76% tēvu Latvijā: “Es patiesi ticu, ka man ir visas nepieciešamās prasmes, lai būtu labs tēvs”

Lielākā daļa tēvu Latvijā uzskata, ka viņiem ir viss nepieciešamais, lai būtu labs tētis, un viņi vēlas iesaistīties bērnu dzīvē, aprūpē un audzināšanā – liecina Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv” veiktais pētījums “Kā jūtas tēvi Latvijā”. 

Foto: Artūrs Martinovs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Artūrs Martinovs

 

Gaidot Tēva dienas festivālu ar gājienu un pasākuma lieldrauga Rimi aktivitātēm visai ģimenei, kas notiks sestdien, 10. septembrī, Rīgā, Vērmanes dārzā, Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” ir veikusi aptauju, kā vīrieši Latvijā jūtas savā tēva lomā un kā viņi iesaistās bērna audzināšanā.

Tēva dienas gājiens un festivāls notiks sestdien, 10. septembrī, Rīgā – gājiens sāksies plkst. 12.00 pie Brīvības pieminekļa un noslēgsies Vērmanes dārzā, kur noritēs Tēva dienas festivāls līdz pat plkst. 17.00.

 

“Esam novērojuši, ka pēdējos gados, kopš intensīvi aktualizējam tematu par tēva nozīmi ģimenē un bērna dzīvē un popularizējam Tēva dienu, tēti Latvijā jūtas novērtētāki, sajūt, ka sabiedrība kopumā novērtē viņu ieguldījumu bērna dzīvē. Attiecīgi aug viņu kā tēvu pašapziņa un vēlme arvien vairāk iesaistīties ģimenes un atvašu dzīvē. Un to parāda arī “Mammamuntetiem.lv” veiktā aptauja,” vakar preses konferencē prezentējot aptaujas datus, teica Latvijas vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.
 

86% teic: “Būt par tēvu ir viena no manas dzīves lieliskākajām un svarīgākajām daļām.” 


Par šo pilsonisko aktivitāti Tēva dienas popularizēšanā Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Lauris Neikens Latvijas vecāku organizācijai “Mammamuntetiem.lv” izteica pateicību: “Kad radās doma Tēva dienu ieviest kā oficiālus svētkus arī Latvijā, pastāvēja viedoklis – tādai nav jēgas. Tomēr Tēva diena kā svētki pamazām kļūst arvien populārāka un piepildās ar saturu, liekot sabiedrībai padomāt par to, ka bērns jāaudzina diviem vecākiem – mammai un tētim.”

 

Sieviete nedrīkst likt šķēršļus tēva un bērnu attiecībām

“76% tēvu Latvijā piekrīt apgalvojumam: “Es patiesi ticu, ka man ir visas nepieciešamās prasmes, lai būtu labs tēvs.” Tāpat 86% teic: “Būt par tēvu ir viena no manas dzīves lieliskākajām un svarīgākajām daļām.” Aptauja rāda, ka tēti grib iesaistīties bērnu audzināšanā un aprūpē, bet praktiski dara to par maz. Vairāk vajadzētu, piemēram, bērnam priekšā lasīt grāmatas, biežāk samīļot, spēlēties kopā,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa, kas ir arī Tēva dienas gājiena un festivāla organizatore.


Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja.
 

Kā vienu no iespējamiem iemesliem, kāpēc praktiskā veidā tēvi bērnu aprūpē un audzināšanā iesaistās ne tik daudz, cik paši vēlētos, vakar notikušajā preses konferencē Inga Akmentiņa-Smildziņa minēja mammas. “Manuprāt, Tēva diena ir svētki, kas ir domāti ne tikai tētiem un ģimenei kopumā, bet arī sievietēm – lai arī viņas izprastu, ka tēva loma bērna dzīvē ir vienlīdz svarīga mammas lomai un ka sievietei ir jāļauj tētim būt par tēti.”

 

Psihoterapeite Inese Putniece, kas jau deviņus gadus sadarbojas ar bāriņtiesām un ir redzējusi, cik ļoti lielu ietekmi uz bērnu atstāj tēva mīlestības un gādības trūkums, norādīja, ka Latvijā šķirto ģimeņu joprojām ir daudz, tāpēc tēviem ir jāmācās un jābūt gataviem ne tikai materiāli un vārdos rūpēties par savām atvasēm, ar kurām kopā vairs nedzīvo. “Arī šķirtā ģimenē tētis var pilnvērtīgi iesaistīties bērnu audzināšanā, ja tikai sieviete nav tā, kas liek šķēršļus šīm attiecībām. Bērns bez tēva klātbūtnes patiesībā nespēj pilnvērtīgi izveidoties kā personība, tāpēc sadarbošanās un tēva lomas izpratne ir īpaši nozīmīga. Šķiroties tēvs netiek izsvītrots no bērna dzimšanas apliecības, un viņu arī nevajadzētu izsvītrot no bērna dzīves,” uzsver psihoterapeite.

Reklāma
Reklāma

Inese Putniece, psihoterapeite.

 

Jo gados jaunāks tēvs, jo vairāk iesaistās bērna aprūpē

Aptaujāto tēvu vidējais vecums ir 39,6 gadi, un jaunākā bērna vecums, par kuru lūgts dalīties aptaujā, ir 3,3 gadi. “Pētījums atklāj zīmīgas mijsakarības. Aptaujā redzam: jo gados jaunāks tēvs, jo biežāk un intensīvāk viņš iesaistās bērna ikdienas aprūpē – biežāk palīdz nomazgāties, saģērbties, biežāk midzina un mierina savu bērnu, biežāk kopā spēlējas, sarunājas par bērnu interesējošiem tematiem, kopā smejas un saka bērnam, ka mīl viņu,” stāsta psihologs un pētījuma autors Edmunds Vanags.

 Edmunds Vanags, psihologs un pētījuma autors. Inga Bite, Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja.


“Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka vecāka gada gājuma vīriešiem ir cita bērnības pieredze attiecībās ar saviem tēviem un cita izpratne, kas ir tēva uzdevums ģimenē. Lielbritānijā, kur šādas aptaujas veiktas jau kopš 70. gadiem, redzams, ka, salīdzinot ar 40 gadus tālu pagātni, mūsdienu jaunie tēvi savus bērnus apskauj, samīļo un viņu ikdienā iesaistās astoņas reizes vairāk nekā toreiz. Visdrīzāk, ka līdzīgas tendences būtu redzamas arī Latvijā, ja mums aptaujas būtu rīkotas tikpat ilgstoši.”


Edmunds Vanags norāda, ka Tēva diena ir viens no instrumentiem, kā tēviem stiprināt pašapziņu – jo vairāk to kāpinās, vienlaikus dodot zināšanas tēta un bērnu attiecību veidošanā, jo vairāk tētis praktiski iesaistīties bērna dzīvē, jo ātrāk vīrietis kļūs labāks tēvs.


Tēva dienas gājiens un festivāls jau rīt!

Šogad pirmo reizi Tēva dienas gājienam un festivālam ir lieldraugs – veikalu tīkls Rimi, un preses konferencē Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite akcentēja, ka bērniem un ģimenēm organizēti pasākumi ir liela vērtība, tāpēc Rimi atbalsta pasākumus, kuru apmeklēšana var kļūt par ikgadēju ģimenes tradīciju, – pavasaros Rimi bērnu maratons, rudeņos “Tēva dienas festivāls”. “Sestdien, 10. septembrī, tiekamies Vērmanes dārzā, kur būs daudzveidīgas aktivitātes kā lieliem, tā maziem, kā vecākiem, tā vecvecākiem. Pasākumā būs koncerts, brīvdabas izrāde, tētiem domātu dāvanu darbnīcas, orientēšanās sacensības, tēti ar bērniem varēs mēroties spēkiem Rimi spēka parkā un pēc tam cienāties ar Rimi gardēžu gatavoto zupu,” īsumā par gaidāmajām aktivitātēm Tēva dienas festivālā stāsta pasākuma lieldrauga Rimi Latvia pārstāve Inga Bite.


Par Tēva dienas festivālu

Tēva diena kā oficiāli svinami svētki Latvijā ieviesti 2009. gadā – to atzīmē septembra otrajā svētdienā –, un kopš tā laika Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” veic dažnedažādas aktivitātes Tēva dienas popularizēšanai ar mērķi sekmēt tēva un bērna brīvā laika pavadīšanu kopā, kā arī sabiedrībā aktualizēt tematu par tēva nozīmi bērna dzīvē. Tēva dienai veltītā gājiena un festivāla lieldraugs ir veikalu tīkls Rimi. Tēva dienas gājiens un festivāls notiks sestdien, 10. septembrī, Rīgā – gājiens sāksies plkst. 12.00 pie Brīvības pieminekļa un noslēgsies Vērmanes dārzā, kur noritēs Tēva dienas festivāls līdz pat plkst. 17.00. Vairāk par dažādajām Tēva dienai un tēviem veltītajām aktivitātēm var uzzināt – www.tevadiena.lv.