Kā ēst sievietei menopauzes vecumā

Universālas diētas, kuru pamatā ir viena produka ēšana vai strika sevis ierobežošana, patiešām nestrādā! Uztura speciāliste un grāmatas “Diet Secrets Uncovered” Fiona Kirka apgalvo, ka atkarībā no dienas režīma, vecuma, hormonālā un emocionālā stāvokļa un ķermeņa īpatnībām katram ir savs piemērotākais ēšanas plāns.  

Diēta, kura der 20 gadus vecai sievietei, nesniegs iecerētos rezultātus četrdesmitgadniecei un nestrādās nemaz, ja sieviete jau sasniegusi menopauzi.

FOTO: Shutterstock.com

Diēta, kura der 20 gadus vecai sievietei, nesniegs iecerētos rezultātus četrdesmitgadniecei un nestrādās nemaz, ja sieviete jau sasniegusi menopauzi.

 

Eksperte atklāj, kā ēšanas paradumi būtu jāpielāgo dažāda vecumam un dzīvesveida cilvēkiem. Piemēram, sievietēm menopauzes vecumā  ēdienkartē jāiekļauj vairāk taukvielu un jāsamazina graudaugu proporcija. Savukārt biroja darbiniekiem nepieciešams ēst ar olbaltumu bagātu pārtiku, lai mazinātu vēlmi našķoties. Bet cilvēkiem, kuri strādā maiņu darbu, nepieciešams ēst pārtiku, kas satur triptofānu. tas veicina serotonīna - ķīmiskas vielas, kas uzlabo miega kvalitāti, izdalīšanos asinīs. 

Pētījumi atklāj, ka tikai katrs trešais no 10 tievētājiem gūst panākumus, atbrīvojoties no liekā svara, izmantojot tradicionālās diētas. Lielākā daļa no tievētājiem ne tikai nezaudē svaru, bet   pat atgūst zaudētos kilogramus ar uzviju.

Kirka uzsver, ka diēta, kura der 20 gadus vecai sievietei, nesniegs iecerētos rezultātus četrdesmitgadniecei un nestrādās nemaz, ja sieviete jau sasniegusi menopauzi. Diēta, kas derēs sievietei pēc grūtniecības, nederēs pusaudzei.  Sportiska cilvēka ēdienkarte nebūs efektīva biznesmenim,  kas ieņem vadošu amatu un regulāri dodas komandējumos.  Turpretim, ievērojot tieši savai vecuma grupai piemērotus ēšanas  principus, pozitīvus rezultātus varēs pamanīt jau pēc pāris nedēļām. 
 

 

Diētas principi sievietēm menopauzes vecumā

Īsi pirms un pēc menopauzes sasniegšanas sievietes svars mainās, diemžēl visbiežāk uz augšu.  Palikt slaida kļūst arvien grūtāk, sportiskās aktivitātes palīdz mazāk nekā visus iepriekšējos dzīves gadus.  Reaģējot uz hormonālajām izmaiņām, ķermenis uzkrāj vairāk tauku. Šis ir psiholoģisku un emocionālu šūpoļu periods. Ķermenī notiek hormonālas izmaiņas, tāpēc ir jāmaina arī sava attieksme pret ēšanas paradumiem. 
 


Ēdiet vairāk taukvielu 

Hormonālas izmaiņas notiek jau dažus gadus pirms menopauzes. Lai mazinātu hormonu izmaiņu ietekmi, ikdienas diētā iekļaujiet treknas zivis. Uzkodām izvēlieties riekstus un sēklas, pievienojiet riekstu un sēklu eļļas arī salātiem. Neaizmirstiet par Omega 3 taukskābēm. 
 



Samaziniet graudaugu patēriņu 

Graudaugos ir ļoti daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu, taču vienlaikus tas ir galvenais ogļhidrātu avots. Ja jūsu ikdiena nav pārpilna ar fiziskām aktivitātēm, izvairieties no produktiem, kuri satur daudz ogļhidrātu. Ogļhidrātus vislabāk ēst brokastīs un/vai pusdienās, taču vakariņās ieteicams no tiem atteikties. Ja vakarā gribas apēst kādu maizes šķēli, tad izvēlieties tādu, kas satur diedzētus graudus. Tādā būs ne tikai daudz vitamīnu, minerālvielu un dabīgo šķiedrvielu, bet arī olbaltumvielas, kas palīdzēs noregulēt insulīna līmeni asinīs.    

 

Reklāma
Reklāma


Pabarojiet savu vairogdziedzeri

Pirms un pēc menopauzes, kā arī menopauzes laikā nepieciešams pievērst īpašu uzmanību vairogdziedzerim. Vairogdziedzeris izdala hormonus, kas ir atbildīgi par  veselīgu vielmaiņu un svaru. Jods ir vairogdziedzera labākais draugs. Ja iekļausiet savā ēdienkartē jūras kāpostus, būsiet izdarījusi labu izvēli! Staro citu, arī sušī ir ietīti ar jodu bagātās jūraszālēs. Pievienojiet ēdamkarote spirulīna pulvera smūtijam vai sulai.  Arī tas būs joda avots.

 

Lasi arī:  Četrdesmitgadnieces tauku spilventiņi - kā no tiem atbrīvoties un saglabāt slaidu augumu

 

Avots: Dailymail.uk