka cilvēks jūt nogurumu diennakts tumšajā laikā, un ir nomodā un enerģisks diennakts gaišajā laikā. Nojaucot dabīgo organisma bioritmu ritmu, ķermenis var pielāgoties, lietojot pareizu uzturu. Cilvēkiem, kas strādā maiņu darbu, pareiza ēdienreižu plānošana ir galvenais panākumus svara zaudēšanai. Maiņu darbiniekam nepieciešama enerģija darba laikā, bet ar uzturu ir jāpanāk arī laba miega kvalitāte. Neaizmirstiet par fiziskajām aktivitātēm!


Padomājiet par uzturu labam miegam
Tas, ko ēdat trīs - četras stundas pirms gulēšanas, ietekmēs miega kvalitāti. Ar uzturu var panākt, ka miegs ir labs arī laikā, kad visa pārējā pasaule ir nomodā. Savukārt negulētas naktis un slikts miegs ir galvenie liekā svara cēloņi. Maltītei pirms miega ir jānodrošina daudz olbaltumvielu, kas veicinās optimālu aminoskābes triptofāna līmeni un nomierinošā serotonīna izdalīšanos smadzenēs. Iekļaujiet savā ēdienkartē tītara gaļu, zivi, vistas gaļu, biezpienu, riekstus, sieru, olas. Pievienojiet nedaudz brūno rīsu, pupiņu vai lēcu.


Atsakieties no gāzētajiem dzērieniem 
“Light” vai “Zero” uzraksts uz saldinātiem gāzētiem dzērieniem nenozīmē, ka tie ir mazāk kaitīgi. Tie joprojām paliek cukura un dažādu ķīmisko vielu kokteilis. Kofeīnu saturoši dzērieni ļaus neaizmigt, taču vairāk enerģijas un mazāk centimetru vidukļa zonā nodrošinās augļu vai dārzeņu smūtiji, kuriem nav pievienots papildus cukurs. Iemīliet zupas. Pētījumi rāda, ka šķidruma un biezumu kombinācija zupā daudz ātrāk sniedz sātu un saglabā to ilgāk, nekā tad, ja šos produktus – dārzeņus, gaļu, ūdeni, mēs ēstu atsevišķi. Zupu ir ļoti vienkārši pagatavot, sasaldēt porcijās un paņemt līdzi uz darbu. Cilvēki, kuri vakariņās izvēlas ēst zupu, svaru zaudē daudz vieglāk. 

Reklāma
Reklāma