Brokastu ieraduma veidošana bērnudārzniekam un kāpēc tas ir svarīgi

Jautājums: No rīta darba dienās pirms dārziņa parasti piedāvāju bērnam brokastis. Meitiņai ir divi gadi, un viņa pilnīgi atsakās no visiem brokastu ēdieniem. Lai kādas putras vārītu, neēd. Jogurtu, biezpienu un augļus arī vairs negrib. No rītiem esmu pilnīgā izmisumā, ko viņai lai piedāvā. Gribētu noskaidrot, vai ir nepieciešams sākt dienu ar ēdienreizi mājās? Vai brokastu ēšanas ieradumu ir jāveido?

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina komentē, ka  brokastis mājās ir jāēd vienmēr. Tā var būt pavisam maza ēdienreize ar augli, vai bezpiedevu jogurtu (100g) ar ievārījumu. Var vismaz padzerties siltu tēju. Kopumā tas jau no mazotnes veido ieradumu pirms iešanas no mājām pabrokastot.

Kad bērnudārznieks kļūst par skolēnu un dosies uz skolu needis, viņa pirmā ēdienreize būs tikai ap plkst. 10.00 – 11.00, kas jau ir daudz par vēlu. 

Ārste, veselīga uztura speciāliste Inga Pūce vērš uzmanību uz iespējamajiem sliktas apetītes iemesliem. Parasti no rīta negribas ēst, ja iepriekšējā vakara maltīte ir bijusi vēlu. Bet varbūt ir vērts padomāt par parazītiem (spalīši, cērmes), kas arī var dot izteiktu apetītes trūkumu no rītiem. Tāpēc 2 reizes gadā - rudenī un pavasarī, var veikt profilaktiski lietot prettārpu zāles.  Bez uzskaitītajiem produktiem var piedāvāt brokastīs  arī sieru un vārītu olu.

Reklāma
Reklāma