Pieci iemesli, kāpēc ir jāmācās, neatkarīgi no gadu skaita un ģimenes statusa

Cilvēks mācās visu mūžu, pilnveidojas, izglītojas, iegūst vēl kādu specialitāti, apgūst papildus hobijus, kurus ar laiku var pārveidot maizes darbā.

Pieci iemesli, kāpēc ir jāmācās, neatkarīgi no gadu skaita un ģimenes statusa

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēks mācās visu mūžu, pilnveidojas, izglītojas, iegūst vēl kādu specialitāti, apgūst papildus hobijus, kurus ar laiku var pārveidot maizes darbā, vai arī vienkārši paplašina savas zināšanas un prasmes, kas ļauj justies harmoniskākam, motivētākam un dzīves apstākļiem piemērotākam.  


Runa nav tikai par formālās izglītības zināšanām, kas paver iespēju apgūt jaunu profesiju, bet arī garīgu un emocionālu izaugsmi visas dzīves garumā, kas ir iekšējās izaugsmes darbs. Neatkarīgi no aizņemtības vai gadu skaita ir jārod iespēja sevi pilnveidot, jo tā ir viena no mazajām laimes atslēdziņām.

 

Psiholoģe  Marija Ābeltiņa norāda: “Šobrīd dzīves temps ir tik ātrs, tāpēc mācīties un būt vienā solī  ar dzīves izmaiņām ir ļoti veselīgi. Jebkura jauna prasme, ko mēs apgūstam jebkurā vecumā, tiešā veidā maina mūsu smadzenes – veidojas jauni neironu ceļi, noteiktas smadzeņu zonas paliek fiziski lielākas, tās attīstās. Smadzenes trenējas pielāgoties izmaiņām, un tas ir ļoti svarīgi arī personības attīstībai.”

Lūk, psiholoģes norādītie 5 būtiskākie iemesli, kādēļ visu mūžu mācīties un pilnveidoties, kā arī dažas idejas, kur smelties iedvesmu sevis pilnveidei.

1. iemesls. Mācīšanās dod saturu un piepildījumu ikdienas rutīnas dzīvei
Ja 25 gados esi pabeidzis augstskolu ar mērķi iegūt profesiju un atrast savu vietu dzīvē, kļūstot par juristu, žurnālistu vai biologu, tad vēlāk – brieduma gados, mācības, studijas, hobiju kursi un lekciju apmeklēšana ir veids, kā neļaut “iesūnot” smadzenēm. Svarīgākais, izvēloties atkal apgūt ko jaunu, ir prieka un intereses sajūta, kā arī gandarījuma sajūta, ka izvēlētie kulinārijas kursi, floristikas studijas vai psiholoģijas lekciju kurss brīvklausītāja statusā sniegs dzīvē noderīgas prasmes. Ir pētījumi, kas liecina, ka nemitīga sevis pilnveidošana un mācīšanās cilvēkiem pusmūžā liek justies jaunākiem un pat laimīgākiem. Ilgtermiņā regulāra mācīšanās un pilnveidošanās sniedz ilgstošāku laimes un gandarījuma sajūtu nekā īslaicīgās baudas, piemēram, kino vai viena vakara izklaides. 

2. iemesls. Izglītošanās ļauj mainīt savu dzīvi
Viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki nav apmierināti ar savu profesionālo darbu, ir atziņa, ka tas ir garlaicīgs. Ikdienas rutīna un pienākumi, diemžēl, bieži vien nav tik viegli maināmi, toties daudz lielāka iespēja nomainīt ikdienas darbu uz ko pievilcīgāku ir tad, kad sāc atkal mācīties un apgūt jaunas zināšanas. Stāsti par to, kā grāmatvede kļuva par kūku cepēju, ir realitāte. Iespējams, ka pirmās kūkas iepriecinās ģimenes locekļus, bet, turpinot pilnveidoties, šī nodarbe var kļūt arī par jaunu profesiju. Bet, lai to saprastu,  ir jāuzdrošinās un jāpamēģina!

Iedvesmai
Arvien lielāku popularitāti gūst vienas dienas kulinārie  kursi, kuros var apgūt piecus spāņu ēdienus vienā dienā vai arī uzzināt septiņus veidus, kā izmantot ķirbi uzturā. Šādus kursus rīko, piemēram, "Viesistaba Vintage"
Savukārt kūkas, eklerus, vieglus un gaisīgus desertus var apgūt, apmeklējot "Madam brioche" kulinārijas studiju – tur nodrošinās gan ar izejmateriāliem, gan atbalstošu pavāra padomu un detalizētu receptes aprakstu. 

3. iemesls. Mācīšanās saglabā veselību
Ir neskaitāmi pētījumi, kas vēlreiz un vēlreiz pierāda, ka studēšana un jauno zināšanu apgūšana līdz pat sirmam vecumam būtiski ietekmē veselību. Smadzeņu “kustināšana” attālina vai pat novērš tādas smagas vecuma slimības kā Alcheimera attīstību. Mācīšanās uzlabo atmiņu, kognitīvās spējas, tātad arī iespējas par sevi rūpēties pašam un aktīvi iesaistīties ģimenes dzīvē – bērnu un mazbērnu audzināšanā. 
Turklāt apmeklējot, piemēram, veselīga uztura kursus vai klausoties lekcijas, kas palīdz labāk izprast sevi un līdzcilvēkus, vai apgūstot kādu jaunu aktīvā dzīvesveida hobiju vai stresa pārvaldīšanas tehniku, tiešām būtiski vari ietekmēt arī fizisko veselību.  

Reklāma
Reklāma

Iedvesmai
Ik mēnesi jaunus interesantus pašpilnveidošanās kursus piedāvā dažādi personiskās izaugsmes centri. Piemēram, Jauno psiholoģiju centrā Apzinātības kursos  var praksē apgūt šobrīd tik aktuālo prasmi dzīvot šeit un tagad. 
Arvien lielāku popularitāti gūst dažādi deju kursi. Kāpēc gan neapgūt tango vai salsu, vienlaikus uzturot sevi un savu otru pusīti labākā fiziskā formā. Gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās ir dažnedažādi deju kursi pieaugušajiem. Piemēram, deju centrs "Forte" iemācīs gan ča-ča-ča, gan mazāk eksotiskas dejas. 

4. iemesls. Apgūt beidzot to, kas tiešām interesē 
Uzņēmējdarbības vidē veiktie pētījumi apstiprina, ka daudz produktīvāk savu biznesu vada tie, kuri, neraugoties uz uzticamu darbinieku komandu, turpina izglītoties arī paši. Viens no risinājumiem - tālmācība. Formālajā izglītībā iegūtās zināšanas noveco arvien ātrāk, tāpēc pieaugušo tālmācība un tālākizglītība pēdējo gadu laikā ir strauji attīstījusies  -  tās nodrošināšanā iesaistījušās dažādas valsts un privātās izglītības iestādes. Kursus parasti piedāvā gan augstākās izglītības iestādes, gan arī mācību centri un speciālas uz apmācību orientētas organizācijas un uzņēmumi.

Iedvesmai
Iespējams, ka dzīves un karjeras skrējiena laikā nav bijis iespējas apmierināt savas intereses par dizaina vēsturi vai mākslas psiholoģiju? Ja ir vēlme kādu priekšmetu apgūt padziļināti un akadēmiski, tad Latvijas augstskolas piedāvā iespēju apmeklēt lekcijas klausītāja statusā. Sekot pieejamo kursu saraktam var, piemēram, Latvijas Universitātes mājas lapā. Klausītāju kursi ir maksas pakalpojums. 
Pasaules līmeņa profesoru bezmaksas lekcijas un pat veselus studiju kursus par visdažādākajām tēmām var apgūt, reģistrējoties vietnē www.coursera.org. Ja ir pacietība un laiks, tad lekcijas var klausīties "on-line" vai ierakstā, var kārtot ieskaites un kursu noslēgumā saņemt oficiālu dokumentu par kursu noklausīšanos.  Ir jāpārvalda angļu valoda. 

5. iemesls. Paplašināt savu pasauli un trenēt smadzenes
Viens no labākajiem veidiem, kā neļaut smadzenēm novecot, ir risināt krustvārdu mīklas un apgūt jaunas valodas. Ārsts Jānis Zaļaiskalns kādā no savām intervijām norādījis, ka mūsdienu modernajā pasaulē par vecu netiek uzskatīties neviens cilvēks, kas vēl spēj un grib mācīties.

Iedvesmai
Ir neskaitāmi svešvalodu kursi, kur mācīties var profesionāla pasniedzēja vadībā, bet valodu mācīties var arī attālināti, izmantojot interneta resursus un speciālas lietotnes. Populārākā vietne valodu apgūšanai pašlaik ir Duolingo.com. Pamatus ikvienai valodai var apgūt bez maksas, bet, ja ir vajadzība pēc padziļinātām zināšanām, tad ir jāveic neliela iemaksa. 

 

Nobeiguma vietā varam vien uzsvērt, jo laimīgāks ir katrs cilvēks individuāli, jo vairāk labo sajūtu viņš var sniegt apkārtējiem, arī savai ģimenei. Lai katram izdodas atrast piepildījumu savā dzīvē!