Kas vērtīgāks - dārzenis no veikala plaukta, lieltirgotavas saldētavas vai pašu pagraba

Labākais, ko varam pasniegt galdā bērnam rudenī, ir pašu vai vecmāmiņas laukos bioloģiski audzēti dārzeņi un augļi. Tomēr realitātē ir tā, ka ne visām ģimenēm ir pieejami pašu audzēti labumi. Ko labāk izvēlēties no tirdzniecībā pieejamā un kas būtu saglabājams ziemai no Latvijā augušā, stāsts Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente, inženierzinātņu doktore Solvita Kampuse.

FOTO: Shutterstock.com

Dārzeņi ir ceļami galdā gan rudenī, gan ziemas periodā un arī pavasarī. Kuri no tiem ir vērtīgāki - svaigie lielveikala plauktā nopērkamie dārzeņi, saldētā produkcija no lielajiem saldēšanas ledusskapjiem vai mājas saldētavas, pagrabā uzglabātie labumi vai gatavie biezeņi burciņās? 

 

Svaigs, bet vai labs? 
Dārzeņi un augļi, ko mēs pērkam veikalā, lielākoties tiek atvesti no tālām zemēm – Dienvidamerikas valstīm,  Spānijas,  labākajā gadījumā no Polijas.  Tie ne tuvu nav labākajā kvalitātē un visbiežāk tie ir 2. šķiras produkti. Tas nozīmē, ka tie ir konvencionāli, intensīvajā lauksaimniecībā audzēti augļi, ogas un dārzeņi, kas tiek migloti. Turklāt ķimikālijas dienvidu klimatiskajās zonās tiek lietotas daudz vairāk nekā Latvijā audzētiem augiem. Ceļā uz Latviju šos dārzeņus pēc vienotiem noteikumiem apstrādāt nedrīkstētu, tomēr,  lai tos pasargātu no pelēm, žurkām un pelējuma, tie tomēr tiek apstrādāti. Tāpēc šos produktus iesaka kārtīgi mazgāt un arī mizot. "Mēs tiešām nezinām, ko mēs apēdam, pērkot dārzeņus lielveikalā," skaidro pārtikas tehnoloģe. 

Tomēr viss nav tik slikti, ja ir pacietībā izpētīt uzrakstus pie produktiem. "Piemēram, bietes, burkāni, kartupeļi arī Latvijas lielveikalos gandrīz līdz pašam pavasarim ir nopērkami vietējā audzējuma. Tāpēc vispirms vajadzētu skatīties izcelsmes valsts, izvēloties tās, kas atrodas vistuvāk Latvijai. Izlasiet arī to, kas ir rakstīts sīkiem burtiem uz marķējuma, jo dažreiz produkts ievests no ārzemēm un tikai safasēts Latvijā," aicina Kampuse.

 

Reklāma
Reklāma

Saldēts un ievests
Saldētie veikala dārzeņi  tiek saldēti īpaši ātros saldēšanas režīmos, tādējādi saglabājot produkta kvalitāti. Īpaši tas attiecas uz ogām, kas pēc tam ir lietojamas kā svaigas.  Visticamāk, ka visi saldētie dārzeņi ir importēti no Polijas, arī Beļģijas, Ķīnas.
Vai šie dārzeņi ir kvalitatīvāki par lielveikalu saldētajiem dārzeņiem?  Visdrīzāk ka jā, jo pieņem, ka tos saldē tad, kad tie ir auguši sezonas laikā un nav bijusi nepieciešamība lietot papildus ķimikālijas to nogatavināšanai. 


Pašu mājās saldēts
Vislabāk mazulim ir piedāvāt pašu dārzā audzētus un Latvijā augušus dārzeņus, ko vajadzības gadījumā sasaldē mājās uzstādītās saldētavās. Ir saldētavas, kas piedāvā ātrās saldēšanas iespējas, kas izmantojamas arī mājas apstākļos. Jo ātrāk un zemākā temperatūrā produktu sasaldē, jo labāk tas saglabājas bioaktīvās vielas un vitamīni.
Ogas ir saglabājamas tikai saldētas, tāpēc tās speciāliste iesaka saldēt visvairāk un tām atvēlēt visvairāk vietas mājas saldētavā. Tāpat ir vērts saldēt zaļos zirnīšus, pupiņas, arī pīlādžus. 



Labumi no lauku pagrabiem
Dārzeņus var uzglabāt arī pagrabā, bet vitamīni un vērtīgās uzturvielas tajos saglabājas apmēram līdz Jaunajam gadam. Liela nozīme ir tam, kāds ir pagrabs, cik pareizi tas ir ierīkots. Vai ir pietiekamo vēss un sauss.  

 

Biezenīši no burciņām
Laba alternatīva dodoties ceļā vai tad, ja ir nepieciešama ātra maltīte. Mūsdienās biezenīšu gatavošanā tiek izmantotas tehnloģijas, kas ļoti labi ļauj saglabāt bioaktīvās vielas. Piemēram, vārīšana vakuumkatlā un zemā temperatūrā, kas ļauj saglabāt vitamīnus. 
Pērkot biezenīšus veikalā, iesaka pievērst uzmanību tam, cik ilgi plauktā stāvējusi burciņa, vai tā nav bijusi tiešos saules staros. Atrodoties gaismā, bojā iet bioaktīvās vielas. 
Ir vecāki, kas pievērš uzmanību, vai biezenītim ir izmantotas bioloģiskās izejvielas. Eiropas likumdošana arī nosaka, ka bērnu biezeņem nedrīkst pievienot konservantus.