Gaidot Tēva dienu, izsludina “Auglības dienas” un bezmaksas konsultācijas

Sagaidot Tēva dienu, auglības klīnika “Mama Rīga” no 12. līdz 23. septembrim izsludina “Auglības dienas”. To ietvaros vīriešiem, sievietēm un pāriem būs pieejamas reproduktologa bezmaksas konsultācijas auglības veselības jautājumos. Īpaši aicināti arī pāri, kuri šobrīd gaida rindā valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas programmā. 

Zinātniski pierādīts, ka vismaz 50% gadījumu pāra neauglība ir saistīta ar vīrieša faktoru.

FOTO: Shutterstock.com

Zinātniski pierādīts, ka vismaz 50% gadījumu pāra neauglība ir saistīta ar vīrieša faktoru.

Ja agrāk neauglību uzskatīja par “sievietes problēmu”, un neauglības ārstēšanas fokuss bija vērsts uz sievieti, tad pēdējos gadu desmitos zinātnieki ir pierādījuši, ka par neauglību jārunā kā par pāra problēmu, turklāt  50% gadījumu neauglības iemesls slēpjas vīrietī. Tā rezultātā slimība “sievietes neauglība vīrieša faktora dēļ” kļūst arvien biežāk sastopama. Vīrieša neauglība ir nespēja izstrādāt vai nogādāt sievietes organismā pietiekamu skaitu veselu spermatozoīdu. 
 

 

​Iemesli vīrieša neauglībai ir ļoti daudz un dažādi, kā biežāk izplatītie jāmin varikocēle, infekcijas, onkoloģiskās slimības, endokrīnās slimības, tostarp liekais svars, cukura diabēts, vairogdziedzera darbības traucējumi

 

“Zinātniski pierādīts, ka vismaz 50% gadījumu pāra neauglība ir saistīta ar vīrieša faktoru. Vīriešu negatīvās statistikas kāpums skaidrojams ar vairākiem iemesliem. Pirmkārt, jau daudzus gadus ir zināms, ka pāra auglība nav tikai sievietes jautājums. Piemēram, ja kādreiz uzskatīja, ka par bērna dzimumu ģimenē atbildīga ir sieviete, tad šobrīd ir skaidrs, ka gaidāmajam bērnam būtisko dzimuma hromosomu (X - meitenei vai Y - zēnam) dod vīrietis, un līdz ar to sabiedrība kopumā arvien labāk sāk apzināties vīrieša lomu bērna radīšanas procesā. Tā rezultātā pēdējos gados vīrieša neauglības iemesli tiek arvien rūpīgāk pētīti, kā rezultātā medicīnā uzlabojas zināšanas par vīrieša auglību un neauglības iemesliem,” stāsta Georgijs Mshalaja, ārsts andrologs – endokrinologs, klīnikas “Mama Rīga” konsultants, Starptautiskās endokrinologu biedrības (ENDO), Eiropas cilvēka reproduktoloģijas un embrioloģijas asociācijas (ESHRE), Amerikas andrologu biedrības (ASA) biedrs un vairāk kā 50 starptautisku zinātnisko publikāciju autors.  
 


Iemesli vīrieša neauglībai ir ļoti daudz un dažādi, kā biežāk izplatītie jāmin varikocēle (paplašinātas vēnas ap oliņu un sēklas saiti), infekcijas, onkoloģiskās slimības, endokrīnās slimības, tostarp liekais svars, cukura diabēts, vairogdziedzera darbības traucējumi utt. “Daudzos gadījumos spermatoģenēzes (spermatozoīdu izstrāde, kas vīrietim sākas pusaudža vecumā un kam būtu jāturpinās mūža garumā) traucējumu iemesls ir, tā saucamie, sadzīves faktori. Piemēram, vīrietis, izsmēķējot marihuānas cigareti, riskē nogalināt pat 50% spermatozoīdu: vienam – kura organisms aktīvi producē spermatozoīdus, - to samazinājums no 200 miljoniem uz 100 miljoniem var būt tikai statistika spermogrammā, bet vīrietim, kura organisms spēj izstrādāt tikai 20 miljonus spermatozoīdus, viena cigarete var nest neauglību dēļ nepietiekama veselu spermatozoīdu skaita. Līdzīgi ir ar saldinātajiem dzērieniem – regulāri, katru dienu izdzerot vienu mazo 0,3 litru skārdeni saldinātā dzēriena, vīrietis riskā ar savu auglību,” stāsta klīnikas “Mama Rīga” konsultants, ārsts andrologs – endokrinologs Georgijs Mshalaja. 

 

Reklāma
Reklāma

“Sievietes, kuru neauglības diagnoze saistīta ar vīrieša faktoru, ir emocionāli ļoti smagā situācijā. Viņas visbiežāk jūtas pilnībā bezspēcīgas, apzinoties, ka, nevis viņas pašas, bet mīļotā vīrieša veselības problēmas ir tās, kas traucē ieņemt bērnu. Turklāt paši vīrieši, saskaroties ar pāra neauglību, reaģē ļoti dažādi, un ne vienmēr apzinās savu izšķirošo lomu šajā procesā. Lai gan, ja vien vīrietim ir vismaz viens vesels spermatozoīds, viņam ir iespējams kļūt par tēvu, un spermas donors nav nepieciešams,” skaidro klīnikas “Mama Rīga” vadošā speciāliste, reproduktoloģe Viktorija Zaļetova. 
 

Ārsta reproduktologa bezmaksas konsultācijām “Auglības dienās” var pieteikties sievietes, vīrieši un pāri, zvanot pa tālruņiem 66900400, 29494455 vai e-pastu info@ivf.lv  Uz “Auglības dienām” īpaši aicināti arī tie pāri, kuri šobrīd gaida rindā valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas programmā.