Palīgā! Bērns pārnesis mājās utis

Kā iespējams izvairīties vai novērst tādu bērnudārza vecuma bērniem tik aktuālo problēmu kā utis, stāsta ārste, Rīgas Stradiņa universitātes 3. gada rezidente pediatrijā, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras asistente Svetlana Ince. 

Uzskats, ka utis rodas no netīrības, ir nepareizs. Ar pedikulozi jeb utīm var inficēties arī cilvēks, kurš ir īpaši tīrīgs. Inficēties var ikviens, neatkarīgi no dzimuma, vecuma un sociālās piederības.

FOTO: Shutterstock.com

Uzskats, ka utis rodas no netīrības, ir nepareizs. Ar pedikulozi jeb utīm var inficēties arī cilvēks, kurš ir īpaši tīrīgs. Inficēties var ikviens, neatkarīgi no dzimuma, vecuma un sociālās piederības.

Raksta publicēšanu atbalsta:

LiceOut

 

Pedikuloze jeb utainība bērnu vecumā ir aktuāla problēma, ar ko var sastapties ikviena bērna vecāki neatkarīgi no ienākuma līmeņa, tīrības/netīrības vai citiem apstākļiem. Diemžēl daudzi vecāki, atklājot utis savai atvasei, jūtas samulsuši un nokaunējušies, lai gan tam nav pamata!


Pedikuloze jeb utainība
Pedikuloze ir parazitāra saslimšana, kuras izraisītājs ir utis – parazīti asinssūcēji, kas raksturīgi cilvēkiem un atsevišķām dzīvnieku sugām. Bērnu pedikulozi parasti izsauc galvas utis (Pediculus humanus capitis).
Galvas utis lokalizējas cilvēka matos. Tās barojas ar asinīm, un barojoties uts ādā ievada siekalas, kas cilvēkam var izraisīt alerģiska tipa reakciju un attiecīgo simptomu – niezi.
Galvas uts dzīves ilgums ir vidēji nepilns mēnesis, un šajā laikā mātīte var producēt vairāk nekā 100 oliņu bāli sudrabotā krāsā, ko dēvē arī par gnīdām, kas piestiprinās mata stiebram tuvu pie galvas ādas.

Ķemmējoties vai novelkot džemperi, uts var tikt aizmesta apmēram metra attālumā no matiem. Tās var aizpūst arī spēcīga gaisa plūsma, piemēram, žāvējot ar fēnu. 

Kurus no mums apdraud pedikuloze?
Uzskats, ka utis rodas no netīrības, ir nepareizs. Ar pedikulozi jeb utīm var inficēties arī cilvēks, kurš ir īpaši tīrīgs. Inficēties var ikviens, neatkarīgi no dzimuma, vecuma un sociālās piederības. Tiek maldīgi uzskatīts, ka utis lec, lido vai ka tās izplata mājdzīvnieki – suņi un kaķi. Inficēšanās ar utīm galvenokārt notiek tiešā kontaktā – galva pret galvu ar cilvēku, kam jau ir utainība. Visbiežāk ar utīm inficējas bērni vecumā no trim līdz vienpadsmit gadiem. Tas notiek tiešā saskarsmē ar citu bērnu galvām vai netieši, lietojot citu bērnu ķemmes, matu gumijas, cepures, arī dvieļus vai spilvendrānas vai uzlaikojot apģērbu veikalos. Tā kā galvas utis bez ēšanas var izdzīvot līdz pat desmit dienām, bet to olas – vairāk nekā divas nedēļas, pie kādas uts var tikt, pat tikai uzlaikojot drēbes, ko iepriekš piemērījis ar pedikulozi sirgstošs cilvēks. Ķemmējoties vai novelkot džemperi, uts var tikt aizmesta apmēram metra attālumā no matiem. Tās var aizpūst arī spēcīga gaisa plūsma, piemēram, žāvējot ar fēnu. 


Klīniskā aina
Utis un gnīdas vislabāk konstatēt matos tuvu galvas ādai, vietās, kur mati visbiezākie, jo utis izvairās no gaismas. Bērni bieži vien nesūdzas par utīm. Šos kukaiņus nav viegli pamanīt, jo tie nespēj lēkt; utis var ātri pārvietoties pa sausiem matiem un, tos šķirot, paspēt aizbēgt. 

Utis
Simptomi:

  • pastāvīga spēcīga galvas un kakla mugurējās daļas ādas nieze. Intensīvas niezes dēļ var tikt traucēts miegs, jo tieši naktīs utis barojas;
  • ādas (aizauss rajonā un kakla mugurējā daļā) sakasījumi – mazi, sarkani uztūkumi, ādas sacietējumi ar ūdeņainiem izdalījumiem. Kā komplikācija šim ādas bojājumam var būt ādas sekundāra bakteriālā infekcija, kā arī galvas pakauša un kakla daļas limfadenīts;
  • mazi, balti plankumi (oliņas vai gnīdas) pie mata saknes, ko ir grūti atdalīt;
  • redzami paši parazīti – galvas utis.

 

Reklāma
Reklāma

Ārstēšana pedikulozes gadījumā
Mehāniska utu un gnīdu izķemmēšana ir visbiežāk lietotā metode. Tas jādara arī pēc pretutu līdzekļu lietošanas, lai atbrīvotos no beigtiem kukaiņiem un gnīdām. Mati jāķemmē ar speciālu sīkzobainu utu ķemmi divreiz dienā (no rīta un vakarā) apmēram 2–3 stundas, kamēr konstatē, ka nav ne utu, ne gnīdu. Tad turpina ķemmēt katru otro dienu vismaz nedēļu. Pēc tam obligāti ķemmēšanu atkārto pēc 8–10 dienām, lai pārliecinātos, ka nav izšķīlušās jaunās utis.  


Profilakse

  • Galvenais priekšnoteikums – personīgās higiēnas ievērošana.
  • Nekad neizmantot citu cilvēku matu sukas, cepures, gultas veļu, dvieļus vai apģērbu, ja ir aizdomas par iespējamu utu invāziju. Ķemmes un matu gumijas būtu jāapstrādā augstā temperatūrā vai vienkārši jāizmet.
  • Ja bērnam konstatē utis, noteikti nedrīkst pieļaut šāda bērna atrašanos izglītības iestādē, kamēr utis nav pilnībā izskaustas. Jāpārliecinās arī par telpu rūpīgu un kvalitatīvu uzkopšanu.
  • Skolās, bērnu nometnēs, bērnu pirmsskolas izglītības iestādēs, kā arī citās iestādēs jānodrošina apģērbu atsevišķa uzglabāšana (aizverami skapīši u.c.).
  • Rūpīgi jāmazgā koplietošanai paredzētie apģērbi, tai skaitā ķiveres, cepures, spēļu kostīmi un tamlīdzīgas lietas.
  • Lai iznīcinātu utis un gnīdas, kas izbirušas no matiem, apģērbs un gultas veļa jāmazgā veļas mašīnā vismaz 60 ºC temperatūrā, cepures, šalles un virsdrēbes jānodod ķīmiskā tīrīšanā vai jātur plastmasas maisā divas nedēļas. Šai laikā kukaiņiem būtu jāaiziet bojā. Telpas, arī skapji, dīvāni, gultas, rūpīgi jāiztīra ar putekļsūcēju. Galvenais profilakses priekšnoteikums ir personiskās higiēnas ievērošana. 
  • Pilnīgai matu, apģērba un sadzīves priekšmetu apstrādei nepieciešams pāris dienu vai pat ilgāks laiks. Tā kā pedikuloze ir slimība, skolēns attaisnoti drīkst kavēt skolu.

 

Avots: žurnāls "Vecākiem par bērniem", ko izdevis Rīgas domes Labklājības departaments

Rīgas domes Labklājības departaments

 

 

 

 


LiceOutRaksta publicēšanu atbalsta LiceOut

 

Kompleksa galvas utu un gnīdu iznīcināšana un aizsardzība no tām: 
LiceOut veidojoša matu želeja aizsardzībai pret galvas utīm 75 ml.                 
LiceOut izsmidzināms līdzeklis aizsardzībai pret galvas utīm 100 ml.    
LiceOut komplekts galvas utu un gnīdu iznīcināšanai (losjons 125 ml + šampūns 125 ml + ķemme).