Zobu higiēnista un zobārsta apmeklējums bērnam – piedzīvojums!

Kādēļ par zobu veselību jārūpējas jau no agras bērnības, ieteikumi zobu speciālista pirmajam apmeklējumam un kā panākt, lai bērns nebaidītos no stomatoloģiskām procedūrām, – stāsta „Rīgas veselības centra” Imantas filiāles zobu higiēnists Jurijs Mihelovičs.

FOTO: Shutterstock.com

Zobu attīstība bērnībā ir cieši saistīta ar mutes dobuma veselību visa mūža garumā. Tieši bērnībā veidojas sakodiens un zoba anatomija, tāpēc ir ļoti svarīgi īpašu vērību pievērst zobu higiēnai, jau sākot no mazotnes. 


Vizīte pie zobu higiēnista
Speciālisti parasti rekomendē bērnu pie zobu higiēnista vest tad, kad izšķiļas pirmie zobi, – sākot no pusgada vecuma. Zobu higiēnists pārbaudīs bērna zobus, ieteiks, kādus mutes dobuma higiēnas līdzekļus vislabāk lietot šajā vecumā, kā arī veidos mazajā pozitīvu attieksmi pret zobārsta apmeklēšanu.
Pirmās vizītes laikā pie zobu higiēnista nepilnu gadu vecam bērnam apskatīs tikai mutes dobumu un viņu pašūpos zobārsta krēslā. Mazais varēs arī apskatīt stomatoloģijas instrumentus un aprīkojumu. Tieši šādi – ļoti agrīnā vecumā – ārsta apmeklējumi uz visiem laikiem atvairīs bērna baiļu sajūtu pret stomatologiem un varbūt pat izveidos pozitīvu attieksmi pret stomatoloģiskām procedūrām. 


Terapija
Ja bērns ļoti baidās no stomatoloģiskajām procedūrām, ar šo problēmu var tikt galā, ārstējot zobus pilnā narkozē. Taču jāielāgo, ka neviena pilna narkoze nepaliek bez sekām un iespaido mazuļa smadzeņu attīstību. Līdz ar to zobu ārstēšana narkozē nav uzskatāma par panaceju pret visām likstām un labāk ir savlaicīgi apmeklēt zobu higiēnistu un stomatologu, kā arī veidot patīkamu pirmo pieredzi pie šiem speciālistiem.

Aiciniet savus bērnus tīrīt zobus divas reizes dienā – no rīta un vakarā. No rītiem zobi ir jātīra pēc brokastīm, nevis pirms tām. 

Zobu attīstība
Mūsdienu stomatoloģijā bērna zobu attīstība tiek iedalīta divās stadijās – līdz 12 gadu vecumam un pēc tā. Tas ir saistīts ar to, ka tieši līdz 12 gadiem cilvēkam mainās piena zobu sakodiens uz pastāvīgajiem zobiem. 
Pastāvīgie zobi parasti ir cietāki un dzeltenīgāki, savukārt piena zobi – baltāki, trauslāki un mineralizētāki. Samērā bieži uz piena zobiem var redzēt baltu pigmentāciju, ko sākotnējā stadijā rada zobu demineralizācija. 
Pirmie – priekšējie – zobi bērnam izaug vecumā no pusgada līdz gadam. Savukārt pirmie pastāvīgie zobi parādās jau 6 gadu vecumā, un parasti tie ir sestie zobi. Priekšzobi sāk mainīties 7–8 gadu vecumā. Pirmie nomainās apakšžokļa priekšzobi. Trešajā dzīves gadā bērnam jau ir pilna piena zobu rinda. Pastāvīgo zobu saknes pilnībā izveidojas tikai trīs gadu laikā. 


Zobu mineralizācija
Pastāvīgo zobu vai to iedīgļu mineralizācija notiek uzreiz pēc bērna piedzimšanas. Tieši tāpēc ir tik svarīgi jau bērna vecumā mutes dobuma higiēnai lietot minerāliem bagātas zobu pastas, tai skaitā ar fluoru, jo tieši fluoram piemīt spēja remineralizēt zobus un aizsargāt no kariesa. Fluora saturu vienmēr var izlasīt uz zobu pastas iepakojuma – tas ir norādīts vienībās (angliski – ppm). Bērniem ir ieteicamas zobu pastas ar fluora sastāvu, kas nav mazāks par 1000 ppm. Efekts, ko sniedz stomatoloģiskas pastas ar mazāku fluora daudzumu, ir minimāls.
Ir pieejamas arī tabletes bērniem ar fluora saturu, bet tās rekomendē lietot tikai tiem pacientiem, kam ir paaugstināts kariesa risks.
Tieši izveides stadijā bērna zobi kā sūklītis uzņem sevī visus minerālus un vērtīgās vielas, ko mazais lieto. Tas ir iemesls, kāpēc agrīnā vecumā mutes dobuma higiēnai ir jāpievērš īpaša uzmanība.


Zobu tīrīšana
Ļoti svarīgs jautājums ir bērna zobu tīrīšana. Mazie nelabprāt tīra zobus, un man bieži no saviem pacientiem nākas dzirdēt, ka bērni to dara vienu reizi dienā. Ja jūsu atvase pieder pie šīs grupas, panāciet, lai šī reize būtu pirms miega, nevis no rīta, jo tieši miega laikā mutē izdalās mazāk siekalu sekrētu, kas palīdz cīnīties ar mikrobiem, kas veicina kariesa veidošanos. 
Aiciniet savus bērnus tīrīt zobus divas reizes dienā – no rīta un vakarā. No rītiem zobi ir jātīra pēc brokastīm, nevis pirms tām. 
Ir jāielāgo, ka bērniem līdz 8 gadu vecumam ir slikti attīstīta motorika. Viņi vēl nevar tik veikli rīkoties ar zobu birsti kā pieaugušie, tāpēc līdz šim vecumam ir ļoti svarīgi pēc bērna paša darbošanās zobus tīrīt atkārtoti. Tas ļoti bieži nav saistīts ar mazā slinkumu, bet gan ar nemākulību vai neizpratni, par to, kā pareizi jātīra zobi, jo neviens viņam to nav parādījis. Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc ir jāieplāno vizīte pie zobu higiēnista, – speciālists parādīs un iemācīs bērnam, kā pareizi jātur zobu birste un kā jātīra zobi, kā arī ieteiks zobu birsti, kas būs atbilstošākā jūsu bērnam. 


Kā izvēlēties zobu birsti
Izvēloties zobu birsti, ir jāskatās uz tās roktura un arī pašas galviņas izmēriem. Rokturim ir jābūt platam (platākam nekā pieaugušo zobu birstēm) un ērtam, lai bērns varētu labāk kontrolēt birsti tīrīšanas laikā. Savukārt zobu birstes galviņai ir jābūt mazai ar bieziem sariņiem – jo biezāki sari, jo labāk tiek notīrīts aplikums no zobiem. Bērniem nevajag pirkt zobu birstes ar cietiem vai vidēji cietiem sariem, jo tie spēcīgi traumē smaganas un neveicina labu zobu attīrīšanu no aplikuma. Jo mīkstāki ir birstes sariņi, jo labāk.


Zobu diegs un zobu pastas daudzums
Jau agrā bērnībā ir vērts mazajam iemācīt lietot zobu diegu – arī tā pareizu izmantošu vislabāk ierādīs higiēnists. Kļūdaini ir domāt, ka zobu diegs ir vajadzīgs tikai tādēļ, lai varētu izvilkt starp zobiem iestrēgušus ēdiena krikumus. Līdzīgi kā ar zobu birsti, arī ar diegu zobi ir jātīra divas reizes dienā, iztīrot starpzobu telpas un pulējot zobu virsmas.

Reklāma
Reklāma

Zobu diegošana
Pietiekams zobu pastas daudzums, lai bērni notīrītu visus zobus, ir piciņa zirņa lielumā. Jāņem vērā: ja zobu pastu uz birstes uzspiež biezā slānī, bērni līdz 5 gadu vecumam to labprāt norij. Pēc zobu tīrīšanas mute nav rūpīgi jāizskalo, ļaujot nelielam daudzumam zobu pastas palikt uz zobiem – lai tā varētu ilgāku laiku mineralizēt zobus. 


Kariesa risks
Caurumu skaits zobos ir tiešā veidā atkarīgs no bērna ēšanas un mutes dobuma higiēnas. Ja jūs zināt, ka jūsu bērns ir pakļauts kariesa riskam, vajadzētu ierobežot pārmērīgu saldumu ēšanu. Ja tas tomēr neizdodas, vismaz jāpanāk, lai saldumu ēšana notiek ēdienreizēs, nevis to starplaikos. 
Bērniem bieži vien novēro tā dēvēto pudeļu kariesu, kas ir īpaši izteikts priekšzobiem. Tā mēdz notikt, ja mazais bieži aizmieg ar piena maisījuma pudelīti mutē vai arī dzer daudz saldu, gāzētu dzērienu. Ja jūsu bērns ir ļoti iecienījis saldus dzērienus, dodiet tos viņam dzert caur salmiņu, lai to iedarbība uz zobiem nebūtu pārlieku liela. 


Svarīgi zināt!
Zobu higiēnista apmeklējumu vienu reizi gadā bērniem līdz 18 gadu vecumam apmaksā valsts. Izņēmums – 7, 11 un 12 gadi, kad tiek apmaksātas divas vizītes pie zobu higiēnista. Arī „Rīgas veselības centra” filiālēs speciālisti gaida mazos pacientus, lai, savlaicīgi rūpējoties par zobiem, tie attīstītos veselīgi un stipri.

 

Avots: žurnāls "Vecākiem par bērniem", ko izdevis Rīgas domes Labklājības departaments

Rīgas domes Labklājības departaments