Pumpas, moluski, sviedrene un citi veidojumi uz zīdainīša ādas - par ko uztraukties un kā kopt

Jo mazāk bērniņš, jo maigāka ir viņa āda. Jaundzimuša mazuļa āda ir jūtīga un katra mazākā pumpiņa, apsārtums vai sausas ādas pleķītis jaunajos vecākos vieš bažas. Par to, kā atpazīt dažādus veidojumus uz ādas, kad par tiem uztraukties un kad nē, lūdzām pastāstīt dermatoloģi Annu Bērziņu.

Par ļaunu nenāks gaisa peldes, biežāka biksīšu maiņa, noskalošana ar siltu ūdeni, cinka oksīdu saturoša ziede, kas pasargā ādu no mitruma ietekmes.

FOTO: Shutterstock.com

Par ļaunu nenāks gaisa peldes, biežāka biksīšu maiņa, noskalošana ar siltu ūdeni, cinka oksīdu saturoša ziede, kas pasargā ādu no mitruma ietekmes.

Divas trīs nedēļas pēc piedzimšanas maigo un gludo zīdainīša seju, pleciņus un kakla rajonu sāk pārņemt jaundzimušo akne. Vizuāli tā izskatās pēc tīņiem raksturīgajām hormonu pinnēm. Zīdaiņu akni izraisa mātes hormoni, kas veicina pastiprinātu tauku dziedzeru sekrēciju, nosprostojot dziedzeru izvadkanālus. Parasti zīdaiņu akne pāriet dažu nedēļu laikā, dažreiz tā var saglabāties līdz pat gada vecumam. Nekādā gadījumā šīs mazās pumpiņas ar balto strutu galiņu nedrīkst izspiest vai apstrādāt ar speciāliem pretpiņņu līdzekļiem. Arī tīrīt ar sausinošo kumelīšu tēju nevajadzētu.  
 
Zīdaiņu akni dažreiz var sajaukt ar sviedreni. Sviedrene ir sīki sārti un sarkanīgi izsitumi, pārmērīgas svīšanas zonās uz  ķermeņa – kakls, biksīšu zona, paduses, ieloču virsmas. Sviedrene pāriet pati, tiklīdz tiek izvēlēts pareizs apģērbs un ar ūdeni nomazgātas cietušās vietas. Piemērots ir brīvs kokvilnas  apģērbs un vēsa vide. Sviedrene biežāk parādās vasarā, bet var būt arī ziemā, ja bērns ir saģērbs pārmērīgi biezās un siltās drēbēs ģērbts. Ārste iesaka bērnu labāk ģērbt vairākās plānās kārtās, lai varētu daļu novilkt, ja pārlieku karsts laiks.
 
Vēl ir tā saucamās mīlijas – tie ir nelieli balti izsitumi uz deguna vai citur  uz sejas. Mīlijas ir ādas raga slāņa nosprostotie tauku dziedzeru izvadkanāli, kas nav saistīti ar  hormonālajām izmaiņām un parasti tās parasti izzūd bez ārstēšanas.
 
Nākamais rūpju avots ir autiņbiksīšu dermatīts. Pārsvarā rodas, jo tiek kairināta āda, piemēram, autiņbiksītes ir pārāk ciešas vai arī netiek laicīgi nomainītas. Autiņbiksīšu dermatītu var izraisīt arī mitro salvešu, veļas vai ādas mazgāšanas līdzekļos esošo vielu.  Vēl viens šī dermatīta iemesls ir nepietiekami nosusināta āda pēc mazgāšanās. Ādu vajag nosusināt nevis intensīvi berzt ar dvieli. Nereti kairinājumu rada baktērijas vai sēnītes. Ja 2-3 dienu laikā neizdodas tikt galā ar autiņu dermatītu, jākonsultējas ar ārstu. Dažkārt nepieciešama ārstniecisku līdzekļu lietošana. 
 
Par ļaunu nenāks gaisa peldes, biežāka biksīšu maiņa, noskalošana ar siltu ūdeni, cinka oksīdu saturoša ziede, kas pasargā ādu no mitruma ietekmes. Ja lieto mitrās salvetes, tad tikai tādas, kurām maksimāli maz papildus vielas. Bez smaržvielām un bez spirta.

Nevajadzētu mazulīšan dupsi mazgāt ar kumelīšu novārījumu, jo tas sausina jau tā sauso ādu. Savukārt eļļa uz cietušajām vietām traucēs piekļūt gaisam un radīs siltu mitru vidi, kas šajā gadījumā arī nav labi. 


Ja apsārtums nepāriet 2 nedēļu laikā, tad tas var norādīt uz ekzēmu jeb dermatītu. Tas  ir plašs jēdziens, kas ietver sevī dažādas iekaisīgas ādas  saslimšanas, tajā skaitā atopisko dermatītu. Ekzēma ir niezoši, sārti izsitumi, kurus izraisa kāds kairinātājs. Biežāk vēro bērnam, kura ģimenes anamnēzē ir astma, alerģijas vai atopisks dermatīts. Sākotnēji ekzēma ir mitrojoša. Vēlāk – kļūst sausa, sabiezēta, zvīņojoša āda. Ekzēma var būt uz sejas, elkoņiem, krūtīm, plaukstām, ceļgaliem. Ārstēšanai būtiski ir atklāt un novērst izraisītāju. Maigi mazgāšanas līdzekļi veļai un ādai un regulāra pietiekoša ādas mtrināšana.

 
Moluski, ko vecāki nereti apraksta kā odu koduma pumpiņas, ir sārtas pumpiņas ar blīvu struktūru un cietu vidu. Citu specialitāšu ārsti nereti iesaka nogaidīt, kad šīs pumpiņas pāries pašas vai smērēt ar jodu. Tomēr pieredzējušu dermatologu pieredze liecina, ka šī ārstēšanas metode bieži nelīdz. Moluski ir vīrusu izraisīta saslimšana, kas neārstēta, var sākt izplatīties arī uz veselajiem ādas rajoniem.  Ar šo ādas vīrusu var aplipināties gan no bērnudārza sviedriem, gan māsām un brāļiem, kas izraisītāju atnes no ārpasaules. 

Reklāma
Reklāma

Raksturīgi, ka moluski biežāk atrodas uz augšdelmu iekšējām virsmām, pacelēm un citviet, kur saskaras ādas virsmas. Biežāk moluski parādās rudenī un pavasarī, kad pazeminās bērna imunitāte.  Ārstēšanu šiem veidojumiem nozīmē ārsts. 
 
Piena krevele ir izplatīts tieši mazākajiem bērniņiem – tā parādās pirmajos dzīves mēnešos un pāriet pirmā vai otrā dzīves gada laikā. Piena krevele nav saistīta ar piena nepanesamību, kā dažkārt uzskata vecāki.  To rada pārmērīgs tauku dziedzeru sekrēts.  Krevele izskatās kā zvīņojoši, vaskveidīgi elementi galvas matainā daļā, nereti uzacīs, uz plakstiņiem, deguna  sānu malās, aiz ausīm.  Kreveli īpaši plēst nost nevajadzētu, tomēr ja tās ir daudz un tā izskatās neglīti, tad pirms mazgāšanas galviņu ieziež ar pārtikas eļļu.  Patur 20 – 30 minūtes un tad ar maigu birstīti notīra.   Dermatoloģe iesaka to darīt maigi un nepārspīlējot, jo pretējā gadījumā šī krevele var sākt augt vēl izteiktāk.