Kā barot 1–3 gadus vecu bērnu – mazēdāju?

Kā norāda bērnu ārsti, 1–3 gadus veci mazuļi ir pakļauti aptaukošanās riskam, ko izraisa pārlieka cukura daudzuma uzņemšana. Vienlīdz nopietna problēma, kas raisa satraukumu vecāku un ārstu vidū, ir bērni – mazēdāji, kuri atsakās ēst un tādējādi neuzņem visas nepieciešamās un svarīgās uzturvielas. 

Starp ēdienreizēm bērni nedrīkst aizrauties ar uzkodām!

FOTO: Shutterstock.com

Starp ēdienreizēm bērni nedrīkst aizrauties ar uzkodām!

Kādas var būt sekas un kā vecākiem rīkoties, ja viņu bērns atsakās ēst, stāsta Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas bērnu gastroenteroloģe un Mazais nav lielais eksperte Inita Kaže.
 

"Bērniem ir svarīgi ar ēdienu uzņemt visas attīstību veicinošās un svarīgās uzturvielas. Pirmā pazīme, kas novērojama, ja bērns nepietiekami uzņem kalorijas, ir slikts svara pieaugums un nestiepšanās augumā. Ja vecākiem ir radušās bažas, tad jāizvērtē bērna ēšanas režīms un ikdienas paradumi, uzņemtā uztura sastāvs un apjoms. Sliktu apetīti var izraisīt dažādi iemesli, piemēram, stress, kas rodas, mainoties videi vai ierastajām ikdienas aktivitātēm. Visbiežāk sliktas apetītes iemesls tomēr nav alerģijas vai kādas citas slimības, bet gan nepareizi ēšanas paradumi ģimenē kopumā,” pieredzē dalās pediatre – gastroenteroloģe Inita Kaže. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā zināt, vai bērns ēd pietiekami daudz?
Inita Kaže uzsver, ka vecākiem ir rūpīgi jāseko līdzi, vai viņu 1–3 gadus vecā atvase saņem pilnvērtīgu uzturu, jo dažkārt bērni atsakās no kāda produkta: “Periodā, kad bērns sāk parādīt raksturu un izteiktāk izrādīt savas iegribas attiecībā pret ēdienu, viņš var sākt atteikties no kāda konkrēta produkta. Šādos gadījumos ir svarīgi kompensēt neuzņemtās uzturvielas ar citiem produktiem, piemēram, ar speciālo piena maisījumu, kas satur nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus, kā arī maza bērna organismam atbilstošu, samazinātu olbaltumvielu daudzumu. Tomēr, ja, izpētot un mainot gan ēšanas režīmu, gan paradumus, tik un tā bērnam ir slikta apetīte, jāvēršas pēc palīdzības pie ģimenes ārsta.”


Kas jāievēro, lai bērnam būtu laba apetīte?
Nav šaubu, ka bērna barošana vecākiem ir izaicinājums. Lai bērns nekļūtu par mazēdāju un neatteiktos no kāda konkrēta produkta vai ēdiena, vecākiem pašiem ir jāievēro pareizi ēšanas paradumi, ko bērns, arī esot ļoti mazs, no viņiem mācās un aizgūst. 

Jāievēro konkrētas ēdienreizes noteiktā laikā, kas nav garākas par 30 minūtēm. Vecāki nosaka, cikos un ko viņu bērns ēd, bet bērns – cik daudz.

Maltīte jāietur visiem kopā pie galda. Ja ēdienreize ir beigusies, bērnu nevajadzētu steidzināt un viņam aizrādīt, bet stāstīt, ka ēdienreize ir beigusies, tagad visiem jādodas prom no galda līdz nākamai ēdienreizei.

Jāizvairās no pārlieka šķidruma daudzuma uzņemšanas, jo tad bērns jūtas paēdis un nejūt izsalkumu, kas ir iemesls, lai atteiktos no ēdiena. Bērnam nevajadzētu dzert ūdeni stundu pirms ēdienreizes, jo arī tas samazinās apetīti. Svarīgi ievērot to, ka saldinātas sulas nav ieteicamas, bet piens ir drīzāk ēdiens nevis dzēriens.

Starp ēdienreizēm bērni nedrīkst aizrauties ar uzkodām, jo tādējādi tiek uzņemtas kalorijas, samazinās apetīte, un viņiem zūd vēlēšanās ēst vecāku pagatavoto ēdienu. 


Vērtīgs ieteikums!
Bieži vien ikdienā vecāki var neievērot, vai viņu bērns tik tiešām ēd pietiekami un nekļūst par mazēdāju. Vecākiem ieteicams izveidot uztura dienasgrāmatu, kurā atzīmēt, cikos un ko bērns ēd. Tas palīdzēs veiksmīgāk sekot līdzi mazā uzturam.

Atgādinām, ka organizācija mammamuntetiem.lv sadarbībā ar Latvijas Pediatru asociāciju, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas vadošajiem speciālistiem un Latvijas Diētas ārstu un Uztura speciālistu asociāciju un ar portāla Aptaclub atbalstu, vienojušies sociālā informatīvajā kampaņā Mazais nav lielais, lai pievērstu sabiedrības un jo īpaši – vecāku uzmanību mazu bērnu pareiza uztura nozīmei.