Sadzīves ķīmija

Katru dienu ikdienā mēs lietojam ļoti daudzus sadzīves ķīmijas produktus, piemēram, mazgāšanas līdzekļus, telpu uzkopšanas līdzekļus, gaisa atsvaidzinātājus, matu un citas krāsas, krāsu atšķaidītājus, dažādus aerosolus, traipu tīrīšanas līdzekļus, kosmētiku, augu aizsardzības līdzekļus un citus. Daudzi no šiem izstrādājumiem satur dažādas ķīmiskas vielas, kam piemīt bīstamas īpašības. Nepareiza vai neuzmanīga to  lietošana var nodarīt kaitējumu cilvēkam, citiem dzīviem organismiem vai apkārtējai videi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


 
Dažu ķīmisko vielu kaitīgā ietekme izpaužas tūlīt vai pāris stundu laikā pēc kontakta ar ķīmisko vielu. Ir ķīmiskas vielas, kurām piemīt spēja laika gaitā uzkrāties organismā, piemēram, smagajiem metāliem svinam, kadmijam u. c. Kad šādas vielas koncentrācija kādā organisma daļā sasniedz noteiktu līmeni, var sākties slimība. Savukārt saskare ar citām ķīmiskām vielām var izraisīt dažādas alerģiskas reakcijas. Ir zināmas apmēram 2800 ķīmiskas vielas, kas cilvēka organismā var izraisīt alerģiskas reakcijas, piemēram, kobalts, niķelis, hromīti, formalīns u. c. Vajadzētu atcerēties, ka ikdienā mēs vienlaikus esam pakļauti daudzu ķimikāliju ietekmei, uzņemot tās caur ādu, ieelpojot, caur gremošanas traktu, caur brūci vai injekciju veidā. Ja ķīmiskajām vielām vai produktiem ir līdzīga (sinerģiska) iedarbība, bieži šīs īpašības summējas. Iespējams arī, ka viena ķīmiskā viela kombinācijā ar citu ķīmisko vielu var pastiprināt šīs otras ķīmiskās vielas iedarbību.
 
Patērētāja pirmā informācija par bīstamību ir etiķete. Etiķetē min to sastāvdaļu nosaukumus, kuri norāda uz produkta bīstamību, tāpēc, gan iepērkoties, gan strādājot mājās un vēlāk izmetot produktu atkritumos, rūpīgi iepazīstieties ar informāciju uz etiķetes.
 
Ražotājam vai importētājam jāklasificē ķīmiskās vielas, ķīmiskie produkti un biocīds atbilstoši to īpašībām un marķējumā jāsniedz informācija par ķīmiskās vielas, ķīmiskā produkta un biocīda bīstamības klasi, bīstamības simboliem, iedarbības raksturojumiem un drošības prasību apzīmējumiem.

 

Materiāls tapis ar biedrības Latvijas zaļā josta atbalstu.
 

Reklāma
Reklāma