Kolikas! Kā nomierināt mazuli?

Ir daži padomi, kas var palīdzēt nomierināt mazuli, kuram ir kolikas, taču ņemiet vērā, ka neviens no tiem nav maģiska palīdzības formula. Ne visi ieteikumi derēs visiem mazuļiem, un, pat ja tie nostrādā vienu reizi, var neiedarboties nākamreiz.

Jo mierīgāki būs vecāki, jo vieglāk izdosies nomierināt mazuli.

FOTO: Shutterstock.com

Jo mierīgāki būs vecāki, jo vieglāk izdosies nomierināt mazuli.

· Bieži nēsājiet mazuli uz rokām un mēģiniet viņu uzņemt no gultiņas, vēl pirms bērniņš sāk gauži raudāt.
· Izmēģiniet koliku pozu. Novietojiet mazuli uz savas rokas, lai viņa galviņa atrodas jūsu saliektajā elkonī. Ar otru roku pieturiet mazuli.
· Bērniņu varētu nomierināt vēdera masāža. Veiciet apļveida kustības pulksteņrādītāja virzienā ap zīdaiņa nabiņu. Salieciet bērna kājiņas un pamasējiet mazās pēdiņas, varbūt tas viņu nomierinās.
· Pavingriniet mazuļa kājiņas. Reizēm palīdz bērna augšstilbu apļošana un piespiešana pie vēdera.
· Var palīdzēt silta drāna vai dvielis, kas pielikta pie vēdera (sasildi drānu uz radiatoriem vai krāsns). Taču reizēm pietiek vien ar siltu mammas vai tēta plaukstu, kas cieši piespiesta vēderiņam.
· Mēģiniet atrast mierīgu troksni - putekļsūcēja vai trauku mazgājamās mašīnas rūkoņa, pulksteņa tikšķi, kas novērstu mazuļa domas no sāpēm.
· Aptiekā nopērkama Fenheļu tēja, kas palīdz pret vēdera pūšanos. Konsultējoties ar ārstu, mazulim var dot pilienus, kas mazina sāpes.
· Dodieties pastaigā vai izbraucienā ar mašīnu.
· Domājiet pozitīvi – līdz trešajam vai ceturtajam dzīves mēnesim kolikas būs beigušās.
· Nedusmojieties uz bērniņu! Padomājiet, cik nelāgi viņš jūtas, jo mazulis taču nesaprot, kas ir kolikas, kāpēc tās rodas un, ka agrāk vai vēlāk tās pāries. Bērns jūt tikai sāpes un milzīgu diskomfortu, viņam nepieciešams tavs atbalsts un mīlestība.
 
Materiāla veidošanā izmantota rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem Kā izaudzināt laimīgu mazuli no 0-5 gadiem, R.: Valters un Rapa, 2007.

 

Reklāma
Reklāma