Daudzbērnu ģimenēm ar mazajām algām nodokļu atmaksa par bērnu pulciņiem ir niecīga

Papildinot attaisnoto izdevumu sarakstu ar interešu izglītību, politiķi gada sākumā norādīja, ka tas būs papildus atbalsts ģimenēm ar bērniem. Tomēr realitātē daudzām ģimenēm no šīs iespējas nav nekāda labuma, jo nodokļu atmaksu par šiem izdevumiem var saņemt tikai lielāku algu pelnītāji vai ģimenes, kurās bērnu nav daudz, ziņo www.lsm.lv.

FOTO: Shutterstock.com


To, ka ģimenes ar vairākiem bērniem ir vairāk pakļautas nabadzības riskam, eksperti atzinuši jau sen, un situācija, ka tieši šīs ģimenes nevar atgūt daļu no samaksātā par izglītību vai pulciņiem, kamēr citi to var, to kārtējo reiz tikai apliecina.

Šai problēmai uzmanību pievērsa viena no šādām ģimenēm. Kamēr citi krāj čekus par medicīnas pakalpojumiem, izglītību vai interešu izglītību, daļai strādājošo to darīt nemaz nav jēgas. Valsts ieņēmumu dienestā skaidro, ka atgūstamās summas apmērs zināmā mērā ir atkarīgs no nomaksātā iedzīvotāju nodokļa apmēra.

“Atgūt pārmaksāto nodokli var tikai no tā, kas ir samaksāts. Ja persona ir daļu nodokļa samaksājusi, šo nodokli var atgūt. Līdz ar to, jo lielāks nodoklis, jo vairāk maksājam, jo vairāk personai ir iespēja atgūt, protams, normas robežās – 215 eiro par šo gadu vai 213 par iepriekšējiem,” skaidro VID Nodokļu pārvaldes speciāliste Jana Antipova.

Piemēram:  

Vienam strādājošajam ar 600 eiro algu apgādībā ir 3 bērni

Otram strādājošam ar 3 bērniem ir 1000 eiro alga.

Viņiem abiem vienāds ar nodokli neapliekamais minimums – 600 eiro.

Abi vēl saņem kopumā 68,28 eiro kā ģimenes valsts pabalstu.

600 eiro algas saņēmējs nemaksā iedzīvotāju ienākumu nodokli un uz nodokļa atmaksu pretendēt nevar.

Reklāma
Reklāma

1000 eiro algas saņēmējs vēl var saņemt 23% no attaisnotajiem tēriņiem.


Līdzīgi arī vienādas - 600 eiro  algas - gadījumā, trīs bērnu vecāks pilnībā segs, piemēram, pulciņu izmaksas no savas kabatas, tikmēr viena vai divu bērnu vecākiem, maksājot par to pašu pulciņu, tādu pašu summu būs iespēja atpakaļ no valsts gadā saņemt 23% no samaksātā.

Demogrāfisko lietu centra vadītājs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) uzskata, ka problēmas šajā situācijā nav, jo pārmaksāto nodokļu atmaksa ir viens no veidiem kā motivēt, lai vispār algas būtu lielākas.

Labklājības ministrijā atzīst, ka vienkārša risinājuma nav, un viena no iespējām ir palīdzība no pašvaldības, ja ģimenes ienākumi ir tik mazi, ka atbilst trūcīgā statusam.

 

Jau ziņots, ka, sākot no šā gada attaisnotajos izdevumos, par kuriem var saņemt atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, var iekļaut arī izdevumus par bērnu interešu izglītību. Tomēr vecākiem jārēķinās arī ar ierobežojumiem, piemēram, interešu pakalpojuma sniedzējam jābūt mācību iestādei vai attiecīgi licencētam.

 

Avots: www.lsm.lv