Paula Timrota ieteikumi, kā iemācīt bērnam drošu ceļu uz skolu

Raidījuma “Zebra” vadītājs, auto un ceļu drošības eksperts  Pauls Timrots kopā ar 3 skolas bērniem izstaigā ceļu uz skolu, akcentējot svarīgākās lietas, kam jāpievērš uzmanība. 

Pārrunājiet ar bērnu vēlreiz drošības noteikumus

FOTO: Shutterstock.com

Pārrunājiet ar bērnu vēlreiz drošības noteikumus

1. Sagādā bērnam spilgtu, gaišu un viegli pamanāmu apģērbu un somu, lai viņu varētu redzēt jau no attāluma. Neaizmirsti par atstarotājiem.
 

2. Kopā ar bērnu izstaigā maršrutu no mājas līdz skolai apmēram tajā diennakts stundā, kurā mazajam skolēnam nāksies biežāk iet. Tas palīdzēs saprast un izstāstīt bērnam, kāda ir satiksme un kur ir bīstamās vietas ceļā uz skolu. Šo maršrutu laiku pa laikam būtu jāizstaigā atkārtoti, jo ceļa remontu un citu ārēju apstākļu dēļ situācija var būt mainījusies.


3. Aicini bērnu paša vārdiem izstāstīt, kuras, viņaprāt, ir bīstamākās vietas ceļā uz mājām. Tas palīdzēs novērtēt, vai bērns ir dzirdējis stāstīto.


4. Šķērsojot apzīmētu ceļa pāreju, būtiski bērnam paskaidrot, ka šķērsot "zebru"  var tad, kad viņš ir pārliecinājies, ka mašīnas šoferis tiešām apstāties. Būtiski ir atrast acu kontaktu ar autovadītāju, šķērsojot ielu. “Paskatāmies uz onkuli, saprotam, ka viņš mūs redz, un tad ejam pāri,” saka Timrots.


5. Ņem vērā - bērns ir īsāks, viņam ir īsākas kājas un viņam vajag daudz vairāk soļu, lai pārietu pāri ceļam. Tāpat bērns var nesaprast, no kuras puses nāk skaņa, piemēram, ja brauc policijas vai “ātrās palīdzības” mašīna. Bērniem ir apmēram par 30% šaurāks redzes leņķis!


6. Svarīgāk par jebkādām vecāku pamācībām ir vecāku personiskais piemērs! 


7. Ejot pa trotuāru, bērniem arī jāiemāca uzmanīties no velosipēdiem, kas ir klusi, nepamanāmi un brauc diezgan ātri.


8. Plānojot ceļu uz skolu, vajadzētu izvēlēties drošāko maršrutu. Ja pa ceļam ir kādas bīstamas vietas vai nesaprotams krustojums, labāk no tiem izvairīties un paiet kādu garāku ceļa gabaliņu.

9. Vecākiem arī vajadzētu iztēloties, kā bērns jūtas. No rīta viņš var būt miegains, izklaidīgs, bet pēcpusdienā, noguris no skolas, viņš atkal var būt izklaidīgs, taču jau grib skraidīt.

Reklāma
Reklāma


10. Svarīgi arī pārbaudīt, vai skolas somā nav kādas liekas mantas, jo tai jābūt maksimāli vieglai. Somai arī jābūt atbilstošai bērna augumam – lai skrienot tā nekratās vai nevelkas pa zemi.