Tēti stāsta, kāpēc viņiem ir svarīga Tēva diena

Tēva diena ir kļuvusi par mūsu ģimenes tradīciju, un šos svētkus svinēsim vienmēr,” – pēc sestdien Rīgā notikušā Tēva dienas gājiena un festivāla, ko rīko Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv” un ko apmeklēja tūkstošiem ģimenes cilvēku, teica daudzi jo daudzi tēti, tai skaitā sabiedrībā zināmie. 

Tēva dienas festivālā un gājienā piedalījās arī hokejists Jēkabs Rēdlihs ar ģimeni.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tēva dienas festivālā un gājienā piedalījās arī hokejists Jēkabs Rēdlihs ar ģimeni.

Sestdien, 10. septembrī, Vērmanes dārzā norisinājās Tēva dienas festivāls, kura lieldraugs ir veikalu tīkls “Rimi. Festivāls iesākās ar gājienu par godu Tēva dienai no Brīvības pieminekļa, un to, kā ierasts, pavadīja Rīgas pašvaldības policija un LR Zemessardzes orķestris diriģenta Anda Kareļa vadībā. Organizatorus priecē, ka katru gadu pieaug vecvecāku skaits, kuri izbauda īpaši viņiem paredzētās aktivitātes. Tēva dienas gājienā un festivālā piedalījās arī sabiedrībā zināmi tēvi un ģimenes, piemēram, aktieri Gundars Silakaktiņš, Lauris Subatnieks, Aldis Siliņš un Juris Jope, Sējānu ģimene, hokejists Jēkabs Rēdlihs ar ģimeni, TV seja un mūziķis Ansis Klintsons, perkusionists Nils Īle, panks Andris Aleksējevs (zināms kā Peksis) u.c.

 

TV seja Ansis Klintsons: “Tēva dienas festivālu apmeklējam jau četrus gadus, un apmeklēsim arī turpmāk”

Tēva dienas festivālu apmeklējot kopš pirmā tā pastāvēšanas gada, šis Klintsona ģimenei ir jau ceturtais pēc kārtas. “Šī ir vienīgā demonstrācija, kurā vispār piedalos. Man simpatizē, ka šis gājiens ir nevis pret, bet par. Priecājos, ka Latvijā gājiens un festivāls par godu tētiem ir izveidojusies kā tradīcija, tādējādi aktualizējot tēva lomu un nozīmi bērna dzīvē un ļaujot vīriešiem būt vienkārši lepniem tētiem. Kad piedzima Anna, Tēva dienai veltīto gājienu apmeklējām pirmo reizi. Nu to darām katru gadu, un nav ne mazāko šaubu, ko darīsim nākamajā Tēva dienai veltītajā festivālā.”

 

Aktieris Lauris Subatnieks: “Man ir būtiski laiku ar dēlu pavadīt kvalitatīvi”

“Tēva diena populāra ir kļuvusi tikai nesen. Man bērnībā tēva nebija, tāpēc šobrīd, kad pats esmu tēvs, man ir ļoti svarīgi būt kopā ar dēlu un dot viņam ko labu un noderīgu turpmākajā dzīvē. Svētku gājiens ir lieliska ideja. Prieks, ka tas kopā pulcē tik daudz ģimeņu. Nākotnē vēlētos, lai iniciatīva vairāk nāk tieši no vīriešiem,” pārdomās dalās aktieris un Dailes teātra aktieru ansambļa “Ilga” dalībnieks Lauris Subatnieks.

 

Virsleitnants un diriģents Andis Karelis: “Arī tēviem nepieciešama īpaša diena”

“Ja ir Mātes diena, tad tēvam, kas, bez šaubām, ir pilnā ģimenē, arī ir nepieciešama sava – Tēva diena. Ikdienā novēroju, ka tēvi biežāk ir tie, kas ir aizņemti darbos un vaļaspriekos, bet, aizejot uz spēļlaukumu, pārsvarā redz māmiņas ar bērniem. Tēvu ir maz pat sestdienās un svētdienās. Tieši tāpēc nepieciešams runāt, ka līdzās darbam un hobijiem tikpat līdzvērtīgi ir tēva pienākumi.

Šogad redzējām, ka festivāls gūst arvien lielāku atsaucību un popularitāti. Mums ar orķestri patīk tajā piedalīties, darām to jau četrus gadus. Ir svarīgi pievērst sabiedrības uzmanību šim pasākumam, ejot ar orķestri pa priekšu visam gājienam,” stāsta LR Zemessardzes orķestra diriģents, virsleitnants Andis Karelis. “Jau četrus gadus ne tikai tēvu, bet tieši ģimeņu skaits, kas piedalās gājienā, kļūst arvien lielāks. Paskatoties bildes sociālajos tīklos, var sazīmēt ģimenes, kuras ir redzētas jau pagājušajā vai aizpagājušajā gadā. Tātad tā kļūst par ikgadēju tradīciju. Domāju, ka popularitāte aug ne tikai tāpēc, ka ir publiska reklāma, bet arī tāpēc, ka cits citam nodod šo pozitīvo vēsti – jauks pasākums, vienmēr ir labs, saulains laiks. Ja vienai ģimenei patika pasākums, viņi to pastāsta citiem, un nākamajā gadā jau atnāk kuplāks pulciņš. Pat cilvēki, kuriem nav ģimenes, zināja, ka ir šāds Tēva dienas gājiens.”


Perkusionists Nils Īle: “Pateicoties Tēva dienai, vīrieši kļūst apzinīgāki un pārliecinātāki”

Reklāma
Reklāma

Par Tēva dienas nozīmību stāsta perkusionists Nils Īle, kurš ar ģimeni piedalījās Tēva dienas festivālā un vadīja īpašu ritma meistarklasi: “Tēva dienas nosaukums pats par sevi izsaka to, ka ir nepieciešami divi, lai veidotu ģimeni. Ja ir Mātes diena un tai veltīti pasākumi, loģiski, ka ir arī Tēva diena un tētu godināšana. Un ne mazāk būtiski, ka šis ir īpašs brīdis, kad izrādīt tētiem mīlestību, nekādi to nesaistot ar armijas un kara tēmām. Es vienmēr priecājos par pozitīviem veidiem, kā mainīt sabiedrības domu, – ar prieku, ar dziesmu, ar pozitīvo. Un tā pamazām arī tēvi, kuri savu lomu pilda mazāk apzinīgi, kļūst pārliecinātāki par sevi un ar daudz lielāku atbildības izjūtu pret bērniem un ģimeni.

Manuprāt, lieliski, ka Tēva diena svinama skaistā rudens dienā, kas sakrīt ar ražas novākšanu, – šķiet ļoti simboliski. No sirds izbaudīju svētku gājienu. Ļoti patika aktivitātes Vērmanes dārzā – jau redzu, kā tās gadu gaitā pilnveidosies un apaugs ar tradīcijām. Šajā reizē mēs kopā ar citiem svētku dalībniekiem dziedājām dziesmu tētiem. Kas zina, pēc dažiem gadiem tā jau būs tradicionāla Tēva dienas dziesma.”

 

Redaktors Kristaps Smildziņš: “Tēva diena mani motivē un sniedz spēku virzīties tālāk”

“Tēva diena man ir ļoti svarīga, jo tā ir kā atskaites punkts, lai izvērtētu savu lomu un paveikto manis paša izaugsmē attiecībās ar bērniem. Šajā dienā es pārdomāju tās lietas, kas man vēl jāiemācās, lai kļūtu par labāku tēvu. Tēva diena mani motivē un sniedz spēku virzīties tālāk. Esmu ļoti iepriecināts par tām ģimenēm, kas devās gājienā un piedalījās Tēva dienas svinībās Vērmanes dārzā. Pasākums bija iespaidīgs un sirsnīgs. Un, protams, īpašs prieks par visām tām ģimenēm, kuras svinēja Tēva dienu ģimenes lokā – nav svarīga īpaša vieta un laiks, lai pavadītu laiku kopā ar saviem mīļajiem. Svarīgi, lai tas būtu pēc iespējas biežāk, vēlams, katru dienu. Un milzīgs paldies vecāku organizācijai “Mammamuntetiem.lv” par sarūpētajiem svētkiem,” teic redaktors Kristaps Smildziņš, kurš ir arī Latvijas vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītājas Ingas Akmentiņas-Smildziņas vīrs.

 

Par Tēva dienas festivālu

Tēva diena kā oficiāli svinami svētki Latvijā ieviesti 2009. gadā – to atzīmē septembra otrajā svētdienā –, un kopš tā laika Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” veic dažnedažādas aktivitātes Tēva dienas popularizēšanai ar mērķi sekmēt tēva un bērna brīvā laika pavadīšanu kopā, kā arī sabiedrībā aktualizēt tematu par tēva nozīmi bērna dzīvē. Šogad Tēva dienai veltītais gājiens un festivāls, kura lieldraugs ir veikalu tīkls “Rimi”, norisinājās sestdien, 10. septembrī, Vērmanes dārzā. 

 

Ieskaties, kā mums gāja Tēva dienas festivālā 2016!