Desmit interesanti fakti par utīm

Vai zināji, ka utis prot peldēt un dienas laikā var šķērsot futbola laukumu? Vai zināji, ka tās spēj kļūt neuzņēmīgas pret dažādiem pretutu līdzekļiem? Lasi rakstu un uzzini citus interesantus faktus par utīm!

Ja necīnīsies pret utīm, mēneša laikā viena pieaugusi uts tavos matos sadēs 140 oliņas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja necīnīsies pret utīm, mēneša laikā viena pieaugusi uts tavos matos sadēs 140 oliņas.

Raksta publicēšanu atbalsta:

LiceOut

 

Prot peldēt. No utīm atbrīvoties nekādi neiznāks, ilgi mazgājot galvu, jo siltā ūdenī (piemēram, baseinā) tās var izdzīvot līdz 48 stundām. Šī iemesla dēļ vajadzētu likt peldcepures, lai baseinā jūs vai jūsu bērni neinficētos ar šīm peldētājām.
 
Ātras. Utis nelēkā un nelido, izplatās tikai rāpodamas no viena cilvēka pie cita. Reizēm ar utīm var inficēties arī no priekšmetiem, kurus izmanto cilvēks, kam ir utis. Utis pa galvu pārvietojas samērā ātri – tās ir grūti pamanīt, pat speciāli meklējot, tāpēc pārbaudīt bērna vai pieaugušā galvu vajadzētu, sēžot pie spilgtas gaismas, ar smalku ķemmi. Utis 1 minūtē var norāpot vairāk par 10 cm, bet dienā – aptuveni 137 m, t.i., tās pieveiktu attālumu apmēram futbola laukuma garumā.
 
Izplata infekcijas. Utu siekalas rada niezi, bet sakasot brūci, tā vieta var sastrutot un var rasties citas ādas problēmas – alerģija, izsitumi u.c.  Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka utis ir vainojamas pat viena no ietekmīgākajiem pasaulē, Napoleona, karaspēka nedienās.  Kad francūži devās karagājienā uz Krieviju, tos mocīja aukstums, bads un utu izraisītais izsitumu tīfs.  Tiek lēsts, ka utis vainojamas aptuveni 500 tūkst. karavīru nāvē.
 
Veicina evolūciju. Pastāv ne viena vien teorija, kāpēc cilvēki, laikam ejot, ir pazaudējuši savu kažoku. Saskaņā ar vienu no versijām, kažoka zaudēšana mūsu tālajiem senčiem palīdzējusi atbrīvoties no daudziem parazītiem.  Utis tomēr ir spējušas piemēroties arī pie jaunā cilvēka „kažoka”.
 
Ātri vairojas. Jūsu galvā ieperinājusies pieaugusi uts dienā var izdēt 3 līdz 5 oliņas (gnīdas). Visā savas dzīves laikā (apmēram mēnesi) uts var izdēt kopā aptuveni 140 oliņas. Tāpēc jo ilgāk kavēsities ar ārstēšanu, jo vairāk parazītu paspēs savairoties.
 
Barojas bieži. Cilvēka galvā dzīvojošas utis barojas 2 vai 3 reizes dienā. Tā kā utu siekalās esošās vielas izraisa niezi, parasti tajā laikā arī pastiprinās galvas nieze. Tā ir viena no pamata pazīmēm, ka bērnam ir utis. Bez cilvēka, t.i., bez pārtikas, uts var izdzīvot līdz 48 stundām.
 
Ir rezistentas. Tā kā utis ātri vairojas, to pēcnācēji mēdz tikpat ātri iegūt rezistenci pret medikamentiem, ar kuriem tiek apkaroti. Pirms vairākiem desmitiem gadu Lielbritānijā izmantoto medikamentu pret utīm efektivitāte šobrīd ir ne vairāk kā 20%. Veselības speciālisti aicina izmantot līdzekļus, kuri iedarbojas mehāniski, t.i., nevis noindē utis, bet tās nosmacē ar dimetikona plēvi.
 
Izplatās tikai cilvēku starpā. Galvas utis, par kurām šeit tiek stāstīts, izplatās tikai starp cilvēkiem. Šīs utis nevar ieperināties mājdzīvnieku (kaķu, suņu, jūras cūciņu u.c.) kažokā. Dzīvniekus apdraud citu sugu utis (piemēram, suņu), kuras cilvēkam nav bīstamas. Tiek lēsts, ka pasaulē ir 300 utu sugu.
 
Gnīdas var iznīcināt. Iepriekš izmantotie medikamenti pret utīm nespēja iznīcināt gnīdas, tāpēc ārstēšanu vajadzēja atkārtot, lai tiktu iznīcinātas pēc ārstēšanās izšķīlušās utis. Tautā pat klīda mīts, ka gnīdas var iznīcināt, tikai izlasot tās ar rokām. Tomēr šobrīd ir efektīvi medikamenti pret utīm, kas iznīcina gan utis, gan to oliņas (gnīdas) uzreiz, pēc vienas lietošanas.
 
Nedzīvo afroamerikāņu galvās. Citādās matu struktūras dēļ utīm ir grūti nostiprināties afroamerikāņu matos, tāpēc tiem šie parazīti praktiski nav bīstami. Tomēr utis ir spējīgas pielāgoties, jo Āfrikā ir izplatījušās.

 

 

Reklāma
Reklāma

LiceOutRaksta publicēšanu atbalsta LiceOut

 

Kompleksa galvas utu un gnīdu iznīcināšana un aizsardzība no tām: 
LiceOut veidojoša matu želeja aizsardzībai pret galvas utīm 75 ml.                 
LiceOut izsmidzināms līdzeklis aizsardzībai pret galvas utīm 100 ml.    
LiceOut komplekts galvas utu un gnīdu iznīcināšanai (losjons 125 ml + šampūns 125 ml + ķemme).