Tēva loma meitas dzīvē – milzīga un paliekoša

Audzinot meitas, tēvi nereti pieļauj divas kļūdas – vai nu meitiņu pārāk daudz lutina, vai tieši otrādi – cenšas viņu audzināt kā puiku. Kas tēviem būtu jāzina par meitu audzināšanu, portālam Mammamuntetiem.lv stāsta psihoterapeite Inese Putniece.
Sliktas vai labas attiecības bijušas ar tēvu, jebkurā gadījumā viņš meitenei ir kā piemērs, kuru viņa neapzināti pieaugušā vecumā meklēs pretējā dzimuma pārstāvjos.

FOTO: Shutterstock.com

Sliktas vai labas attiecības bijušas ar tēvu, jebkurā gadījumā viņš meitenei ir kā piemērs, kuru viņa neapzināti pieaugušā vecumā meklēs pretējā dzimuma pārstāvjos.

 

Tētis – pirmais vīrietis, ko meita iepazīst

Sociālajos tīklos klejo video rullītis, kurā parādīts sirsnīgs sižets, kā tēvs ved savu meitu uz randiņu. Tas simboliskā veidā parāda tēva nozīmi meitenes attīstībā. Viņš ir pirmais pretējā dzimuma pārstāvis, kuru meitene iepazīst un kurš veido viņas priekšstatu par vīriešiem, kas vēlāk, kļūstot par jaunu sievieti, ir ļoti būtiski. Ja tēvs bijis konsekvents, uzticams un sirsnīgs, ģimeni vienmēr uztvēris kā prioritāti, turējis solījumus un izturējies cieņpilni kā pret meitu, tā pret viņas mammu, tad nākotnē šāda tipa vīrieti viņa visticamāk izvēlēsies arī savās attiecībās un izvairīsies no tādiem, kas nonāk pretrunā ar viņā ieaudzinātajām vērtībām. 

Ja šāds pozitīvs piemērs viņas acu priekšā nav bijis un nav justs, tad jaunajai sievietei būs grūti veidot stabilas partnerattiecības. Sliktas vai labas attiecības bijušas ar tēvu, jebkurā gadījumā viņš meitenei ir kā piemērs, kuru viņa neapzināti pieaugušā vecumā meklēs pretējā dzimuma pārstāvjos.

 

Video par tēta un meitas attiecībām

 

 

 

Meitas greizsirdīgas uz mammu

Vecumā no trim līdz septiņiem gadiem bērni piedzīvo tā saucamo Edipālo periodu, kad meitas idealizē tēvus un spēlējoties nereti ieceļ par prinčiem un karaļiem, kas simboliski parāda, ka viņš tiešām ir pirmais vīrietis meitenes dzīvē, kurš ieliek viņā sievietes pašapziņu. Šajā vecumā meitas alkst tēva uzmanību, uz ko viņam noteikti jāatsaucas. 

 

Reklāma
Reklāma

Tēvam jābūt emocionāli pieejamam savai meitai. Protams, tas nenozīmē, ka jāmet visi darbi pie malas. Pietiek kaut vai ar trīsdesmit minūtēm, kuras velti viņai, bet tā, lai tās būtu pilnvērtīgi pavadītas. Kā Mammamuntetiem.lv norāda psihoterapeite - tajā pašā laikā vīrietis nedrīkst piemirst, ka bez meitas viņa dzīvē eksistē arī cita sieviete, proti, sieva, kurai būtu jābūt pirmajā vietā. Līdzīgi kā tēvs ar dēlu, tā māte ar meitu izjūt konkurenci savā starpā, arī attiecībās uz tēvu – meitas Edipālā periodā ir greizsirdīgas uz mammu, viņas gribētu, lai visa tēta uzmanību būtu veltīta viņai. Taču viņam jāmācās noturēt līdzsvaru – meita ir svarīga, tomēr sieva ir svarīgāka.

 

Izlutināta Paija?

Ir vīrieši, kas uzskata, ka dēls jāaudzina stingri, lai izaug par stipru un bezbailīgu vīru, savukārt meitiņas – tās ir tik trauslas un emocionālas, ka jālutina kā princeses. Pārmērīga lutināšana ne pie kā laba nenoved. Tikai pie tā, ka meitene būs pieradusi, ka var dancināt tētiņu pēc savas stabules – nopērc man šo, nopērc man to, es gribu tā, negribu šitā. Turklāt sievietes gēnos ir ielikts, ka viņas prot valdzināt un pierunāt, lai viss notiek pēc viņas prāta. 

Lai nebūtu jāattopas, ka bērns ir pārlutināts gluži kā Paija no Annas Brigaderes lugas, arī meitu audzināšanā jāievēro zināma stingrība. Lai kā vīrietim gribētos savu skaisto meitiņu lutināt, noteiktai disciplīnai bērnu audzināšanā ir jābūt. Bērns no mazotnes ir ne tikai jāmīļo, pēc iespējas bieži jāpaņem klēpī, jāuzklausa, jāspēlējas ar viņu, bet arī jāradina pie tā, ka eksistē vecāku noteikumi, kuri bērnam ir jāievēro. Ja mammas reizēm ir pielaidīgākas uz meitu kaprīzēm, tad tēva uzdevums būtu turēt roku uz pulsa un konkrētajos noteikumos būt konsekventam un nepiekāpīgam. Ja reiz ir ieviests kāds noteikums, piemēram, pie televizora dienā pavadīt tikai vienu stundu, tad tā tam arī ir jābūt.

 

Meita dēlu neaizvietos

Tomēr disciplīnai ir arī sava robeža. Tēvam attiecībā pret meitu ir jābūt maigākiem un dresēt meiteni kā karavīru, protams, būtu nežēlīgi. Reizēm šādu attieksmi var novērot ģimenēs, kurās aug tikai meitas. Vienai no viņām, iespējams, krīt tā “laimīgā” loze un tēvs pret viņu izturas kā pret tā arī nekad nesagaidīto puiku. 

Ir, protams, tādas meitenes, kas var justies gana labi šādā tēva dresūrā, bet problēmas būs tajā brīdī, kad tu kā vecāks būsi palaidis garām signālus, ka bērna personībai tas neder. Piemēram, tēvs grib, lai bērns iet viņa pēdās. Sūtīs meitu uz futbola treniņiem, bet viņa nebūt neredz un nejūt sevi šajā virzienā. Būtu muļķīgi viņai piespiest turpināt to darīt, jo tas noteikti neveicina bērna personības izaugsmi.

Saistītie raksti