Nost ar neveselīgiem našķiem, iemāci bērnu ēst pareizi un veselīgi

Mūsdienu pasaulē arvien vairāk tiek runāts par neveselīga uztura radītajām sekām cilvēka veselībai, īpaši bērniem. Tāpēc jau no mazotnes ir ļoti svarīgi bērnus iepazīstināt ar plašu veselīgu ēdienu klāstu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vecākiem noteikti ir jāpatur prātā, ka bērni mācās no mums, vecākiem, tādēļ nedrīkst aizmirst par savu pozitīvo piemēru. Dūla un divu meitu mamma Katrīna Puriņa dalās savā pieredzē, kā garšīgā un veselīgā veidā pagatavot rudenīgus našķus gan atvasēm, gan sev pašiem.

 

Nost ar neveselīgiem našķiem

Ne vienmēr vecāki aizdomājas, cik nopietnas sekas var radīt neveselīga ēšana un pārlieku bieža našķošanās. Pētījumi pierāda, ka veselīgs uzturs var būtiski uzlabot ikviena cilvēka veselību, īpaši pašu mazāko. Galvenais drauds, uzturā regulāri lietojot neveselīgu pārtiku, ir aptaukošanās, kas noved pie dažādām veselības problēmām, tādējādi atstājot negatīvas sekas uz visu atlikušo dzīvi.

 

Iepazīstini un ļauj izvēlēties

Jo lielāku veselīgu ēdienu dažādību bērnam piedāvājam, jo plašāku veselīgu ēdienu klāstu viņš izvēlēsies nākotnē, būdams pieaudzis. Īpaši svarīgi tas ir attiecībā uz dārzeņiem, kuru dažādība rudenī Latvijā ir ļoti plaša – kāļi, rāceņi, kabači, ķirbji, burkāni. Ja pirmajā reizē bērnam negaršo piedāvātais dārzenis, pēc kāda laika jāmēģina to piedāvāt vēlreiz. Tomēr nevajadzētu spiest bērnu ēst, piedāvājiet vien dažus kumosus iepazīšanai.

 

Rudens – labākais laiks eksperimentiem

Dūla un divu meitu mamma Katrīna Puriņa uzsver, ka rudens ir īstais laiks, kad izmantot Latvijas rudens veltes veselīgu ēdienu pagatavošanai gan sev, gan savām atvasēm. Piemēram, viens no bērnu iecienītākajiem rudens dārzeņiem ir burkāns, to var ne tikai vienkārši pagatavot biezeņos, sautējumos, bet izspiest arī garšīgas un veselīgas sulas. Savukārt, ja bērns pieprasa saldumus, Katrīna iesaka dot nogatavinātus augļus, Latvijas ābolus, plūmes, bumbierus vai svaigās augļu un dārzeņu sulas.

 

Sulas – veselīgs un gards našķis mazajiem un lielajiem

Reklāma
Reklāma

Ābolu laikā mums ir lieliska iespēja izbaudīt arī ābolu sulu priekus, uzsver Katrīna, jo reizēm ābolu raža ir tik liela, ka ar to grūti tikt galā “svaigā veidā”. Lai āboli, spiežot sulu, nezaudētu savas veselīgās īpašības, ieteicams izmantot šķiedrvielu sulu spiedes, kas saglabā maksimālu šķiedrvielu daudzumu sulā, tādējādi sniedzot organismam tik ļoti svarīgās vielas. Turklāt āboli ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām – vairāk nekā 50 dažādu vērtīgu vielu, no kurām svarīgākās ir vitamīni A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, kalcijs, dzelzs, magnijs. Lai saglabātu šīs vērtīgās vielas, Katrīna izvēlas Philips šķiedrvielu sulu spiedi, kas izspiež no augļiem un dārzeņiem līdz pat 90% sulas. Tas ļauj no rudens veltēm iegūt maksimāli daudz vērtīgu vielu, gatavojot sulas un sulu kokteiļus, zupas un riekstu pienu. Turklāt sulu spiede ir ļoti viegli un ātri tīrāma, kā arī, pretēji ierastajām sulu spiedēm, īpaši kompakta, neaizņemot daudz vietas, tādēļ lieliski piemērota vecākiem.

 

Ziemai tuvojoties, gan bērniem, gan vecākiem parādās izteiktāka tieksme pēc našķiem. Lai ar šo vēlmi tiktu galā veselīgā veidā, Katrīna iesaka savas ģimenes iecienītāko saldo kokteili, kura pagatavošanai nepieciešams ananass, avokado, agaves sīrups, banāns, nedaudz citrona vai laima sulas.

 

Savukārt jaunajiem vecākiem rudenī noderēs svaigo sulu imunitātes kokteilis: apelsīnu sula, ābolu sula, burkānu sula un ingvers. Ja nav iebildumi pret skābenākām garšas niansēm, var pievienot arī ar C vitamīnu bagāto citrona vai laima sulu.

 

Riekstu piens

Arī pašgatavots riekstu piens ir lielisks mikroelementu avots un gards papildinājums maltītei, ko var izbaudīt arī tad, ja pašiem vai bērnam nav alerģijas uz laktozi. Lai arī tradicionāli esam raduši izmantot sulu spiedes augļu un dārzeņu sulu spriešanai, Philips šķiedrvielu sulu spiede lieliski noder riekstu piena pagatavošanai. “Esmu iecienījusi mandeļu pienu! Ar šo sulu spiedi tas ir viegli, ātri un vienkārši pagatavojams, un rezultāts ir ļoti labs! Turklāt mandeļu piena pagatavošanas pārpalikumus var izmantot veselīgu kūku un citu desertu pagatavošanā, tādējādi padarot mājas gatavotos bērnu našķus vēl veselīgākus,” iesaka Katrīna.

 

Rādi bērnam labu piemēru

Bērni mācās no mums, tādēļ vecākiem ir vērts padomāt par saviem ēšanas paradumiem. Jo vairāk ēdīsim neveselīgās uzkodas, izlaidīsim ēdienreizes un našķosimies vakaros, jo pieņemamāk tas šķitīs arī mūsu bērniem. Ja bērns redzēs slikto piemēru no vecākiem, nestrādās atruna: “Tu to nedrīksti, tas nav veselīgi, to drīkst tikai pieaugušie!”. Tāpēc, ja ir vēlme pēc našķiem, tad ir jāizvēlas veselīgās rudens veltes – āboli, burkāni. Jāradina bērni ēst pie galda un nenašķoties starp ēdienreizēm.