Patiesība par seksu pēc 50. Šis jūs patiešām pārsteigs

Pētījumi liecina – jo vecāki mēs kļūstam, jo seksuālajā ziņā kļūstam aktīvāki, nekā varētu šķist, raksta psychologytoday.com. Vecāka gadagājuma cilvēki bieži tiek uzskatīti par seksuāli neaktīvākiem, taču patiesībā seksuālā aktivitāte tiek saglabāta visu mūžu.

Gadījuma seksiņš nav tikai studentu privilēģija. Arī seniori ir seksuāli aktīvi - un ne tikai precētie, secināts pētījumā.

FOTO: Shutterstock.com

Gadījuma seksiņš nav tikai studentu privilēģija. Arī seniori ir seksuāli aktīvi - un ne tikai precētie, secināts pētījumā.

 

Pietiek ielūkoties jaunākajā ASV veiktajā nacionālā līmeņa reprezentatīvajā pētījumā, kurā piedalījās cilvēki no 14 līdz 94 gadu vecumam. Tika noteikts, ka lielākajai daļai vīriešu (57,9%) un sieviešu (51,4%) sestajā gadu desmitā pēdējā gada laikā ir bijušas dzimumattiecības tradicionālā izpratnē. Septiņdesmitgadnieku vidū šādu respondentu bija 53,5% vīriešu un 42,2% sieviešu. Vecāka gadagājuma respondentu vidū tradicionāli dzimumkontakti ir visizplatītākie, un tas nav nekāds pārsteigums, jo lielākā daļa šāda vecuma cilvēku ir heteroseksuāli. Tomēr tas ne tuvu nav vienīgais seksuālo aktivitāšu veids.

 

Liela daļa sešdesmit un septiņdesmit gadu vecu ļaužu (no ceturtdaļas līdz pusei, atkarībā no dzimuma un vecuma) tāpat arī atzinušies, ka viņi ir snieguši vai saņēmuši orālo seksu. Daži arī apstiprina, ka viņiem bijušas anālas dzimumattiecības, taču šādu gadījumu ir ievērojami mazāk – gan sieviešu, gan vīriešu vidū.

 

Gadījuma seksiņš - tā nav tikai studentu privilēģija
Kaut arī lielākā daļa respondentu ir precējušies, ļoti svarīgi arī uzsvērt faktu, ka laulība ir tikai viens no kontekstiem, kurā vecāka gadagājuma ļaudis var nodarboties ar seksu. Daudzi no viņiem neslēpj, ka viņiem ir gadījuma dzimumattiecības. Piemēram, kāds internetā veikts pētījums atklāj, ka “draudzīgs sekss” ir visai bieža parādība piecdesmitgadnieku un sešdesmitgadnieku vidū. Vārdu sakot, gadījuma seksiņš nav tikai studentu privilēģija.

Liela daļa sešdesmit un septiņdesmit gadu vecu ļaužu (no ceturtdaļas līdz pusei, atkarībā no dzimuma un vecuma) tāpat arī atzinušies, ka viņi ir snieguši vai saņēmuši orālo seksu. 

Tāpat arī vērts pieminēt, ka lielākā daļa sestā un septīto gadu desmita slieksni pārkāpušo cilvēku nodarbojas ar masturbāciju. Tiesa gan, jāteic, ka jau minētajā nacionālā mēroga pētījumā noskaidrots, ka vairāk pieaugušo pēdējā gada laikā ir nodarbojušies ar masturbāciju nekā iesaistījušies seksuālās attiecībās ar partneri.

 

Cits secinājums, kurš izriet no šā pētījuma – lielākā daļa pieaugušo ir seksuāli aktīvi, arī pārkāpjot 70 gadu slieksni un vēlāk. Piemēram, pēdējā gada laikā tradicionāls dzimumakts ir bijis 42,9% vīriešu un 21,6% sieviešu, kam jau apritējuši 80 gadi.

Reklāma
Reklāma

 

Šajā vecuma grupā otrs biežākais seksuālo attiecību ar partneri variants ir orālais sekss, tikai procentuāli šie skaitļi abu dzimumu vidū ir krietni pieticīgāki. Tātad, kā redzat, seksuālajai aktivitātei beigu nav.   

 

Seksuāli aktīvajiem senioriem ir labāka veselība un smadzeņu darbība
Protams, ar gadiem pieaug dažādu seksuālo traucējumu iespēja – piemēram, erektilā disfunkcija vīriešiem un maksts sausums sievietēm. Tāpat var mazināties arī dzimumtieksme, kas ļoti bieži sakrīt ar palēninātu dzimumhormonu darbību.
Turklāt hroniskas slimības un arī citas neseksuāla rakstura kaites (piemēram, artrīts) dažas seksuālas darbības var apgrūtināt vai padarīt sāpīgas.
Tomēr tas nenozīmē, ka vecāka gadagājuma nevar baudīt mīlas priekus un izjust seksuālo apmierinājumu. Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 1300 vecāka gadagājuma sieviešu (vidējais vecums – 67 gadi), divas trešdaļas seksuāli aktīvo apstiprināja, ka ir vismaz vidēji apmierinātas ar savu seksuālo dzīvi.  


Tāpat arī vērts uzsvērt, ka par 80 gadiem vecākas dāmas patiešām ir izjutušas augstākā līmeņa seksuālo apmierinājumu. Tāpat vērts arī pieminēt faktu, ka seksuālās aktivitātes saglabāšana solīdā vecumā ļoti labvēlīgi ietekmē veselību. Piemēram, jaunākajā pētījumā, kurā piedalījās 50-89 gadu veci cilvēki, kuriem pēdējā gada laikā ir bijušas seksuālas attiecības, demonstrēja labākus kognitīvos rezultātus salīdzinājumā ar tiem, kuri apgalvoja, ka nenodarbojas ne ar seksu, ne masturbāciju.    

 
Tādējādi apstiprinājies sekss var pozitīvi ietekmēt arī novecot sākušās smadzenes. Kopumā jāsecina: kaut arī senioru vecumā mēs bieži saskaramies ar seksuālām problēmām, daudzi vecāka gadagājuma ļaudis turpina būt seksuāli aktīvi un turpina baudīt mīlas priekus, un tie, kuri to dara, turklāt izjūt arī labumu veselībai.

 

Avots: www.kasjauns.lv