Vai kartupelis ir dārzenis un kā to visvērtīgāk apēst?

Ieviešot bērna ēdienkartē pirmos dārzeņus, vecāki interesējas, vai viens no visiecienītākajiem dārzeņiem Latvijā - kartupelis, arī ir uzskatāms par pilnvērtīgu dārzeni? Kāda ir kartupeļa uzturvērtība, ja to piedāvā mazulim. 

Ar laiku C vitamīns kartupeļos paliek arvien mazāk.

FOTO: Shutterstock.com

Ar laiku C vitamīns kartupeļos paliek arvien mazāk.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina norāda, ka bioloģiski kartupelis, protams, ir dārzenis. Tomēr kartupeļi satur daudz cietes, kas ir saliktais ogļhidrāts, tāpēc uztura šķīvī Latvijā tik iecienītie tupeņi drīzāk novietojami blakus graudaugiem un makaroniem.

Kartupelī ir augsts kaloriju līmenis un neliels šķiedrvielu īpatsvars. Kartupeļus noteikti drīkst un vajag iekļaut bērna uzturā, tomēr jāpatur prātā, ka tas nedrīkst būt vienīgais dārzenis ēdienkartē.


Ko vēl labu satur katrupeļi? Tajos ir augsts C vitamīna saturs. Visvairāk tā ir tikko novāktos jaunajos kartupeļos. C vitamīns samazinās uzglabāšanas laikā un tā samazināšanās daudzums ir ļoti atkarīgs no kartupeļu šķirnes. C vitamīns ir nestabils, proti, tas "pazūd",  pret gaisa klātbūtni, siltumu un ūdeni, un viegli noārdās ilgstošas uzglabāšanas laikā.

Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente, Solvita Kampuse skaidro, ka Latvijā kartupeļi ir viens no galvenajiem C viatmīna uzņemšanas avotiem, jo šo dārzeni ēdam visvairāk un teju ik dienu.  Tāpēc, lai iespējami labāk saglabātu C vitamīna krājumus, svarīgi, kā kartupeļi pagatavoti – kartupeļi ar mizu - cepeškrāsnī cepti, vai vārīti ir daudz vērtīgāki. Rudenī tos droši var gatavot un apēst ar visu mizu. 

Gatavi kartupeļi ļoti viegli sagremojas, atšķirībā no citiem dārzeņiem.Ja kartupeļiem sadīguši asni, tie vairs nav lietojami uzturā, jo zaudē vērtīgos vitamīnus un minerālvielas.
 

Izmantota informācija no grāmatas "Dzīvības elementi" 

 

Reklāma
Reklāma

 

 

 

Saistītie raksti